Öğrencilere yardımlaşmanın ve dayanışmanın önemini anlattıklarını belirten Sedep Vefa Gençlik Atölyesi Öğretmeni Uğur Çakır, “Sedep Vefa ve Gençlik atölyemizin içeriği genellikle kişisel gelişim, liderlik ve değerler eğitimi üzerine kuruludur. Bu atölyede 21. yüzyılın gereksinimi olarak gençlerimizin yeniçağa ayak uydurmalarını, burada ki teknolojiyi kullanmalarını, toplumsal sorunların farkında olmalarını, sorun yaratan değil sorun çözücü olmalarını öğretiyoruz” ifadelerini kullandı.
‘FARKLI TEKNİKLER KULLANIYORUZ’
Atölyede eğitim verirken farklı eğitim tekniklerini kullandıklarını ifade eden Uğur Çakır, “Atölye içeriğimizde değerler eğitimini, trafik okuryazarlığını, dijital okuryazarlık, gönüllülük, liderlik, bağımlılıkla mücadele, kültürel miras gibi birçok alanda eğitimlerimiz mevcut. Atölyemizin içeriği çok geniş, toplumda her alana hitap ediyoruz. Atölyemizde çeşitli eğitim içerikleri var. Bazı öğrencilerimiz liderlik eğitiminden çok memnunken bazıları kültürel miras eğitiminden çok memnun kalıyorlar. Bazıları bağımlılıkla mücadele konusunu işlediğimde çok heyecanlanıyorlar. Atölyemizde sosyal bilimlerin bütün disiplinlerini işlemekle birlikte eğitimin de farklı tekniklerini kullanıyoruz. Zaten okul dışı öğrenme ortamı olduğu için bu bina okulun dışında farklı öğrenme tekniklerini kullanmak bizim birinci önceliğimiz oluyor. Örneğin senaryo, drama, kanıt tabanlı öğrenme yöntemleri gibi farklılaştırılmış, yapılandırılmış, geleneği olan öğrenme yaklaşımlarını kullanıyoruz. Burada Selçuklu Belediyesinin ciddi destekleri var” şeklinde konuştu.
‘FARKINDALIK KAZANIYORLAR’
Öğrencilerde farkındalık oluşturmak amacıyla sivil toplum kuruluşlarıyla ortaklaşa çalıştıklarını kaydeden Uğur Çakır, “Örneğin Kızılay, İHH, Afad, Yeşilay gibi kurumlara geziler düzenliyoruz. Çocukların toplumda hangi gönüllülük faaliyetleri olduğunu, insanların hangi mesleklere sahip olduğunu, bunlar ilgili bilgileri yerinde alıyoruz veya takvimlerimizin uygun olmaması durumunda bu kurumlardan birer tane yetkiliyi buraya getirip kendilerinin bilgi vermesini istiyoruz. Bu tarz etkinlikler sunuyoruz. Her öğrencimizin buradaki eğitimini tamamladığında kendine ait bir tane projesi oluyor. Ve en beğenilen uygulanabilir projeleri sunuyoruz. Belediye bu projelerden uygun görülen projeler olduğunda projeleri uygulama imkânı veriyor. Aslında şu anda burada 10-16 yaş arası öğrencilerimiz var. 10 yaşındaki bir çocuğun bir proje sahibi olması, bir proje yazmayı bilmesi ve projesinin uygulanabilir olması onda zaten üst düzey bir farkındalık kazandırıyor” diye aktardı.
‘DERSTE KENDİ DERNEĞİMİZİ KURUYORUZ’
Kaşgarlı Mahmut Ortaokulundan Öğrencilerinden Şerife Ecrin Sarıkaya: “Bu atölyeyi çok sevdim. İyi ki bunu seçmişim. Şu anda kendi derneğimizi kuruyoruz, Hocamız etkinlik verdi. Tema gibi vakıflara benzeyen STK’lar oluşturuyoruz. Bizim kurduğumuz vakfın adı; SMA’lı çocuklara yardım derneği” ifadelerine yer verdi. Havva Yağmur Özkan: Burada Selçuklu belediyesinin bize vermiş olduğu eğitimden dolayı teşekkür ederiz. Hocamızda zaten çok iyi. Burada kendi derneğimizi kuruyoruz. Burada çok iyi şeyler öğreniyoruz, mesleğimize de katkıda bulunacağını düşünüyorum. Ülkemizde bir sürü SMA’LI çocuk var biz de onlara yönelik bir dernek kurduk. Burada olduğum için çok mutluyum” dedi. Elif Ceylin Okur: “Bu bölümü seçmemin sebebi ben sosyal dersini çok seviyorum ve burada arkadaşlarımızla çok eğleniyoruz. Bize bu imkânları bize sunduğu için Selçuklu belediyesini çok teşekkür ederim. Normalde hiç böyle olacağını düşünmemiştim ama etkinliklerle oyunlarla ders işliyoruz. Bu yüzden zaman çok eğlenceli geçiyor” dedi.
‘İNSANLARA YARDIM ETMEK İSTİYORUZ’
İnsanlara yardım etmenin önemine dikkat çeken Kaşgarlı Mahmut Ortaokulu Öğrencilerinden Vefa Elif Beyza Fındık: "Gençlik Atölyesi çok ilgimi çekti. İlerde hemşire olmak istiyorum, insanlara yardım etmek istiyorum. Vefa gençlik deyince aklıma yardımlaşma geliyor bu yüzden ileride mesleğime yardımı olacağını düşünüyorum” dedi.
Burak Göktaş, “Bu atölye çok güzel. Bu atölyede sivil toplumu öğreniyoruz. Sosyal bilgiler öğretmeni olmak istiyorum. O yüzden burayı seçtim” şeklinde konuştu.
Mecit Bayram, “Büyüyünce bilgisayar mühendisi olmak istiyorum. 12 yaşındayım. Buradan aldığım eğitimden çok memnunum. Öğretmenimizde dersleri çok iyi anlattığı için hem iyi öğreniyoruz hem de dersleri tekrar etmiş oluyoruz. Selçuklu belediyesine çok teşekkür ediyoruz ve onlara buradan sevgiler gönderiyoruz” diye aktardı.
Fatih Eren Çetiner,” Buradan aldığım eğitimden çok memnunum. Sivil toplum kuruluşlarını öğrendik. Büyünce yazılım mühendisi olmak istiyorum” dedi. Mustafa Özkan ise “Burası çok güzel bir yer hocamızda çok iyi. Çok güzel öğretiyor ve bugün sivil toplum kuruluşlarını öğrendik. Burada yardımlaşma ve dayanışmanın önemi anlatıldığı için bu atölyeyi seçtim. İlerde bilgisayar mühendisi olmak istiyorum” diyerek sözlerini tamamladı.
•SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ