MÜLAKAT KOMİSYONU HANGİ SORULARI SORUYOR?

Murat Can

Temayül heyecanını geride bırakan Ak Parti aday adaylarını mülakat heyecanı sardı.

Aday adayları tek tek genel merkezde kurulan komisyonlar tarafından mülakata alınarak pek çok açıdan değerlendiriliyor.

Peki, mülakatta neler soruyor genel merkez adaylara?

Hangi kriterlere göre yapılıyor değerlendirme? Nasıl bir puanlama yapılıyor?

Öncelikle şunu söyleyeyim aday adayların büyük çoğunluğu ilk komisyonda elenecek. Elenenlerin ardından reklam yapmak amaçlı yada ya tutarsa diye aday olmuşlar dışında gerçekten Ak Parti’de milletvekili olabilecek nitelikte isimler tur atlayacak ve bir üst komisyon tarafından değerlendirmeye alınacaklar.

Gelelim komisyonda neler sorulduğuna?

İlk olarak mülakat komisyonu aday adayına “Seni neden aday yapalım?” sorusunu yöneltecek. Adayların bu soruya vereceği yanıt önemli. Bu sorunun altında adayın gerek Meclis gerekse Ak Parti çalışmalarına katkısı değerlendirilecek. Tabi bölgesinde Ak Parti’nin oylarına katkısı da sorgulanmış olacak.

Daha sonra aday adayının aday olmak için neden Ak Parti’yi seçtiği sorulacak. Genel Merkez ne düşünür bilmem, ancak burada kuşkusuz konjonktür adayı mı, yoksa gerçekten Ak Partilimi olduğu değerlendirilecek.

Ak Parti bir tren, iktidar partisi.

Gücü ortada.

Bu trene başında inanmayıp sonradan binmek isteyen pek çok kişinin olduğu muhakkak...

Genel Merkez değerlendirirken bu açıdan da adayları ele alacak diye düşünüyorum.

Aday adaylarını değerlendiren komisyonun adaylara yönelttiği bir diğer soru ise “bir söyleminiz var mı?”

Aday adayının ihtisası, uzmanlık alanı bu soruyla sınanmış olacak.

Ak Parti sıradan milletvekilleri olsun istemiyor parlamentoda. Meclisin konusunda uzman, faydalı olabilecek vekillerden oluşmasını istiyor. Bu yüzden bu soruya verilecek yanıtta önem taşıyor. Adayın söylemi, hangi konulara nasıl baktığı ve bu konuda ortaya koyduğu söylemin doyuruculuğuna bakacak mülakat komisyonu.

Ucu açık soruların yanında adayda aranacak bir takım özelliklerde var.

Mesela aday adayının ikna kabiliyeti nasıl?

Konuşurken komisyonu ikna edebiliyor mu?

Konuşmaya hakim mi, inandırıcı konuşuyor mu? Kısaca hatip mi?

Komisyon tarafından değerlendirilecek olan bir diğer özellik eğitim durumu. Adayın mezuniyeti ne?

Yine bakılacak bir başka vasıf aday adayının tanınırlığı. İşte burada temayül ve anketler devreye giriyor. Hani temayülün önemi yok yorumları bu soruyla çürütülmüş oluyor.

Hep söylüyorum. Temayül tek başına değerlendirme kriteri değil. Ancak topyekûn değerlendirmede temayülün önemi ortaya çıkıyor. Aday adayının temayülden almış olduğu oy tanınırlık maddesinde artı bir puan olarak yazılıyor hanesine. Kısacası genel merkez temayülle iri zeytinlerle ufak zeytinleri ayrıştırmak istiyor.

Aday adaylarının teşkilat geçmişi de bir başka değerlendirme kriteri. Bütün aday adayları için geçerli olmamakla birlikte teşkilatta yapılan çalışmalar aday adayının hanesine artı bir puan olarak yazılıyor.

Bürokrat ve sivil toplumdan gelen aday adaylarının ilinde yada bürokraside partiyle eşgüdümlü yaptığı çalışmalar yine o aday adayı için olumlu puan demek.

Burada teşkilat dışından gelen aday adayları için siyasi duruş, güven verme bugüne kadar üstlendiği misyon ve ilk izlenim değerlendirme kriterleri arasında.

Bütün bu soruların altında çok kötü (1), kötü (2), orta (3), iyi (4), çok iyi (5) kutucukları bulunuyor. Bu kutucuklar işaretlenerek aday adayının puanlaması yapılıyor.

Elde edilen karne aday adayının dosyasını oluşturuyor.

Karne aday adayının CV’siyle birlikte değerlendirilip elenecekler bir köşeye, turu geçenlerse başka bir köşeye ayrılarak üst komisyonda değerlendirilmek üzere ayrılıyor. Tabi ki geçer not alanlar bir üst tura atlıyor.

Konya mülakatı Çarşamba günü başlayacak. Bakalım mülakat komisyonu kimleri bir üst tura taşıyacak takip edeceğiz. Aday adaylarına şimdiden başarılar diliyorum.