Türkiye’de ön plana çıkan şehirlerden biri olan Bursa’da gezilecek yerleri sizler için derledik. İşte Bursa’da mutlaka gidilmesi gereken 5 lokasyon…
MUDANYA
Marmara Denizi kıyısında yer alan, şehrin kalabalığından kurtulmak isteyen ve deniz havasını içine çekmek isteyenler için mutlaka ziyaret edilmesi gereken, şehir merkezinden 1 saatlik uzaklıktaki kıyı ilçesi. İstanbul’dan feribot ile ulaşımın kolayca sağlandığı bu ilçe Bursa’nın Limanı görevini üstlenmekte. Turizm açısından önemli role sahip olan ilçede sahil boyunca güzelliğiyle büyüleyen tarihi konakları ve denize girebileceğiniz plajları da mevcut. Deniz manzarası eşliğinde balık yemek isteyenler için gidilebilecek en güzel yerlerden biri.
OYLAT ŞELALESİ
Oylat Şelalesi ülkemizin yeşil şehri olarak bilinen Bursa iline bağlı bulunur. Oylat Kaplıcaları şifalı suları ve Bursa'nın yeşil dokusu ile bütünleşen Oylat Şelalesi Bursa'nın İnegöl ilçesine bağlı Oylat Köyü’nde yer alır. Oylat bölgesi bölgenin en hareketli alanları arasındadır. Bölgede şifalı suların bulunması, mağara vadi ve şelalenin bulunması vadinin bulunması bölgeyi oldukça popüler hale getirmiştir. Aynı zamanda Marmara Bölgesi'nde bulunan bölge birçok kişi tarafından ziyaret amacıyla tercih edilmektedir.
Oylat Deresi geçtiği birçok alanda çağlayanlar meydana getirir. Bölgede birçok ağaç türü bulunmaktadır. Bu durum bölgenin muhteşem güzelliklerine ev sahipliği yapar. Sağlık turizmi için de çok önemli olan Oylat Kaplıcaları ülkemizin en çok ziyaret edilen bölgeleri arasında yer alır. Oylat Kaplıcaları ve Oylat Şelalesi Bursa merkeze 70 kilometre İnegöl'e ise 27 kilometre olarak uzaklıkta bulunur.
IRGANDI KÖPRÜSÜ
Köprünün ilk yapıldığı dönemde kagir olduğu, her iki tarafta 16 bölüm olmak üzere, toplam 31 dükkan, 1 mescit, ayaklarında ise depo ve ahır bölümlerinin bulunduğu biliniyor.
Günümüzde köprü ana yapısı 16 metre açıklığında ve 11 metre genişliğinde bir kemer den oluşmakta olup, kemerin iki yanında tonozla örtülmüş iç mekanlar bulunuyor. Çarşıdaki 18 dükkan ahşap iskelet sistemle yapılmış olup, payandalarla desteklenen cumbalarla Gökdere’ye doğru uzanmaktadırlar ve bazılarının altında depoları yer alıyor.
Irgandı Köprüsü 19. yüzyılın ikinci yarısında ahşap dükkanların yan yana dizildiği üstü açık bir çarşı haline geldi. 1922’de işgal kuvvetleri Bursa'yı terkederken köprüyü bombalayarak yıkıldı. 1949’da betonarme olarak çarşısız hali tekrar inşa edilen köprünün 2004 yılında rekonstrüksiyonu gerçekleştirilerek orjinal haline döndürüldü.
ULUDAĞ
Türkiye’nin en popüler kış turizmi merkezlerinden biri olan Uludağ 1961 yılında milli park ilan edildi. Sadece kış değil her mevsimde uğrak noktası olan bu park trekking ve kamp yapılmasına da olanak sağlıyor. Ayrıca ülkenin ilk inşa edilen ve en uzun hatta sahip olan teleferik hattı da 30 dakikalık bir yolculukla Uludağ’ın güzel manzarasını kuşbakışı izleme fırsatını sizlere sunuyor. Kışın kayak yapmak isteyenler için yazın ise kamp yapmak isteyenler için mükemmel bir doğa harikası.
ESKİ AYNALI ÇARŞI
Orhan Gazi zamanında yapılmış bu çarşı aynı zamanda hamam olarak kullanılmış olup, şehrin ilk çarşı hamamı özelliğini taşımakta. 1584 yılına kadar çarşı olarak kullanılmış, o yılda ortaya çıkan yangından sonra bir kısmı kadınlar için hamam, erkekler için ise kahvehane olarak kullanılmaya başlanmış. Günümüzde ise çarşı olarak kullanılmakta olup bakır, ipek, yöresel giysiler, mücevher ve çeşitli aynalar satılmakta. Hem alışveriş keyfini çıkarabileceğiniz hem de tarihi mimarisinde kaybolacağınız Aynalı Çarşı zevkle gezilecek mekanlardan birisi.