Muasır, çağdaş olarak anlaşılsa da gelişmiş olanlardır. Kalkınmasını tamamlamamış.
Açıklaması ise gelir dağılımı daha dengeli, kişi başına düşen millî gelir yüksek,
Nüfusun büyük bir bölümü sanayi ve hizmet sektöründe istihdamda olan, tarım sektöründe çalışanların oranı az, nüfus artış hızı düşük, sağlık ve eğitim hizmetleri gelişmiş, altyapı gelişmiş, tarımda modern yöntemler kullanılır, araştırma geliştirme faaliyetlerine ayrılan kaynak yüksek, doğum ve ölüm oranları düşük, kentsel nüfus fazla, nitelikli iş gücü fazla, okuryazarlık oranı yüksek, teknolojik imkânlar fazla, toplumun geneli çekirdek ailelerden oluşmuştur.
Gelişmekte olanlar da ise gelir dağılımı dengesizdir. Kişi başına düşen millî gelir düşük, nüfusun büyük bir bölümü tarım sektöründe istihdamda, nüfus artış hızı yüksek, sağlık ve eğitim hizmetleri yetersiz, altyapı yetersiz, tarımda ilkel yöntemler kullanılır, araştırma geliştirme faaliyetlerine ayrılan kaynak düşük, doğum ve ölüm oranları yüksek, kırsal nüfus fazla, nitelikli iş gücü az, okuryazarlık oranı düşük, teknolojik imkânlar az, toplumun geneli geniş ailelerden oluşur.
Bu iki kriterler tam olarak olmasa da muasır medeniyet kısmına kimin girdiğine karar verilir.
***Yeni ekonomi herkes için daha dikkat çekiyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan 3 yıllık Yeni Ekonomi Programı hedef ve tahminlerde kalın ayarlı bir düzenlemeye gitti. Bu ayarın temel nedeni de dünyada ekonominin kapanması.
Önemli sayılacak sürprizlerden biri bu yılı normal şartlarda pozitif büyümeyle tamamlayacağız. Yılın üçüncü çeyreğinde güçlü çıkacak büyümenin ardından dördüncü çeyreğin de ılımlı geçmesiyle yılı %0.3 artıda kapatmayı hedefliyoruz. Birinci çeyrekte %4.5 büyümeyi ikinci çeyrekte %9.9 daralma izlemişti.
Bu yılki ortalama dolar 6.91, gelecek yılki 7.67 alındı. Bugüne kadar döviz satış kuru üzerinden gerçekleşme 6.72 düzeyinde. Tahminin tutması yılın geride kalan döneminde kurun %2.8 daha yükselmesine bağlı. 6.91 yıllık ortalama kurun artışı ise %39.5’e çıkacak, gelecek yıl da %11.1’e artacak.
***Gökyüzüne bakınca kim muasırmış belli olacak.
Amerika’da Granite State eyalet meclisinde kabul edilen ve "Jetson tasarısı" olarak bilinen 1182 numaralı yasa sayesinde, uçma özelliğine sahip tüm araçların şehir merkezi dâhil tüm otoyollarda kullanılmasına izin verildi.
ABD'de Massachusetts merkezli Terrafugia ile Oregon merkezli Samson Sky ülkede uçan araba üreten en büyük iki firma durumunda. Çinli otomobil devi Geely'nin Terrafugia'yı satın alması sonrası firma büyük atılım yapmıştı. Firmanın yeni uçan otomobili için yaklaşık 100 kişilik bir müdendislik ekibinin çalıştığı biliniyor.
Ford Motor T Modelinin seri üretiminin başlamasından yaklaşık 100 yıl sonra, eski bir Toyota Motor Mühendisine göre insan ırkı bir başka mobil devrimine tanık olmak üzere: 2023 yılından itibaren hayatımıza girecek olan ticari bir uçan taksi hizmeti.
Japonya’nın en yeni uçan araba girişimlerinden biri olan SkyDrive, saatte 100 km hıza ulaşabilen, onlarca kilometre menzile sahip, yaklaşık bir araba büyüklüğünde olan iki kişilik şık bir eVTOL uçağı olan SD-XX’yi üretti.
Sonuç olarak;
Sektör büyüklükleri farklı olan ekonomiler, örneğin tarım sektörleri farklı büyüklükte olan gelişmiş ve gelişmekte olan iki ekonomide sektörlerinin geçimlik sektörlerinin büyüklükleri ve bunların GSMH hesaplarına aksettirilemeyen, fiyata konu olmayan üretimleri farklıdır.
Yine aynı bakış açısından gelişmiş ve gelişmekte olan iki ekonominin gayri resmî sektörlerinin yapılan ve büyüklükleri farklı olduğundan GSMH hesaplarına aktarılamayan kayıt dışı ekonomilerinin büyüklükleri farklıdır.
Gelişmekte olan ekonomilerin sanayileşme sürecine geçme aşamalarında büyük sanayi şehirlerine göç ve şehrin kayıtlı sektörünün bu göçü absorbe edememesi, şehir çevresinde bir gayri resmi sektörün oluşmasına neden olmaktadır.
Genellikle özellikleri nedeniyle kayda alınmayan ve daha çok kendi kendini istihdam ve küçük teşebbüsler şeklinde olan bu gayri resmi sektörün büyüyen bir kayıt dışı ekonomisi oluşmaktadır.
Vergilendirilmeyen ve faaliyetleri ulusal gelir hesaplarında ölçülmeyen bu sektör kayıtlı sektörlerin yararlandığı kredi-teşvikler gibi birtakım imtiyazlardan da yararlanamamaktadır.
Kayıtlı sektöre güç sağlayan gayri resmî sektör GSMH hesaplarına aktarılmadığından ekonominin gelişimini ve ekonomilerin birbirleriyle kıyaslanmasında ölçüt olarak kullanılan GSMH hesapları tüm gerçeği yansıtmadığından görevini gereğiyle yapamamış olmaktadır.