'Millete tepeden bakanlarla' yollar ayrılacak

Seyfullah Koyuncu
AK Parti’de kongre süreci başladı. AK Parti’nin 7. Olağan Kongreleri aslında 2021 yılında yapılacaktı.  Sürecin bir yıl erkene alınmasını, ‘değişim taleplerine’ verilen bir mesaj olarak değerlendirmek gerektiğini düşünüyorum.
 
AK Parti, en son 18 Ağustos 2018 tarihinde kongre yapmıştı. Normal şartlarda 2021 Ağustos ayında yapılması gereken büyük kongre süreci de 2020’de başlatılacaktı. Ancak, sonbaharda başlayan belde-ilçe kongreleri ile süreç erkene alındı.
 
Kamuoyunda metal yorgunluğu meselesi ne kadar çok konuşulursa konuşulsun, AK Parti kulislerinde kongreler öncesinde kabine ve partide köklü bir değişim beklenmiyordu. Teşkilattan-parti yönetimine kadar olan tüm kademelerdeki büyük değişimler AK Parti’de genelde kongrelerle gerçekleşti bugüne kadar.
 
AK Parti, 7. Olağan Kongre’de işleri bu defa daha sıkı tutacağa benziyor. 24 Haziran 2018 milletvekilli seçimlerinden bu yana, teşkilatların performansı ile ilgili değerlendirme raporu tutuluyordu. Bu raporlara dayanarak bazı kararlar verilecek. Cumhurbaşkanının tarifi ile ‘Millete tepeden bakanlarla’ yollar ayrılacak. Vatandaşla ilgisini kesenler yeniden görev alamayacak.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan sıkı sık il başkanlarıyla ve milletvekilleriyle bu konu hakkında bir araya geliyordu zaten. AK Parti, sadece bu istişarelerle yetinmeyecek elbette. Birçok farklı noktadan görüşler alınacak.
 
AK Parti’nin şuanda 10 milyonun üzerinde üyesi var ama AK Parti kaynaklarına göre bu üyelerin sadece 5 bini aktif olarak parti çalışmalarına katılıyor. Özellikle bazı illerde belli kişiler ve grupların hâkimiyetine son vermek amacıyla yeni isimlere görev verileceği düşünülüyor.
 
Bu hamlelerle teşkilatlara yeni bir ruh ve heyecan kazandırılması amaçlanıyor. Kongre sürecinde, "AK Parti'nin sahibi millettir" sloganı ile yola çıktı AK Parti yönetimi. Dolayısıyla halktan kopuk olan isimlerin bundan sonraki süreçte görev alamayacağı ifade ediliyor.
 
Ayrıca kongre sürecinde Türkiye’de teşkilatların üçte birinde değişim yapılacağı öngörülüyor.
 
Aynı oranda değişimin Konya’da da olacağını hafta içinde AK Parti İl Başkanı Hasan Angı’nın ağzından duyurmuştuk gazetemizde.
 
Başkan Angı pek renk vermese de heyecanını yitirmiş isimlerin bu süreçte Konya’da da pek bir şansı olmadığını söyleyeyim. İşini iyi yapmayan, halktan kopuk olan, heyecanını yitirip bir köşeden izleyen isimlerle çalışma niyeti yok. Angı, AK Parti’nin ilk kurulduğu gündeki heyecan ve teveccühü görmesi için çalışacaklarını söylüyor.
 
Yani AK Parti Genel Merkez’in bu yaklaşımı Konya’da da karşılık buldu.
 
Nitekim Konya’da kongre süreçleri de Cumartesi günü Çeltik ve Tuzlukçu, Pazar günü ise Cihanbeyli ve Kulu’da yapılan kongrelerle başladı.
 
AK Parti’nin Konya’daki teşkilatlarının bir kısmı yerel seçim döneminde yenilenmişti zaten. Yerel seçimlere giderken bir kısım ilçe başkanları da aday adayı olmak için görevlerini bırakmışlardı.
 
O dönemde 8 ilçede yeni bir yönetim oluşturulmuştu. O isimlerle yola devam edilecek. Bazı ilçelerde ise 3 dönemini tamamlamış isimler var. Onlara da teşekkür edilerek farklı kademelerde görev verilecek.
 
AK Parti Konya Teşkilatı, ilçelerin yönetimlerini daha da güçlendirme yönünde adımlar atıyor. Listeler oluşturulurken ince elenip, sık dokunuyor. Hem güvenlik soruşturmaları hem de çalışkanlık ve halk tarafından karşılık bulan isimlere yönelme niyeti var.
 
Nitekim bazı ilçelerde eski ilçe başkanlarının ve halk tarafından sevilen isimlerin yönetimlere alındığı bilgisine ulaştım.
 
31 Mart 2019 yerel seçimlerinde büyükşehirler nezdinde en fazla oyu alan Konya'da kimlerle yolların ayrılacağını ilerleyen günlerde daha net göreceğiz.