Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Erinç Sağkan’ın katılımlarıyla Konya Barosu tarafından basın açıklaması yapıldı. Açıklamada konuşan Baro Başkanı Av. Oktay Unkur, “Haklı ve hukuka uygun olduğuna emin olduğumuz kararımız sebebiyle başlatılan soruşturma amaçlı inceleme çerçevesinde savcılığa beyan ve belge sunmayı reddediyoruz.” dedi.
Verilen karardan bahseden Unkur, “Bilindiği üzere ‘Mesleğimizin Onuruna Ve Ekonomik Koşullara Uygun İyileştirme’ talebi ile Baromuzun da içerisinde bulunduğu 66 Baro ile birlikte, CMK Ücretlerinin Avukatlık mesleğinin saygınlığına ve günün ekonomik koşullarına uygun bir seviyeye getirilmesine ve KDV oranının %1'e indirilmesine yönelik somut ve yeterli adımların atılmadığı gerekçesi ile 21.12.2022 itibariyle 24 saat boyunca sadece şiddet ve istismar mağduru çocuk ve kadınlar istisna olmak üzere "CMK Otomatik Atama Sisteminin" kapatılmasına yönetim kurulumuzca oybirliği ile karar verilmiş ve o tarihte bu karar Başkanlığımızca uygulanmıştı. “ sözlerine yer verdi.
‘İNCELEME BAŞLATILDI’
Soruşturma amaçlı inceleme başlatıldığını belirten Unkur, “Bugün itibari ile gelinen aşamada Müracaat ve Suçüstü Savcılığı, Çocuk Suçlular Soruşturma Bürosu, Uyuşturucu ve Uyarıcı Maddeler Suçları Soruşturma Bürosu, Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu ve Seri Muhakeme Soruşturma Bürosunun gereğinin yapılmasına ilişkin 26 adet ihbar içerikli tutanağı uyarınca ‘Şikayet Edilen’ sıfatı ile Konya Barosu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri hakkında soruşturma amaçlı inceleme başlatıldığını siz saygıdeğer meslektaşların bilgisine sunuyoruz. CMK görevlendirmesine ilişkin bahsi geçen ihbarlar hakkında 10 gün içerisinde yazılı beyanda bulunulması veya belge ibraz edilmesine yönelik Konya Cumhuriyet Başsavcılığı HSK ve Bakanlık Muhabere Bürosu’nun 29.12.2022 tarih 35302771-B.M. 2022/16178 sayılı yazısı ile ekleri Başkan ve Yönetim Kurulu üyelerine ulaşmış bulunmaktadır.” şeklinde konuştu.
‘MESLEĞİ VE MESLEKTAŞLARI SAVUNMAK GÖREVDİR’
Baro yönetiminin, mesleği ve meslektaşları savunmasının görevleri arasında yer aldığını vurgulayan Unkur, “Avukatlık Yasası'nın 76.maddesi hükmüne göre Barolar, avukatlık mesleğini geliştirmek, meslek mensuplarının birbirleri ve iş sahipleriyle olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni sağlamak, meslek düzenini, ahlakını, saygınlığını, hukukun üstünlüğünü, insan haklarını savunmak ve korumak, avukatların ortak ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla tüm çalışmaları yürüten, tüzel kişiliği bulunan, çalışmalarını demokratik ilkelere göre sürdüren kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarıdır. Yine 1136 sayılı Avukatlık Yasası'nın 95 ve devamı maddeleri gereğince meslek onuru ve bağımsızlığı ile ilgili işlerde kanunlar ve meslek kurallarının gereğini her türlü organlara karşı savunmak ve bu konuda doğrudan doğruya veya dolayısıyla kendisini göreve zorlayan hususları yapmak; mesleğe ve meslektaşlara yönelik hak ihlallerine karşı avukatlık mesleğini ve meslektaşlarını savunmak bu konularda her türlü girişimi yapmak baro başkanının ve yönetim kurulunun görevleri arasındadır.” ifadelerine yer verdi.”
‘MESLEK AHLAKININ YÜCELTİLMESİNDE BAROLAR YETKİLİDİR’
Mesleki standartlar ve meslek ahlakının yüceltilmesi konularında Baroların yetkili olduğunu söyleyen Unkur, “Anayasamızın 90.maddesine göre, ülkemiz yönünden bağlayıcı nitelikte olan Birleşmiş Milletlerin 'Avukatların Rolüne Dair Temel Prensipler/Havana Kuralları’ hükmü çerçevesinde, avukatların görevlerini gereği gibi yerine getirmelerini sağlamak ve geliştirmek, yürütme organının görevleri arasındadır. Bu prensipler ışığında; Avukatların haklarının yersiz olarak kısıtlanması, ihlal edilmesi ve baskıya karşı korunması ile ihtiyacı bulunan herkese adli hizmet sağlanması hususlarında hükümet ve diğer kuruluşlarla işbirliği yapmak suretiyle adaletin ve kamu yararının gerçekleştirilmesinde ve mesleki standartlar ile meslek ahlakının yüceltilmesi konularında Barolar yetkili ve görevlidirler.” diye konuştu.
‘BELGE SUNMAYI REDDEDİYORUZ’
Başkan ve yönetim kurulu üyeleri hakkında başlatılan soruşturmaya yönelik incelemeyi kabul etmediklerini açıklayan Unkur, sözlerine şu şekilde son verdi; “Başta hiç kimsenin zorla çalıştırılamayacağını öngören ve angaryayı yasaklayan Anayasamızın 18.maddesi hükmü olmak üzere, meslek onuru ve meslektaşlarımızın menfaatlerinin korunması ile haklarının temini amacıyla alınan ortak karar çerçevesinde, diğer 65 baro ile birlikte mesleğimizin ve meslektaşlarımızın hak ve menfaatlerini koruma görevini ve sorumluluğunu yerine getirerek yargı bütünlüğü içerisinde yargının birliğine ve bağımsızlığına hizmet etmek, yurttaşın daha kaliteli ve nitelikli CMK hizmeti almasını sağlamak amacıyla bu karar alınmış ve uygulanmıştır. Avukatların ve onların meslek örgütü olan Baroların, reva görülen bu düşük ücretleri ve kamu hizmeti olan CMK hizmetlerinden yüksek oranda vergi alınmasını kabul etmesi mümkün değildir. Konya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başkan ve yönetim kurulu üyeleri hakkında başlatılan soruşturmaya yönelik incelemeyi asla kabul etmediğimizi, yasaların tarafımıza verdiği yetki ve görev çerçevesinde aldığımız ve uyguladığımız kararın, oluşabilecek tüm sonuçlarına hazır olduğumuzu açık bir şekilde ifade ediyoruz. Haklı ve hukuka uygun olduğuna emin olduğumuz kararımız sebebiyle başlatılan soruşturma amaçlı inceleme çerçevesinde savcılığa beyan ve belge sunmayı da reddediyoruz.”
• BÜŞRA ERKUŞ / YENİ HABER GAZETESİ