İtikâf, akıl sağlığı yerinde ve ergenlik çağına gelmiş bir Müslümanın ibadet etme ve tefekkürde bulunma niyetiyle belli bir süre camide ya da mescitte vakti değerlendirmesi demektir. İtikâfa giren kimse, camide yer, içer, uyur ve her ihtiyaç duyduğu şeyleri mümkün olduğu takdirde camide tedarik eder. Tuvalete gitmek, abdest almak ve gerekli olduğunda gusletmek gibi tabiî ihtiyaçları için ise camiden dışarı çıkabilir. Bir ibadet çeşidi olarak itikâf, Hz. İbrahim zamanından beri bilinen bu ibadet, Hz. Peygamber’in hayatında önemli bir yer tutmaktadır. Peygamber efendimiz Medine’de sadece bir sene hariç her yıl itikâf yaptığı bilinmektedir (Tirmizi, “Savm”, 79). Bu güzel sünnet günümüzde maalesef hak ettiği ölçüde bilinmemektedir. İtikâf ve diğer güzel hasletlerin unutulmasında pek çok gerekçe ortaya konulabilir.
İletişim araçlarının gelişmesi, teknolojik değişim ve sosyal yaşam dünyayı büyük bir köy haline getirmektedir. İletişim ağının her geçen gün etkisini artırması kültürel kirlenmişliğin de yolunu açmaktadır. Bu can sıkıcı durum pek çok sosyal ve psikolojik problemin yanında dinsel olarak da günümüz Müslümanını ve Müslüman gençliğini yozlaşmaya itmektedir. Maddiyatın neredeyse yaşamın odak noktası haline getirildiği günümüzde, gençlerin daha fazla dünyalık kazanmak, makam, mevki elde etmek ve kariyer basamaklarında yükselmek için sürekli bir koşuşturma, rekabet ve uğraşı yoğunluğu içinde olması manevi yozlaşmalarına sebep olmaktadır. Bu yozlaşma ve manevi tatminsizliğinin yeri yoga, meditasyon vb. yerler değil kubbe altında minare gölgesinde manevi atmosferi teneffüs edecekleri camilerimizdir.
Özellikle Ramazan ayında oruç ibadetiyle, namazların devamlılığına hassasiyet gösterilmesi, Kur’an tilaveti ile meşgul olma ve dış dünya ile irtibatını kesip Allah’a yönelme bireyin bir yandan maneviyatının yükselmesine vesile olurken diğer yandan da beden ve ruh sağlığına önemli bir katkı sağlamaktadır. Manevi iklim Ramazanın son günlerini hakkıyla değerlendirip kadir gecesini yakalayabilmek amacıyla İtikâf programı bunun için önemli bir fırsattır. Ramazan ayının 20. gününü 21. gününe bağlayan akşam namazı ile birlikte başlayan itikâf, günümüz gençliğinin bu ibadeti tanımaları, sevmeleri ve bu güzel sünneti yaşamalarını sağlamak amacıyla kısa süreli de olsa ülkemizin değişik yerlerinde gençlere yönelik itikâf programları yapılmaktadır.
Konya’nın ve ülkemizin gözbebeği okullarından, yıllardır gelenek haline gelen akademik başarılarıyla binlerce genci ülkemizin seçkin üniversiteleriyle buluşturan Mahmut Sami Ramazanoğlu Proje İmam Hatip Lisesi, İtikâf geleneğini iki yıldır sürdürerek çok güzel bir manevi çalışma ortaya koyuyor. Geçen yıl olduğu gibi bu sene de okuldan 150 erkek ve 150 kız öğrenci bu güzel sünneti yerine getirmek için 10 farklı camide dünya koşuşturmacasına bir süre ara vererek erkek öğrenciler dört gün boyunca kız öğrenciler de bir günlük öğretmenleriyle birlikte manevi kamp programı olan itikâfa girdiler. Bu güzel çalışmaya öncülük eden okul idaresi ve öğretmenlerimizi kutluyorum.
Efendimizin yanında saf tutan gençler gibi sahabe ruhlu gençler yetiştirmeliyiz. Bıkmadan usanmadan şikâyet makamına başvurmadan bunu başarmalıyız. Rabbim cümlemizi hayırlı hizmetlerde daim eylesin. Selam ve dua ile…