Geçtiğimiz hafta sonu 1 milyonun üzerinde öğrencinin katıldığı 2024 LGS’yi geride bıraktık.
Şimdi sırada tercihler var.
Genç kardeşlerime başarılarının şimdiden hayırlı olmasını dilerken, ailelerine de Allah’tan sabır ve güç diliyorum.
Çünkü çok zor bir süreç başlıyor. Çünkü bundan sonrası sadece gençleri değil, büyük ölçüde aileleri ilgilendiriyor.
Herkes evladının iyi bir eğitime, iyi bir işe ve iyi bir geleceğe sahip olmasını ister. Bu nedenle de üzerine düşen her fedakarlığı yapar.
O sebeple de şuanda herkes harıl harıl okulları araştırıyor.
Çocuğunun iyi bir eğitim almasını, en önemlisi de ülkeye faydalı, iş güç sahibi birey olmasını isteyen anne-babalar için benim net bir çağrım var.
Meslek lisesi!
Bakın ben yeniden lise okuyacak olsam gözü kapalı meslek lisesi tercih ederim.
Ailelerin hayata gerçekçi bakarak çocuklarını meslek liselerine yönlendirmeleri gerektiğini düşünüyorum.
Atama bekleyen öğretmenleri ya da 4 yıllık üniversite okuyup marketlerde kasiyerlik yapan gençleri görünce hepimiz üzülüyoruz. Ama hayatın gerçeklerini de görmezden gelemeyiz. Memurlar cenneti olmaktan çıkıp üretime yönelmemiz gerektiğini her defasında dile getiriyoruz.
Fakat bu noktada da büyük bir sorunumuz var. O da yetişmiş insan gücü!
Türkiye'nin en büyük sorunlarından birinin ara eleman yetersizliği olduğunu bilmemiz gerekiyor. Üretimin her alanında ülke olarak yetişmiş eleman sıkıntısı yaşıyoruz. Neredeyse tüm sektörlerde büyük bir nitelikli eleman sıkıntısı var.
Ülkemizde üretimin sağlıklı şekilde yapılabilmesi, kalkınmanın devam etmesi, çarkların dönmesi için yetişmiş elemanlar büyük önem taşıyor.
Başta sanayilerimiz olmak üzere ekonomik hayatın her alanında büyük bir açığı oluşturan bu yetişmiş eleman konusunda büyük bir talep oluşmuş durumda. Mesleki eğitim alıp az buçuk işi kapan bir gencin şuanda işsiz kalması imkansız!
Sanayicilerimiz harıl harıl eleman arıyor…
Hatta daha da ötesi, şu anda birçok sektörde ara elemanlar beyaz yakalılardan fazla gelir elde edebilecek pozisyonda. Sanayilere gidin bir bakın; bazı sektörlerde işinde iyi olan bir personel, memur maaşının en az iki katını kazanıyor.
Eskidendi o devlet dairesine kapağı atıp hayatımı kurtardım klişesi. Şimdi özel sektörde çok daha büyük fırsatlar var. Bunu görmezden gelemeyiz.
Mesleki eğitim alan gençler, hayata erken atılmış olmanın avantajını yaşarken, ülkemizin ekonomisi ve geleceğinde de söz sahibi olabilecek potansiyele sahipler.
Ülke sanayisinin üretimi, gelişmesi, gençlerin “Aranan Eleman” olarak sanayilere kazandırılması noktasında mesleki eğitim çok önemli.
Bu konuda Konya da iyi durumda hem. Konya, mesleki eğitimde Türkiye’nin en gelişmiş illeri arasında bulunuyor.
Konya sanayisinin genişliği ve gelişmişliği de göz önünde tutulduğunda meslek lisesi okumak çok cazip değil mi sizce de?
Aileler bunu bir düşünmeli…