MÜSİAD Konya Şubesi her dönemde, mevcut konjonktüre göre konum alıyor ve Konya’ya gerçekten çok önemli katkılar yapıyor.
Zannediyorum bunun nedeni dinamik bir Yönetim Kurulu yapısının olması, Yönetim Kurulunun mutlaka 4 yılda bir değişmesi.
Başkanda değişiyor, hem bir taraftan Konya’da önemli kurum ve kuruculara yönetici, lider yetiştirmiş oluyor MÜSİAD Konya, hem de doğal olarak dinamik kalıyor, yenileniyor.
Hıfsı Soydemir işte bu dinamizmin getirdiği isimlerden birisi MÜSİAD Konya Şubesine. MÜSİAD Konya Şubesinin Dış İlişkiler Komisyonunun başkanlığını da yürütüyor. Dış ilişkiler derken aman yanlış anlamayın, MÜSİAD dışından bahsetmiyoruz, direk yurtdışından bahsediyoruz.
Hıfsı Soydemir Başkanlığındaki komisyon şu ana kadar en az 5 farklı ülkeden ya heyetleri Konya’ya getirdi ya da MÜSİAD Konya’nın üyeleri olan iş adamlarını değişik ülkeler götürerek pazar araştırması yaptırdı.
İşte bu faaliyetler çerçevesinde geçtiğimiz Salı Günü’de Nijerya’dan 147 kişiden oluşan bir ekip Konya’ya getirildi.
Akşam yemeğini birlikte yedik, Konya Valimiz Sayın Muammer Erol ve Meram Belediye Başkanımız Fatma Toru’nun yanı sıra, Ticaret ve Sanayi odalarımızdan çok sayıda yetkili ile Konyalı işadamları da bu yemekteydi.
Yemek öncesinde MÜSİAD Konya Şube Başkanı Lütfi Şimşek’le Nijerya İMO River Eyaletleri arsında Karşılıklı Ticaret ve yatırımların artırılması için İyi Niyet Anlaşması imzalandı.
Nijerya’dan gelen ekibe Nijerya Federal Cumhuriyeti İMO River Eyalet Valisi Ekselansları Owelle Anayo Rochas Okoracha başkanlık ediyordu, bu anlaşmayı da Sayın Vali imzaladı.
Aslında çok rahat bir şekilde eyaletin kıralı diyebiliriz, zira geleneklerine göre Sayın Vali aynı zamanda kabilenin kıralı oluyor, tabi yıllarca oluşan hukuka göre dışişlerinde Nijerya Federal Devletine bağlılar, onun için vali olarak ifade ediliyor.
Bu çerçeveden baktığımızda “Konya MÜSİAD Kral Ağırladı” diyebiliriz.
Sayın Vali Ekselansları Owelle Anayo Rochas Okoracha’nın yanı sıra heyette belediye başkanı, hâkim ve savcılar, üniversite mensupları, Kral’ın kabilesinin önde gelenleri ve çok sayıda işadamı vardı.
Gün boyunca MÜSİAD Konya Şubesinde oluşturulan platformlarda Konyalı işadamlarıyla bu heyet görüştü, çok önemli anlaşmalar yapıldı. Ben şahsen birkaç tane anlaşmanın imzalanmasına şahitlik ettim.
Bu arada tabi Konya ile Nijerya arasındaki iş hacmine de baktım, oldukça düşük, aslında Türkiye ve Konya için Nijerya keşfedilmesi gereken bir ülke.
Nijerya’ya ülke olarak bir yılda 413 milyon dolarlık ihracat yapıyoruz.
Bu toplam ihracatımızın binde 2,7’sini oluşturuyor.
Konya’nın yıllık ihracatı ise 4 milyon dolar düzeyinde. Ve Konya bu rakamla ihracatının sadece binde 3’ünü Nijerya’ya yapıyor.
İthalata baktığımızda ise Türkiye’nin toplam ithalatı 149 milyon dolar, Konya’nın toplam ithalatı ise sadece 1,54 milyon dolar.
Oysa Nijerya bizim açımızdan çok önemli fırsatları barındırıyor. Özellikle Güney Nijerya Afrika’nın en istikrarlı bölgelerinden birisi…
Kişi başı milli gelir bu bölgede 3 bin doları aşıyor ki bu rakamın Afrika için çok önemli olduğunu unutmamak gerekir.
140 milyon nüfusu vardır, bir petrol ülkesi ama petrolden daha çok geniş tarım arazileri, diğer madenleri, tropikal iklimi ile Türkiye’nin ve özellikle Konya’nın mutlaka keşfetmesi gereken bir coğrafya Nijerya.
Nijerya ile ilgili çok önemli bir notu daha ekleyeyim, Nijerya aynı zamanda D8 ülkesi. Siyasi yapı olarak Türkiye ile hem konfederasyon düzeyinde, hem de eyaletler düzeyinde çok rahat işbirliği geliştirilebilecek önemli bir ülke.
Ve bu ülke tam bir Afrika devi… Bu dev Konyalı işadamlarımızı bekliyor.
Nijerya’ya satabileceğimiz gıda, makine, otomotiv yan sanayi, ayakkabı ve tekstil başta olmak üzere onlarca farklı kalem sayabilirim.
Bu ülkede gıda üretimi yapıp Orta Afrika’ya ve Güney Afrika’ya açılabilir Konyalı firmalar. Diğer taraftan aynı şekilde bu bölgeye kurulacak market, otomotiv yan sanayi, treyler- dorse, ambalaj, mobilya ve ofis mobilya, vinç fabrikaları ile çok rahat bir şekilde Orta Afrika’nın büyük bir bölümündeki pazarlara hâkim olabiliriz.
Hem Nijeryalılara üretimi öğretiriz, hem de birlikte üreterek Yeni Büyük Türkiye’nin Güney Afrika’ya açılan kapısı olabiliriz.
Bu arada tropikal meyve sebzeler başta olmak üzere, maden ve petrol ürünleri gibi Nijerya’dan ithal edebileceğimiz çok önemli kalemler olduğunu da belirtelim.
Neticede MÜSİAD Konya Şubesi Konyalı işadamlarımıza yeni bir kapı daha araladı.
Evet, Konya, Nijerya seni bekliyor…