24 Haziran seçimlerine günbegün yaklaşırken belirsizliklerde yavaş yavaş ortadan kalkıyor. Cumhurbaşkanı adayları netleşti, sıra geldi milletvekillerine. Milletvekilliği için yoğun bir talep var. Herkes milleti temsil etmek için görev bekliyor. Peki, halk vekillerinden ne derece memnun?
Yeni dönemde Konya’nın 15 milletvekili olacak. 15 koltuk için sadece AK Parti’den aday adayı olan kişi sayısı 233. Diğer partileri de hesaba katarsak 15 kişilik kontenjan için başvuru yapanların sayısı 20 katını geçiyor. AK Parti aday adayları için Konya’da temayül yoklaması tamamlandı, şimdi mülakat süreci başladı. İsimler üzerinde durmaktansa milletvekili ne işe yarar, nasıl olmalıdır? Sorularına kafa yormalıyız.
Öncelikle milletvekili dediğimiz kişi donanımlı, belli bir alanda uzman olmalıdır. Halktan oy isterken şunu diyebilmelidir; “Bana göre Türkiye’nin, Konya’nın en önemli sorunu şu. Bu sorunların çözümü için mecliste elimden geleni yapacağım, ilgili bakanlarla sürekli temas halinde bulunup, yasa tasarısı vereceğim. Belirttiğim sorunlar için vadettiğim çözümü gerçekleştirme sürecinde sürekli vatandaşlara bilgi vereceğim.” Fakat bırakan yasa tasarısı falan vermeyi milletvekilliği yemini haricinde meclis kürsüsüne çıkmamış, mecliste bulunduğu 4 yıl boyunca bir kez bile meclis çatısı altında basın toplantısı yapmamış, Cumhurbaşkanı, Başbakan, bakan ziyareti haricinde kendi bireysel olarak şehrin sokaklarında insanlarının sorunlarını dinlemeyen onlarca milletvekilini örnek olarak verebiliriz.
Hali hazırda Konya’nın 14 milletvekili var. 12 AK Parti, 1 MHP, 1 CHP. Çıkın sokağa sorun bakalım insanlara 3-5 milletvekillinden başkasının isimlerini biliyorlar mı? Esnafa sorun bugüne kadar derdinizi dinlemeye hangi milletvekilleri geldi diye. Ahmet Davutoğlu, Ahmet Sorgun, Mustafa Kalaycı, Mehmet Babaoğlu, biraz da Mustafa Baloğlu tanınıyor. İnanın Konyalı gazeteciler bile internete bakmadan 14 milletvekilinin ismini sayamaz… Mevcut milletvekilleri bir özeleştiri yapmalı. Göreve gelirken neler vadetmiştik, şimdi hangi noktadayız diye. Konya için, bu ülke için bir çivi çaktık mı, arkamızdan bir eser bıraktık mı yoksa meclis tarihinde bir rakam, istatistik olarak mı kaldık? Hükümetin icraatlarının yanında hangi Konya milletvekillinin bireysel çabası sayesinde Konya farklı bir yatırım elde etti, örneğin bu açıklanabilir.
Bence parti içi temayülün yanında halk arasında da bir anket yapılmalı. Bütün yerel gazetelerin internet siteleri üzerinden ortak bir şekilde organize edilecek, güvenilir bir programla online bir anket yapmak çok zor değil. Halk kimin kendisini temsil etmesini istiyor, rahatlıkla ortaya konabilir. Temayülün yanında önemli bir veri elde edilmiş olur. AK Parti listesinde önemli değişikliklerin olacağı söyleniyor. Milletvekili şehri bilen, şehirde yaşayan olmalı. Haftanın en az üç-dört gününü Konya’da geçirmeli. Meclis oturumlarına günübirlik hızlı trenle rahatlıkla gidilip-gelinir. Ankara’dan oturduğun yerden, danışmanlarla, birkaç yerel gazeteciyle konuşup Konya’nın sorunları bilinemez. Konya’nın hâlihazırda bakanı yok. Yeni dönemde bakanlar milletvekillerinin arasından seçilmeyecek. Doğrudan Cumhurbaşkanı tarafından dışarıdan atanacak. İnşallah milletvekillerinin yanında en azından birkaç Konyalı bakan olur. Seçilecek milletvekillerinin bakanlarla sürekli diyalog halinde olmalılar.
Aday gösterilecek, seçilecek milletvekilleri milletin derdiyle dertlenecek, insanlara pahalı güneş gözlüklerinin arkasından bakmayacak, gerçekten bu şehrin evlatları arasından olmalı. Kriterler düzgün belirlenirse isminin Ahmet, Mehmet, Ayşe, Fatma olması, janjanlı okullar bitirmesi sadece teferruat olarak kalır. Sonuçta ise kazanan millet olur.