Ne NFT’si

Necmettin Şimşek
NFT’yi umarım duymuşsunuzdur. Yerel gazetelerde “Konya Mevlana Müzesi, Alaaddin Tepesi, Kılıçarslan Köşkü ve Stadyum satılıyor” diye başlık atılmıştı. Metaverseyi çok çarpıcı anlatmışlardı. Metaverseyi kolayca öğrenmiştik. NFT için şimdilik başlık atılmadı. NFT ise dijital bir resmin, fotoğrafın, videonun, çizimin sahipliğinin kanıtı olarak sunulan dijital sahiplik belgesidir. Bu jetonlar için heyecan doruk noktasında, jetonlar için milyarlarca dolar harcandı. Bazıları için, bu takas edilemez jetonlar en yeni koleksiyonun hobisi, güçlü bir yatırım aracı ve dahası da, internetin geleceği. Gerçek, her zaman olduğu gibi karmaşık. Mevcut durumlarında, NFT'ler aslında sıklıkla iddia edilenlerin çoğunu yapma yeteneğine sahip değiller. NFT'lerin, blok zincirlerin ve kripto para birimlerinin tekniği, teknolojik açıklamanın kolay olduğu anlamına gelir.
 
*NFT'lerle ilgili en kalıcı ve yanıltıcı iddialar, aynı zamanda doğru olmaya en yakın olanıdır. Meraklılar sıklıkla, NFT'lerin temelde benzersiz olduğunu ve güvenilmez bir blok zincirinde yaşadığını, bunun bir dijital varlığa sahip olduğunuzun kanıtı olduğunu iddia eder. Bunun gibi sadece bir jeton var ve kripto cüzdanınızda var, yani ifade ettiği şey sizin olmalı. Bu çerçeveleme birkaç nedenden dolayı yanıltıcı. Yeni başlayanlar için, NFT'ler yalnızca belirtecin sahipliğini veya daha doğrusu sahipliğini aktarabilir. NFT'lerle satın aldığınız şey, normalde fiziksel veya dijital sanatı aktaracağınız herhangi bir şekilde temel öğenin görüntü, oyun varlığı vb. sahipliğini size verme eğiliminde değildir. Bunun yerine, NFT'ler genellikle başka bir yerde barındırılan bir varlığa bağlantılar içerir. NFT, telif hakkı, depolama veya kullanım haklarının sahipliğini varlığın kendisine aktarmaz. Birisi bisikletinizi çalarsa, genellikle bisikletin hala size ait olduğu anlaşılır. Bir NFT ile sahip, cüzdanında token kimdeyse odur. Bu nedenle, birinin maymun NFT'si bir kimlik avı dolandırıcılığı yoluyla çalınırsa, blok zinciri hırsıza yeni sahip gibi davranır.
 
Blok zinciri, bir NFT basan bir kişinin, bastıkları varlığa ilişkin haklara sahip olduğunu doğrulamadığından, bu sorunu çözmek platformlara kalmış. Bir varlığın NFT'ye basıldığı noktada sahipliğini doğrulamak, teknik bir sorundan çok sosyal bir sorundur.En iyi durumlarda, NFT'ler yalnızca kendilerine ait olduklarının kanıtı olabilir. Üçüncü taraf sistemlerin, NFT'lerin atıfta bulunduğu harici verileri (sanat eseri, dijital öğeler vb.) yine de doğrulaması gerekir.
 
NFT'lerle ilgili daha tuhaf iddialardan biri, kullanıcıların dijital öğeleri bir oyundan veya platformdan diğerine getirmelerine izin vererek gerçek metaverse'yi etkinleştirmeye yardımcı olacaklarıdır. Bu görüntüler gibi çok basit veriler için teknik olarak mümkün olsa da bir uygulamadan diğerine taşınması oldukça kolaydır, video oyunu öğeleri gibi karmaşık şeyler söz konusu olduğunda, neredeyse imkânsızdır.
 
**NFT'lerin %75'inin 15 doların altına düştüğünü, çoğunluğun ise hiçbir zaman ilk etapta satmadığını buldu. Sadece %1'i 1.500 doların üzerinde işlem gördü. Çok az insanın satışta gerçekten 1.500 doların üzerine çıkabileceği çok açık. Herkesin zengin olduğu sihirli bir yer değil. Bu, diğer iş türlerinde de aşağı yukarı aynı gerçeklik. Bir kişinin yüksek talep izlenimi vermek için kendi kukla çorap hesaplarına bir ürün sattığı yıkama ticareti sorunu, satılan yüksek değerli NFT'lerin kaçının meşru olduğunu söylemeyi de zorlaştırıyor. Daha küçük satıcılar için düşük getiri, bir kez gaz ücretlerini Ethereum blok zincirini oluşturan madencilere ve doğrulayıcılara ödenen para ve NFT'leri listeleyen pazar yerlerine ödenen ücretleri hesaba kattıktan sonra sanatçıların parasına mal olabilir. Ticaret yapmak için yalnızca ABD doları gibi geleneksel para birimine sahip olan alıcılar ve satıcılar için, yani çoğu insan için, yalnızca sistemle etkileşim kurmak için parayı kripto para birimine dönüştürmek için fazladan bir adım vardır. Bu işlemleri kolaylaştıran döviz borsaları da kesinti yapıyor. 15 Doları aşmayan satışların %75'i için, gaz masrafını karşılamak yeterli değil.
 
 
***NFT'lere katılmayı seçen çoğu sanatçıyı karmaşık bir seçimle karşı karşıya bırakıyor: Bir izleyicinin gelip ücretlere değecek kadar satın alacağı umuduyla, eserlerini NFT olarak basmak için büyük miktarda nakit önleyebilirler. veya potansiyel müşterilerinin bazı kısımlarını fiyatlandırarak bu önemsiz olmayan maliyetleri alıcıya iletebilirler ve bu arada blok zincirinde NFT'lerinin hiçbir kaydı olmayacaktır. Telif hakkı işlevi başka bir acı noktasıdır. NFT'ler doğal olarak yerleşik telif ücretleriyle birlikte gelmezler. Bunun yerine, NFT'yi yöneten “ akıllı sözleşmenin ” bir parçası olarak telif ücretleri eklenebilir. Bu sözleşmeler, diğerleri gibi bir yazılımdır ve hatalara, uyumluluk sorunlarına ve manipülasyona karşı hassastır. Genel olarak, NFT'ler iki kişi arasında satılmak ile aynı kişinin sahip olduğu bir cüzdandan diğerine aktarılmak arasındaki farkı bilmez. Bunun yerine, pazar yerleri bir satışa aracılık etmeli ve NFT'ye satıldığını bildirmelidir. Bir pazar yeri, kendi platformunda basılan ve satılan NFT'ler için telif ücretlerini zorunlu kılabilir, ancak diğer platformlar aracılığıyla alım satım yapmak, telif hakkı ödemelerini kazara veya tasarım yoluyla tamamen kesebilir. Bu, telif ücretlerini tamamen atlamayı nispeten kolaylaştırır.
 
 
Sonuç olarak; NFT ve kripto alanındaki ezici teknik ayrıntılar, projelerin ve bunları açıklayan haberlerin genellikle basitleştirmeye yönelik olduğu anlamına gelir. Karmaşıklığı, kavranması daha kolay terim ve kavramlara indirgemek açıklanan hizmetlerin çok farklı şekilde çalışabilmesine rağmen, genellikle çılgınca farklı projeleri bir monolit olarak tanımlamak yersizdir. Bu basitleştirme bazen teknolojiyi gerçekten olduğu gibi anlama pahasına olabilir. Şu anda, en büyük sistemlerin tasarımına işlenmiş temel güvenlik ve gizlilik sorunları, kafa karıştırıcı ve yanıltıcı bir özellik seti ve ay çekimlerinden aktif olarak imkânsıza kadar uzanan yüksek vaatlerle dolu. Siz siz olun projesine güvenmediğiniz hiçbir işe yatırım yapmayın. Teknolojiyi kullanıp her yerde reklam vermez kurumsal firmalar. İş tahmin edebildiğimizden çok daha ciddi.