Son günlerde İstanbul başta olmak üzere birçok kentin lale ve diğer çiçeklerle rengârenk olduğunu TV ekranlarından görüyoruz, peki bu çiçekler nerde yetişiyor dersiniz?
Eğer aklınıza ilk olarak laleleriyle ünlü Hollanda geliyorsa; gururla söylüyorum ki yanılıyorsunuz, Türkiye’nin en büyük soğanlı çiçek üretim alanına sahip firmasının Konya’da olduğunu belirtip tarihi serüvenini sizinle paylaşmak istiyorum…
Ali Yetgin. Asyalale firmasının sahibi… 1996 yılında Hollanda’ya yaptığı bir iş gezisi sırasında tesadüfen tarlalarda ekili laleleri görür ve çok ilgisini çeker… Bu durum üzerine esaslı bir araştırma yapan Ali Yetgin, 1994-1998 yılları arasında, Türkiye'de Hollandalı Lale ıslahçıları ile birlikte önemli çalışmalar yapmış ve Lale yetiştiriciliğinin alt yapısını oluşturmuş…
1998 yılında İç Anadolu bölgesinin en verimli toprakları arasına giren Konya -İçeri Çumra kasabasında 40 dekarlık bir üretim sahasında 4 farklı renk ve çeşit ile ticari anlamda yetiştiriciliğe başlamış…
Ali Yetgin yönetimindeki Asyalale firması bugün geldiği nokta itibariyle Konya’nın Çumra ilçesine bağlı Çatalhöyük ve İsmil kasabasında 400 dönümün üzerinde 20 farklı türde 50 farklı renkte ve 170 farklı çeşit ile soğanlı, yumrulu ve çok yıllık çiçek üretimi yapıyor. Üretim ve üretim sonrası kullanılan; Hollanda'dan özel olarak getirtilen dikim makinesi, söküm makinesi, söküm sonrası kurutma makinesi, numaralandırma makinesi, otomatik sayım ve paketleme makinesi ve yıllık 50 milyon adet lale soğanı üretim kapasitesi ile Türkiye'nin en büyük soğanlı çiçekler üretim alanına sahip olma unvanını taşıyor…
Üretilen ürünler Türkiye genelindeki Büyükşehir ve ilçe belediyeleri olmak üzere, Komşu ülke belediyeleri, Süpermarketler, Peyzaj firmaları ve çevre düzenlemesi yapan şirketlere satışı gerçekleştiriliyor…
Ali Yetgin yaptığı bir açıklamada şunları ifade ediyor:
''Dünyanın en kaliteli lalesinin Konya’da yetiştiğini söylememiz doğru olur… Yapılan bazı araştırmalara göre; Türkiye'de yetişen lalelerin Hollanda lalelerine göre renklerinin daha parlak, çiçekleri daha güzel olduğu tespit edilmiş. Çünkü Hollanda'da geliştirilen çeşitler, yüksek güneşlenme süresine sahip ve daha güneyde olması nedeniyle Türkiye'de bir başka güzel açıyor. Biz de hedeflerimizi gerçekleştirmek için şu an Türkiye'nin 4 büyük üniversiteyle işbirliği yapıyoruz. Türk lalesini tekrar dünyaya tanıtacağız.''
Lalelerin üretimdeki aşamaları
Nisan ayında çiçeklenen lalelerin üretim serüveni, Mayıs ayı başına doğru lale soğanlarının çiçeklerini kırmayla başlıyor. Kırımı elle yapılan lalelerin bu usulle besinlerin soğanlara inerek gelişmeleri sağlanıyor. Haziran ayının ortalarına doğru sökümü yapılan lale soğanları, küçük-büyük şeklinde renk renk ayırt ediliyor. Bu işlemde yaklaşık 1 ay sürüyor. Ekim ayına kadar soğuk hava depolarında 5 ile 15 derece sıcaklıkta bekleyen laleler, bundan sonra toprakla buluşacağı yere gönderiliyor. Kışın toprağın altında kalan lale soğanları ilkbaharla birlikte çiçek açıyor. Yaklaşık 45 gün açık kalan çiçekleriyle laleler eşsiz bir güzellik ve koku katıyor.
Lalelerin en güzel örneğini geçtiğimiz günlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen lale festivali kapsamında, 545 bin canlı lalenin oluşturduğu 1262 metrekarelik dünyanın en büyük lale halısı ile gösterildi… Başkan Kadir Topbaş yaptığı açıklamada İstanbul’a 30 milyon lale diktiklerini bunun 5 milyonunu İstanbul’un köylerinde üretildiğini geri kalan 25 milyonun Anadolu’nun illerinden temin edildiğini açıkladı… Söz konusu rakamın büyük bir bölümü Konya’dan üretilen lalelerden oluştu… Bu durum gelişen Konya’mızın her alanda iddialı olduğunu bir kez daha gösterdi…
Selametle…