Lokma

Erol Çimen

      Vücudumuzda değişik genler tarafından kodlanan yüzlerce değişik protein ve hormon görev yapmaktadır. Bunların yapısı ve miktarı değişik karakterlerin oluşmasına sebep olabilmektedir. Sonradan kazandıklarımız da çevresel faktörlerin genlerimizdeki yaptığı değişimler, bozulmalar, hasarlar çok önemlidir.

       Yiyecek ve içeceklerde bulunan kimyasal maddeler ve hormonlar gibi haram maddelerde genetik yapıyı değiştirir. Sürekli rüşvet ve haram ile geçinen insanların genetik yapısında oluşan farklılaşma ve mutosyonlar ile bu özelliklerini gelecek nesillere taşır. Yani haksız kazanç masum değildir. Genetik yapıyı bozarak tüm gelecek nesli etkiler. Genetik yapı üzerinde yapılan çalışmalar, insanların suça eğiliminden, eşcinselliğe, eş seçiminden, kişilik yapısına varıncaya kadar insan hayatında belirleyici rol oynayacak en önemli unsurların genler olduğunu göstermiştir.

          Haram kazanç, yiyecek, içecek insan bünyesinde ve aile hayatında bir bidon temiz suya bir damla mürekkep damlatmaya, ya da bünyeye giren bir mikroba benzer. Vücuda mikrobun girişi görülmez ama yaptığı tahribat bünyede hissedilir ve zamanla bütün vücudu ve gelecek nesilleri etkiler. Haram lokma alındıktan itibaren Rahmani Feyiz ve bereket kalbe inmez. Böylece o kimsenin sıfatı ve karakteri değişir. İnsan midesine giren her haram şey insan karakteri üzerinde olumsuz bir etki yapar. Çocuğunu haram lokma, haram kazanç, kul hakkı ile besleyenler sonradan hayırlı evlat hasreti çekerler. İmam-ı Gazali “Çocuğun şirret olmasının sebebi haram yemektir” der.

           Haram lokma ile beslenen insanın dua ve ibadeti Allah katında kabul edilmez. Haram yiyen insanların evlerinin bereketi kaçar. Haram başta insanın ruhi yapısında ve bedeninde daha sonra toplumun yapısında onarılmaz yaralar açar. Ahlaki çöküşe neden olur. Haksızlığa yol açar. İnsanlar arasındaki güveni sarsar. Aile ve toplumda huzursuzluk doğurur. Araştırmalar genellikle suçlu aileler ile çocuklarının suç işlemesi arasında bir ilgi olduğunu tespit etmiştir. Genetik yapının suç işleme ile ilişkisi sonucu suçun bir nesilden diğer nesile genetik olarak aktarıldığı, suçlu olan çocukların %63’ünde ileriki süreçte muhtemelen genetik özellikler nedeniyle suça yönelim davranışları segiledikleri gözlemlenmiştir.

         Peygamber Efendimiz (s.a.v) şu Hadis-i Şerifinde bize helal ve haram hususunda ne kadar ihtiyatlı olmamız gerektiğini söylüyor: ”Şüphesiz helal bellidir. Haramda bellidir. Fakat bu ikisi arasında(helal ve haram olduğu açıkça belli olmayan)bir takım şüpheli şeyler vardır ki, pek çok kimse, onları bilemez. Şüpheli şeylerden kaçınan bir kimse, dinini ve haysiyetini korumuş olur. Şüpheli şeylerden kaçınmayan bir kimse ise, zamanla harama düşer. Tıpkı sürüsünü başkasına ait bir arazinin etrafında otlatan çoban gibi ki, sürünün bu araziye girme tehlikesi vardır. Dikkat edin! Her padişahın girilmesi yasak bir arazisi vardır. Unutmayın ki Allah’ın yasak arazisi de haram kıldığı şeylerdir.”(Buhari, İman 39)

           ALLAH hepimizi haram lokmadan korusun. Amin. Selam Ve Dua İle