Tabi bu başlık biraz şakayla karışık bir başlık oldu. Ama inanınız bizim yazmak istediklerimizi tam anlamıyla ifade ediyor.
Koskocaman bir yıl bitti. Yapılanlar, doğru yapılanlar, yanlış yapılanlar, yapılmak istenenler tabi ki yıl ile birlikte gitmiyor. Zaman soyut bir kavram dün bitti dediğinizde bitiyor ama dünde yaşananların etkileri bugünde yarında devam ediyor.
Geçtiğimiz yıllarla ilgili Konya’mız için en önemli kazanım nedir? Sorusuna vereceğim yanıt kesinlikle Sayın Prof Dr Ahmet Davutoğlu olacaktır. Konya Dışişleri Bakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu ile ağabeyini bulmuştur. Konya’da Sayın Ahmet Davutoğlu’nun kestiğini yemeyecek yoktur.
Şimdi İşte yapılması gerekenleri, Konya’nın ileriye dönük atılımları ve açılımlarını bu merkezden düşünmek gerekmektedir.
Sayın Serdar Kalaycı ve Sayın Mehmet Hançerli Beyin yeni yıl mesajlarını okumadım yalan söylemeyeyim. Ama Sayın Tahir Akyürek ve Sayın Uğur İbrahim Altay’ın mesajlarını okudum. Önemli yaklaşımlarla birlikte benim mesajlardan anladığım 2013 yılı Konya’mız için yeni atılımların ve açılışların yılı olacağıdır.
Çalışsınlar, millet takıntısız ve dürüst bir şekilde çalışan herkese dua eder ve tabi aynı zamanda o makamlarda oturan insanlar makamlarının da hakkını vermiş olurlar.
Neyse burada üzerinde durmamız gereken bir konu da 2013 yılında artık bütün ilçelerin merkez ilçe olduğu gerçeği. Şöyle düşünün, Beyşehir’de Sarayönü’nde yayımlana bir yerel gazete artık Konya ilinin gazetesi olacak, orada yapılan bir çalışmanın genel bütün Konya’yı etkileyen yönleri olacak. Tabi aynı şekilde en küçük ilçenin belediye başkanlığının önemi de artmış olacak zira artık o küçük bir ilçenin değil Konya merkezin büyük bir ilçesi olmuş oluyor.
Kendisine bağlanan mahalle ve sokaklara da hizmet götürmek durumunda olacak.
Netice itibariyle Konya’mız için önemli bir yıl olacak diye düşünüyorum 2013 yılını.
Şimdi Sayın Ahmet Davutoğlu’nu da dahil ederek 2013 yılında belli başlı hangi projelere yoğunlaşılması gerektiği ortaya konmalıdır. Mesela Çevre yolu, mesela Konya’ya metronun kazandırılması gibi konular masaya yatırılmalı ve bu projeler için Konya’nın harcaması gereken enerji belirlenmeli bunun için de birlik ve beraberlik için de çalışılmalıdır.
Bakın artık Konya sivil havalında vazgeçti fark ediyor musunuz? Oraya bir terminal daha yapılıyor, zannediyorum daha iyi bir terminal olacak bu terminal ama bence sivil uçaklarla askeri uçakların aynı pisti kullanmak zorunda kalmaları ülkemizin güvenliği açısından da bir problemdir.
Mutlaka en azından sadece sivil uçaklar için yeni bir pist yapılsa. Zira Allah göstermesin ülkemizde ciddi bir güvenlik sorunu baş gösterse askeri uçaklarımızın kalkışını mı geciktireceğiz? E eskisi gibi değil zaman artık, sivil uçakları da geciktiremezsiniz… Ne olacak? Ülkemizin güvenliği mi zaafa uğrayacak?
Bunlar falan sıradan konular, bu şehre ikinci ve sadece sivil uçakların ve her tür uçağın inip kalkacağı bir pist yapılamaz mı?
Bununla birlikte şu Konya Taşucu tren hattı için bir adım atılsa 2013 yılında. Zaten Karaman’a kadar olan bölüm her halde 2013 yılında elektrikli ve çift yön olarak yapılacakmış. Oradan Mersin’e kadar bu yol çift olarak yapılmaya çalışılacak bu güzel bir girişim ama sadece ticari bir yol olarak bile olsa Konya Taşucu arasında demir yolu hayali de gerçek olmalıdır…
Birçok yazımda ifade etmiştim bu demir yolu sadece Konya için değil, Karaman, Afyon, Ankara, Eskişehir, Kayseri için bile önemli bir ihracat yolu olur.
Yine 2013 yılında Necmettin Erbakan Üniversitemizin ve Selçuk Üniversitemizin dünyada en iyi 500 üniversite arasına nasıl gireceklerine dair etütler yaptıkları bir yıl olmalıdır diye düşünüyorum.
Necmettin Erbakan Üniversitesi şu anda çok dağınık, bir an önce (Burada Konyalı hayırseverlere de büyük iş düşüyor) bu dağınıklıktan kurtulması, en azından bütün idari bölümleri kampusta toplayabilmesi gerekiyor.
Bu çerçevede Selçuk Üniversitemizin de Necmettin Erbakan Üniversitemizin de niteliğinin artırılması için ciddi toplantılara ihtiyaç olduğu muhakkak… Konya’nın gelişmesinin yolu da üniversitelerimizin gelişmesi ile doğru orantılıdır. Bugün dünyada ilk 500 içerisine giren bir üniversitemiz olsa inanıyorum ki biliminde, ilimin de niteliği Konya’da ciddi oranda artacaktır.
Sayın Ahmet Davutoğlu, Sayın Valimiz Aydın Nezih Doğan, Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Akyürek, Rektörlerimiz Prof Dr Muzaffer Şeker, Prof Dr Hakkı Gökbel, KOP Başkanı Prof Dr Mehmet Babaoğlu, KTO Başkanımız Selçuk Öztürk, KSO ve KTB başkanlarımız MEVKA Genel Sekreteri Ahmet Akman…
Buna bir de Ak Parti İl Başkanımız Ahmet Sorgun ile Milletvekillerimizin bir ikisi hariç diğerlerini ekleyebilirsiniz…
İşte Konya için sinerjiye dönüşecek nitelikli topluluk size. Bu insanların hiç birisinde nefislerini Konya’nın önüne geçirecek hırs yok.
Konya ülkemizde hem siyasetin, hem diplomasinin, hem ticaretin, hem sanayinin, hem tarımın vazgeçilmez bir paydaşı olabilir. Bunu başarabileceğimize ben inanıyorum.
Biz gazeteciler için İnşa Allah 2013 çok fazla güzel haber verdiğimiz bir yıl olur.