Madenciliğin Bitcoin Fiyatı ve Erişebilirliği Üzerindeki Etkisi

Madenciliğin Bitcoin Fiyatı ve Erişebilirliği Üzerindeki Etkisi

Madencilik, Bitcoin başta olmak üzere çok sayıda kripto varlık üzerine gerçekleştirilebilir bir işlemdir. Mining işlemi, kripto paralar için faydalıdır ve bu nedenle Bitcoin madenciliği yapanlar çoğunlukla bunu kazıdıkları kripto paranın bir kısmına sahip olmak şartı ile yaparlar. Elbette bu, daha çok kripto madenciliği yapanları ilgilendiren bir konu. Alım satım yapanlar için madenciliğin Bitcoin fiyatları ve erişebilirliği üzerindeki etkisi tam olarak nedir?

Bitcoin madenciliği ve kazıma işlemini ele aldığımız içeriğimizde yer alan bilgi ve öneriler kesinlikle birer yatırım tavsiyesi değildir. Amacımız, kazıma – madencilik işleminin Bitcoin endeks ve fiyat performansı üzerindeki etkisini konu almaktadır.

Madenciliğin Bitcoin Fiyatı Üzerindeki Etkisi

BTC canlı grafikleri kimi zaman oldukça yüksek bir seyir izleyebilir. Bunun en önemli nedenlerinden birisi madenciliktir. Madencilik, yüksek işlem kapasitesine sahip grafik işlemcilerinin (GPU) işlem depolaması için kullanılması şeklinde gerçekleştirilir. Bu işlem, Bitcoin ve diğer kripto paralar için iyidir ve karşılığında madencilik yapanlara belli oranda Bitcoin (veya hangi kripto para kazıması yapılıyor ise) promosyon olarak verilir.

Bitcoin için promosyon verilen Bitcoin, zaman zaman azalabilir. 2008 ilâ 2020 arasında, madencilerin BTC madenciliği ile kazandıkları miktar 50 BTC’den 12,5 BTC oranına gerilemiştir. Bu, BTC değerini korumak için otomatik olarak yapılır.

BTC yarılanması / BTC Halving denilen bu işlemden hareketle, madenciliğin BTC canlı grafikleri üzerinde etkili olduğunu söylemek mümkün. WhiteBIT gibi borsalarda genellikle “Yarılanma” işleminden sonraki 2-4 ay içerisinde, Bitcoin anlık değerleri (Bitcoin endeks grafiği) yükselmeye başlar. Yani, madenciliğin fiyat üzerinde etkili olduğu söylenebilir. Peki Bitcoin Halving fiyatlar üzerindeki tek etken mi?

  • GPU Fiyatları: Grafik işlemciler madencilikte yüksek işlem kapasiteleri nedeniyle tercih edilirler. Ancak işlemci krizleri, kripto madenciliği için kullanılan işlemci fiyatlarını ciddi oranda arttırabilir. Kazıma işlemi için mobil uygulama veya yazılımlar kullanılır, ancak bunların işlem kapasitesi çoğunlukla oldukça sınırlıdır.
  • Enerji Tüketimi: Bitcoin madenciliği yüksek enerji tüketimine neden olabilir. Günümüzün en önemli gündemlerinden birisi de, temiz enerji ile madencilik yapmaktır. Enerji fiyatlarındaki dalgalanma, çoğunlukla Bitcoin madenci sayısını ve dolayısıyla miktarı yani fiyatları etkileyebilir.
  • BTC Anlık Verilerindeki Değişim: Bitcoin, günümüzün güvenilir kripto para türlerinden birisidir ve blok zincir teknolojisini ilk kullanan kripto varlık olması ile dikkat çeker. Ancak fiyatı düştüğünde madencilik promosyonu olarak verilen BTC anlık değeri de az olacaktır. Bu da dolaylı yoldan Bitcoin madenciliğini daha az cazip hale getirebilir. Elbette BTC canlı değerleri yarılanma sonrası, yükselme ihtimali de taşır.

Özetlemek gerekirse, Bitcoin madenciliği için temel gereksinimler ve fiyat, madencilik ve fiyatlar arasındaki ilişkinin temel dinamiğidir denebilir. Bitcoin dolar canlı grafiklerinin düşmesi, madenciliğin daha az cazip hale gelmesini sağlayabilir veya Bitcoin yarılanması sonrası grafik dolar verileri yükselebilir. Bitcoin fiyatları ve endeksinin düşmesi, erişebilirliği de dolaylı yoldan etkiliyor denebilir. Madencilik için kullanılan araç ve teknikler, fiyatlar, Bitcoin madenciliği yapanların sayısında ve dolayısıyla Bitcoin erişebilirliği üzerinde de son derece etkilidir.

Bitcoin Yarılanması ve Bitcoin Fiyatları Madenciliği Nasıl Etkiliyor?

Bitcoin yarılanması, Bitcoin endeks verileri üzerinde çoğunlukla yükselişe neden olur. Çünkü piyasalardaki BTC sayısı %50 oranında azalmıştır. Bununla birlikte çoğu zaman stabil seyreden ve zaman zaman düşme eğilimi gösteren Bitcoin, bu nedenle madenciler için daha az cazip hale de gelebilir. Bu tip durumlarda, Bitcoin madenciliği cazibesini çoğunlukla kaybeder erişilebilirlik oranı azalır. Bitcoin fiyatı – madenciliği ve erişebilirlik arasında karşılıklı bir ilişkinin olduğunu rahatlıkla söylemek mümkündür.

Sonuç

Bitcoin piyasası oynak bir piyasadır ve Bitcoin fiyatları çok farklı nedenlerden yükselebildiği gibi düşebilir de. BTC madenciliği ve fiyatlar – erişebilirlik arasında ise, yukarıda belirttiğimiz şekilde bir ilişkiden söz edilebilir.

Gündem Haberleri