Geçmişte, ‘Anadolu Selçuklulara’ ve ‘Karaman Oğullarına’ başkentlik yapan Konya’mız, görkemli geçmişiyle birlikte. Medeniyeti ve uygarlığıyla adından her alanda bahsettirir. Ayrıca Konya mutfağı da geçmişten günümüze vazgeçilmez geleneksel tatlarıyla neredeyse tüm dünyanın ilgisini çekmiştir.
“Konya Mutfağının Olmazsa-Olmazı Mahalle Fırınları”
Geleneksel mahalle fırınları önce Konya halkına hitap eder. Hafta sonlarının, özel davetlerin olmazsa olmazı ve vazgeçilmezidir. Fırın kültürü yüzyıllardır usta-çırak ilişkisiyle günümüze kadar gelmiştir.
“Konya Etli Ekmeğinin Ustaları Farklıdır”
Her meslekte olduğu gibi her işin bir ustası vardır. Etli ekmek ustası başkadır. Herkes etli ekmek ustası olamaz. “Tırnakçısı, hamurcusu, ateşçisi” ayrıdır. Yıllar süren fedakârlık, emek ister. Fırın kültürünün ana omurgasını bu ustalar oluşturur.
“Orijinal Lezzet Sadece Konya’da”
Konya mutfağının, etli ekmeğinin, pidesinin, böreğinin, tüm dünyaca tanıtılması için yıllarca emek veren, odalar ve belediyelerin uğraşları bir yana, önemli olan ürün tadıldıktan sonra sevilmesi başkadır. Ne kadar reklam ederseniz edin. Usta, usta değilse boşuna. İşte o yüzden diyoruz ki; “Konya ustalarının tutturduğu standart ve kıvama hiçbir yerde rastlayamazsınız”
“Mahalle Fırınları Vazgeçilmez”
Metropolleşen şehirde ayakta kalmaya çalışan mahalle fırınlarının yerini, modern, Konya turizmine kısmen katkısı daha fazla olan işletmeler aldı. Mahalle fırınları bitti mi? Hayır! Umarımda bitmez. Zar-zor da olsa ayakta kalıp mücadele ediyorlar. “Şu da bir gerçek çok olmamakla beraber bazı mahalle fırınları, modern lokantalarla yarışır durumdadır.” 5-6 masayı geçmeyen küçücük “Mahalle Fırını” hamur bitene kadar ağzına kadar dolar-boşalır. İşte bu fırını vazgeçilmez kılan, bu işe yıllarını vermiş ustanın hünerli ellerinden çıkan kusursuz kıvamdır.
“Modern Fırınlar”
Günümüzde modern fırınlar; Konya mutfağının vazgeçilmez mönülerini misafirlerine 5 yıldız konforunda sunuyor. Özel davetliler, protokol, sanatçılar, yerli, yabancı turistlerin, Konya’ya bir şekilde yolu düşen herkesin mutlaka uğradığı mekanlardır. Konya’mızda da işini iyi yapan, “Modern Fırınlar” mevcut fakat gerçek manada iş yapan, ismini Konya sınırları dışına duyurmuş, işletme bir elin 5 parmağını geçmez. Adından sürekli bahsettirmesine neden olan birçok etkin faktör olmakla beraber, asıl olan “Usta”dır. “Müşteri sonuca bakar, sonuç gerçek Konya etli ekmeğinin tadılmasıdır”
***
“Perde Arkasındaki Patronlar”
O kusursuz kıvamı tutturmak ustalık ister, işte o “Mahalle Fırını’nda” yetişip gelen “Fırın Ustası” vazgeçilmez yapar o seçkin mekanı aslında. Görünmeyen, perde arkasındaki etli ekmek ustası kağıt üzerinde olmasa da mekanın sahibidir. “O yüzden kıymetini bilen patron ustasını hep hoş tutar.” Bir zanaatkar olarak etli ekmek ustası mekanın tadı-tuzudur.
***
“Konya’da mahalle fırınları var olduğu sürece ustalar yetişmeye devam eder” Bu geleneksel kültüre sahip çıkmazsak ustalar da fırınlarda yok olur gider. Kala-kala alış-veriş merkezlerinde ki elektrikli, doğalgazla çalışan fırınlarda yapılan pidelere kalırız benden söylemesi!
***
Konya mutfağına veya ‘Konya Fırın Kültürü’ne sahip çıkmaksa maksat; Ardı-sıra yetişecek elemanların desteklenmesi ve özellikle ustaların kıymetinin bilinmesi gerekir. “Konya ekonomisine ve turizmine katkısı olan işletmelerin de yanında olmamız gerekiyor” Her işte olduğu gibi sanata-ustaya ne kadar saygı gösterirsek yüz yıllardır süre gelen meslekler yok olup gitmez. Konya’mızda, sonsuza kadar, modern fırınlarıyla, geleneksel lezzetleriyle adından söz ettirmeye devam eder.