MÜSİAD fuarında neler oldu?

Lokman Koyuncuoğlu

Fuarlar temelde ekonomik etkinliklerdir. MÜSİAD Fuarlarının da ekonomik yönü güçlüdür. Ancak sadece ticari ilişkiler öncelik değildir. MÜSİAD üyeleri sosyal, siyasi ve kültürel pek çok ihtiyacı bu fuarda giderirler. 

Geçen hafta İstanbul’da düzenlenen bu yılki fuarda dikkatimi çeken önemli birkaç noktayı paylaşayım. Açılış programında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, MÜSİAD’a önemli bir sorumluluk yükledi. Afrika açılımının MÜSİAD ile yürütüleceğini söyledi. İfade aynen şöyle;  “Oralara bizim yönelmemiz lazım, oralara ağırlık vermemiz lazım. Malum yapının oralardaki tahrikini ortadan kaldırmak suretiyle oraların inşa ve ihyası için MÜSİAD, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile adımını atmalıdır”

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) pek çok ülke taraması ile yaptığı çalışmaları belli bir düzeye getirmişti.  Şimdi Afrika için özel bir çalışma yapılacak. Burada da etkin kuruluş MÜSİAD olacak. Yeni dönem Türkiyesi ile yeni dönem dünyası arasında koordinasyon yavaş yavaş belirmiş oluyor.

Afrika projeksiyonun arka planı ise Türkiye’nin şuan geldiği savunma sistemlerinde yatıyor. Nasıl bir alaka var? Şöyle ki; Kendinizi koruyacak gücünüz varsa artık, mazlum halklara da yardım etmeli, onları sömürgecilerden kurtarmalısınız.

Fuarda sergilenen kara savunma, deniz, hava sistemleri, roket, insansız hava araçları, mayın arama ve yok etme cihazlarının Türkiye tarafından üretildiğini görünce artık dünyaya söyleyecekleriniz daha net ortaya çıkıyor. Oldukça etkileyici araçlar sergilendi bu fuarda, ordakileri görünce, bunu üretenlerle ve Türkiye ile gurur duyuyorsunuz.

Fuarın teknoloji holünde gördüğüm en etkileyici araç “Hızır” adlı taktik tekerlekli zırhlı araçtı. Bu dev ve ileri teknoloji ile donatılmış aracın imalatçısı Konya Doğanbeyli İsmail Katmerci. Standında misafirlerini ağırlarken karşılaştık. Konya, siyaset ve savunma sanayi üzerine görüştük. Eski bir siyasetçi olan Katmerci, Konya ile ilgili özlemini birkaç kez dile getirdi. Bu Konya özlemini görünce bizde yatırımlarının bir kısmının Konya’ya kaydırılması talebinde bulunduk.

Tamda bu günlerde Bilim sanayi ve Teknoloji Komisyon Başkanı Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız başkanlığında “Konya Savunma Sanayi” programı gerçekleşiyor. Savunma sanayinin önemli bürokratları ile gerçekleşen ziyaretlerde Beyşehir yöresindeki silah üreticileri ile Konya’nın savunma sanayini direk destek verecek yüksek nitelikli fabrikalarında görüşmeler yapıldı. Umarım sonuç alıcı gelişmeler olur. Burada vekil Ziya Altunyaldız’ı bu özel çaba için tebrik etmeliyiz.

MÜSİAD Fuarında, gönülden coşku, 15 Temmuz sonrası aynı hedefe yönelme ve daha güçlü bir Türkiye mecburiyeti konuşulan ana temalardı. Ticaret ve ekonomik gidişat bunlardan sonra geliyordu açıkçası. Darbe gerçekleşse 16 Temmuz sabahı hiçbir şeyi olmadan uyanma ihtimali olan insanlar, şimdiki hallerine şükrediyor ve geçen ki fuarının üzerine koyarak ileri gitmenin keyfini çıkarıyorlardı.

 

FETÖ Konya’da ne kadar etkin?

Konya valiliği her 20 günde bir 15 Temmuz darbe girişimi sonrası FETÖ operasyonları ile ilgili kamuoyunu bilgilendirici  rakamları paylaşıyor.

Çokta iyi oluyor bu.

Mesela en son 11 Kasım tarihli bilgiler şöyle;

Görevden Uzaklaştırılan kişi sayısı   :  1.406
Tutuklanan kişi sayısı                        : 1.299
Devlet Memurluğundan çıkarılan       :   1.941
 

Konya valiliğinin bu bilgilendirme çalışmasını açıkçası diğer tüm valilikler yapsa ne güzel olur. Hangi şehirde durum ne daha net daha sağlıklı bilgileri en yetkili merciden öğrenmiş oluruz. Tabi, İçişleri Bakanlığı Türkiye geneli rakamları belli periyotlarla paylaşıyor ama biz Ankara, İstanbul, Kayseri, Bursa gibi şehirlerin net sayılarını bilemiyoruz. Çok merak ettiğimiz için değil, Konya ile bir kıyas yapmak için ve durum analizi yapmak için gerekli bu bilgiler.

Şimdiye kadar pek dile getirilmedi belki ama söylemek lazım. Konya’nın köklü, yerli ailelerinden FETÖ’ye bulaşmış pek kimse yok. Konya’nın FETÖ ile mücadelesi gerçekten çok iyi gidiyor bunu kabul etmeliyiz. Ancak Konya’nın asli unsuru diyeceğimiz, köklü ailelerinden adı karışan pek kimse yok bu örgüte. Bu, Konya’nın geleneksel duruşunun da sürdüğünü gösteriyor. Önemli işadamları ve örgütün üst yöneticileri Konya’da tutuklandı malum. Fakat bu isimlerin pek çoğu devşirme kişiliklerdi. Konya’ya ya sonradan yerleşmiş, ya da taşrası diyebileceğimiz asli unsur sayılamayacak yerlerdendi.

Bunu da paylaşmış olalım.

 

Begendiğim Twitler:

Aslan Eğer @EgerAslan  

Çizgi flimlerde eşşekleri seslendiren

Okan Bayülgen’e izin verinde Diriliş’de

tapınakçıların köpeğini seslendirsin...