Nikah bir akid, sözleşme ve anlaşmadır. Bunun için bazı şartları vardır. Bu şartlardan biri yerine getirilmez ise nikah sahih olmaz.
1-Evlenecek kişilerin veya vekaletlerini verdikleri şahısların hazır bulunması
2-Tarafların irade beyanı. Evlilik akdini kabul ettiklerine dair eşlerin ”kabul ettim” şeklinde ifade etmeleri.
3-Nikahın duyurulması. Gizli bırakılmaması
4-Kızın velisinin izni olması
5-Şahitlerin hazır olması. Bu şahitler ergenlik çağına gelmiş aklı başında iki erkek veya bir kadınla bir erkek olmalıdır. Yani şahitlikte mutlaka bir erkeğin bulunması icap etmektedir. Görüldüğü gibi şahitlerin bulunmadığı bir nikah geçerli değildir. Peygamber Efendimiz (s.a.v)”Şahitler olmadan kıyılan nikah geçerli olmaz”(Tirmizi Nikah 15) buyurarak nikahta en önemli şartlardan birinin şahitlik olduğunu belirtmiştir. Nikah akdinde şahitlerin erkeğin şahidi ve kızın şahidi şeklinde bir ayırıma tabi tutulması şart değildir. Nikah ta şahitliğin şart koşulması aleniliği sağlamak ve yapılan evliliğe şaibe karışmasını önlemek içindir.
“Müşrik kadınları, iman edinceye kadar nikahlamayın, iman eden bir cariye, hoşunuza gitse de müşrik bir kadından daha hayırlıdır. Müşrik erkekleri iman edinceye kadar nikahlamayın, iman eden bir köle hoşunuza gitse de müşrik bir erkekten daha hayırlıdır. Onlar ateşe çağırırlar. Allah ise kendi izniyle cennete ve mağfirete çağırır. O, insanlara ayetlerini açıklar. Umulur ki öğüt alıp düşünürler.”(Bakara Suresi 221. Ayet)
“Yine onu(kadını üçüncü defa) boşarsa (Kadın) onun dışında bir başkasıyla nikahlanmadıkça ona helal olmaz. Eğer (bu koca da) onu boşarsa, onlar(İlk koca ile karısı) Allah’ın sınırlarını ayakta tutacaklarını sanıyorlarsa, tekrar birbirlerine dönmelerinde ikisi için günah yoktur. İşte bunlar, Allah’ın sınırlarıdır, bilen bir topluluk için bunları böyle açıklar.”(Bakara Suresi 230. Ayet)
“Eğer onlara mehir tesbit eder de el sürmeden boşarsanız, bu durumda kendileri veya nikah bağı elinde olanın bağışlaması hariç- tesbit ettiğiniz (Mehr)in yarısı onlarındır. Sizin( tümünü veya fazlasını) bağışlamanız takvaya daha yakındır. Aranızdaki üstünlüğü(derece farkını) unutmayın. Şüphesiz Allah yapmakta olduklarınızı görendir.(Bakara Suresi 237. Ayet)
“Allah için evlenip, Allah için evlendiren, Allah’ın dostluğunu kazanır.”(İhya-u Ulumid-Din Cilt2-Hadis no 79-sayfa 62)
ALLAH bizi de Allah için evlenip, Allah için evlendirenlerden eylesin. Amin. Selam Ve Dua İle