MFÖ’nün kurucularından Özkan Uğur’un lenf kanseri nedeniyle ölümünün ardından lenf kanseri merak konusu oldu. Milyonlarca vatandaş arama motorlarında lenf kanserinin ne olduğunu ve tedavisini araştırıyor. Peki, lenf kanseri nedir, tedavisi var mı? Lenf kanseri belirtileri neler?
MFÖ grubunun üyelerinden usta müzisyen ve oyuncu Özkan Uğur, 69 yaşındaki hayata veda etti. Uğur'un ölümünü Sağlık Bakanı Fahrettin Koca duyurdu. Koca, Twitter'dan yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verdi: "Sevgili Özkan Uğur'u kaybettik. Her kulak verene dost ve kaynağı gönül olagelen bu sesi unutmayacağız. Çok üzgünüz. Kendisine Allah'tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum." Uğur’un ölümü ardından lenf kanserine yönelik yapılan aramalar da arttı. Peki, Lenf kanseri nedir? Lenf kanseri neden olur, belirtileri nelerdir, tedavisi var mı?
LENF KANSERİ NEDİR?
Lenf sistemi vücudun en önemli savunma mekanizmalarından biridir. Lenf sisteminde yer alan Lenf nodları filtre görevi görerek virüs ve bakterilerin vücuda yayılmasını engeller. Lenf sistemini oluşturan lenfositlerin kanserleşerek kontrolsüz büyümesi lenf kanseri oluşumuna neden olur. Lenfoma ya da lenf kanseri, kanın üretildiği yer olan kemik iliğinden ya da kan kaynaklı “kan kanserleri”nden biridir.
Dalak, kemik iliği lenf sistemine bağlı organlardır. Kötü huylu lenfositler lenf bezleri dışında dalak, karaciğer, kemik iliği gibi diğer organlarda da çoğalabilirler. İlerleyen yaşlarla birlikte görülme sıklığı artan lenfoma, çocukluk çağında en sık karşılaşılan kanserlerden biridir.
LENFOMA KANSERİ NEDEN OLUR?
Lenfoma kanserinin neden olduğu merak edilir anca çoğu vakada bu kanserin nedeni bilinmez. Genel olarak HIV ve EBV enfeksiyonlarının lenfoma kanserine sebep olduğu ifade edilmektedir.
Bunun yanı sıra lenfoma kanserinin nedeni genetik de olabilir. Bu yüzden eğer aileden birinde lenfoma kanseri gerçekleştiyse ailenin diğer üyeleri de belirti olmasa dahi belirli aralıklar ile lenfoma kanseri tanısı için testler yaptırmalıdır.
LENF KANSERİNİN BELİRTİLERİ
Lenfoma kanseri diğer hastalıkları taklit eden belirtiler gösterdiği için çoğu kişi tarafından bu belirtiler dikkate alınmaz. Bu da hastalığın daha geç tespit edilmesine yol açar.
İşte lenfoma kanseri belirtileri:
Kasıklarda, boyunda ve koltuk altında yoğun ağrılar meydana gelir.
İştah kaybı başlar ve buna bağlı kilo kaybı meydana gelir.
Nedeni bilinmeyen ateş ortaya çıkar.
Gece terlemeleri artar.
Öksürük şikayeti artar ve gece uykuyu engeller.
Kişi kendini sürekli olarak halsiz, yorgun ve hasta hisseder.
LENFOMA KANSERİ TEDAVİSİ VAR MI?
Lenfoma kanseri tedavisinde kemoterapi, radyoterapi ve immuniterapi tedavileri uygulanır. Bunun yanı sıra nadir de olsa kök hücre nakli uygulanabilir. Bu kök hücre tedavisi 60 ve 65 yaş üstü hastalarda daha sık tercih edilir.
Kök hücre nakli, kemik iliği nakli de oldukça başarılı, yanıt alınan tedavi yöntemlerindendir. Direkt olarak mutasyona uğramış hücreleri hedef alan ilaçların kullanıldığı immünoterapi uygulanan diğer bir tedavi yöntemidir. Uygulanan bu tedavi yöntemleriyle birlikte hastanın moral desteği alması, stresten mümkün olduğunca uzak kalması, sağlıklı beslenmeye, sağlıklı yaşamaya özen göstermesi tedavi sürecine yardımcı olacaktır. Bunun yanında sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmak da tedaviye yardımcı olan faktörlerdendir. Hastalığın tedavisi tamamlandıktan sonra hastaların doktorlarının belirlediği aralıklarda kontrole gitmesi, takip edilmesi hastalığın tekrar etme ihtimaline karşı oldukça önemlidir.