M. Raif İnan: Türkiye’de Atıklar Dolum Sahalarına Gömülüyor!

M. Raif İnan: Türkiye’de Atıklar Dolum Sahalarına Gömülüyor!

Yenilenebilir enerji alanında yaptığı çalışmalarla öne çıkan Artıbir Enerji Yönetim Kurulu Başkanı M. Raif İnan’ın kurucu ortaklarından olduğu GCL şirketinde bu alanda yapılan çalışmalar bütün hızıyla sürüyor. M. Raif İnan: ‘’Atık ve biyokütle kaynaklarının enerjiye dönüşümü devlet teşvikleriyle desteklenirse bize bambaşka bir geleceğin kapısı açılacak’’ dedi.

Raif İnan’ın şirketi GCL’de geliştirilen patentli Gazlaştırma Teknolojisi ihtiyaç duyulan verimi sağlarken çevreye zararsız oluşuyla öne çıkıyor. Enerji sektörünün geleceğinin bu alanda olduğunu ifade eden M. Raif İnan, atık ve biyokütleden enerji elde etme çalışmalarının devam edeceğini belirtti.

M. Raif İnan: Biyokütle ve Atık En Yeşil Enerji Kaynağı Fırsatı

Artıbir Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Raif İnan, yenilenebilir kaynaklardan enerji üretimi alanında çarpıcı bir konuya değiniyor:

"Yenilenebilir kaynaklardan enerji üretimi söz konusu olduğunda, ilk akla gelenler elbette hidroelektrik, güneş ve rüzgâr santralleri. Ancak bunların yanında hemen her gün tonlarca atığın çevreyi kirletmesinin önüne geçecek, belki de en yeşil enerji kaynaklarından biri olan biyokütle ve atık, barındırdığı potansiyel ve fırsat bakımından değerlendirilememiş bir alan.

Yenilenebilir enerji kaynakları içerisinde biyokütle ve atıklar, kaynak potansiyelinin % 65’ini oluşturuyor. Biz bu kaynaklarımızın çok azını kullanıyoruz, maalesef Türkiye’de atıkların %90’ından fazlasını değerlendirmiyor ve dolum sahalarına gömüyoruz. Dünyadaki tüm potansiyel biyokütle ve atık kaynakları kullanılsa, şu an tükettiğimiz enerjinin 8 misli fazlasını üretebiliriz. Ancak fosil yakıtlara olan bağımlılığımız hem cebimizi hem de iklim değişikliği nedeniyle çevremizi yakıyor. Eğer güncel kanunlar ile uygulanabilir teşviklerin hızla üretilmesi ve uygulamaya konulması, bize bambaşka bir geleceğin kapısını açacak."

M. Raif İnan Türkiye’deki durumu ise çok çarpıcı verilerle açıklıyor:

"TÜİK verilerine göre Türkiye’de oluşan toplam atığın ortalama sadece %1’ienerjiye dönüşüyor. Bu aslında bu alanda ne kadar büyük bir potansiyel olduğunu gösteriyor. Enerjide dışa bağımlılığın azaltılması, istihdam yaratılması, Türkiye’nin iklim değişikliği vizyonu açısından acilen ele alınması gereken bir konu.

Ancak bu noktada bir başka kritik konuya da dikkat çekmek gerekiyor. Yenilenebilir enerji teşvikleri bölümlere ayrılmalı. Bunların içinde Biokütle ve Atık en büyük payı almalı. Atıktan enerji üretimi şu an teşvik kapsamında değil. Diğer yenilenebilir kaynaklar kullanılmazsa çevreye zararı yok ancak bu atıklar doğru şekilde bertaraf edilmezse çevreye zararlı."

Gündem Haberleri