Kurbanını paylaş, kardeşinle yakınlaş

Konya İl Müftülüğü tarafından “Vekalet Yoluyla Kurban Kesim Organizasyonu” tanıtım toplantısı Müftü Öge’nin katılımlarıyla gerçekleşti. Kurban ibadeti hakkında bilgiler veren Öge, “Vekaleten kurban kesimin amacı vatandaşlarımıza yardımcı olmak, kurban etlerini daha fazla ihtiyaç sahibine ulaştırmak, Müslüman kardeşlerimizle bayram sevincini ve mutluluğunu paylaşmak, mazlum, mağdur ve muhtaçlarla kardeşlik bağımızı kuvvetlendirmektir.” dedi.

Konya İl Müftüsü Ali Öge, 2023 yılı Vekalet Yoluyla Kurban Kesim Organizasyonu’nun tanıtım toplantısını düzenlenen programla gerçekleştirdi. Kurban ibadetinin “Yakınlaşmak” olduğunu aktaran Müftü Öge, “Kurban, Allah'a yaklaşmayı ve O'nun rızasına ermek için ibadet maksadıyla belirli şartları taşıyan hayvanı usulüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder. Kurban kesmek, akıl sağlığı yerinde, buluğa ermiş, temel ihtiyaçları ve borçlarından başka nâmî (artici) olup olmadığına ve üzerinden bir yıl geçip geçmediğine bakılmaksızın nisap miktarı mala sahip olup seferi olmayan her Müslümanın yerine getireceği malî bir ibadettir.” İfadelerine yer verdi.

‘SEVGİSİNİ VE RIZASINI KAZANMAYA VESİLEDİR’

Kurban ibadetini Allah’a yakınlaşmak ve rızasını kazanmak olarak açıklayan Öge, “Buna göre yukarıda zikredilen şartları taşıyıp, temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gram altın veya değerinde para ya da eşyaya sahip olan kimselerin kurban kesmesi gerekir. Kurban, Allah'a yakın olmaya O'nun sevgisini ve rızasını kazanmaya vesile bir ibadettir. Kurban, İslam'ın şiarı, Allah yolunda her türlü fedakarlığın ve bağlılığın sembolüdür. Kurban, samimiyet, teslimiyet, imtihan ve fedakarlıktır. Kurban kesimleri, vekâlet sahiplerinin isimleri tek tek okunarak bizzat Diyanet İşleri Başkanlığımızda görev yapan hocalarımız ve vakfımızın gönüllüleri nezaretinde ehliyetli kişiler eliyle yapılmaktadır. Türkiye Diyanet Vakfı, Diyanet İşleri Başkanlığıyla 1993 yılından bu yana vekâlet yoluyla kurban kesim programı düzenlemektedir.” şeklinde aktardı.

‘BAYRAM MUTLULUĞUNU PAYLAŞIN’

Vekaleten kurban kesiminin amaçlarından bahseden Öge, “Vekaleten kurban kesimin amacı, kurbanlarını vekalet yoluyla kestirmek isteyen vatandaşlarımıza yardımcı olmak, kurban etlerini daha fazla ihtiyaç sahibine ulaştırmak, Müslüman kardeşlerimizle bayram sevincini ve mutluluğunu paylaşmak, mazlum, mağdur ve muhtaçlarla kardeşlik bağımızı kuvvetlendirmektir. Vekaleten kurban programındaki paydaşlarımız Büyükelçiliklerimiz, Müftülüklerimiz, Müşavirliklerimiz, Ataşeliklerimiz, Koordinatörlüklerimiz, Yurt Dışındaki Dini İdareler, Yurt Dışı Beraber Çalışılan Kuruluşlardır. Kurban fiyatlarının belirlenmesi, Türkiye'de ve kurban kesimi yapılacak ülkelerde kurban piyasası araştırılır ve piyasa şartları incelenir.” dedi.

‘AŞAMALAR TİTİZLİKLE TAKİP EDİLİYOR’

Vekaleten kurban kesiminin her aşamasının takip edildiğini vurgulayan Öge, “Mali ibadetlerin istismarı ülkemiz, yakın tarihte kurban ve zekât gibi kavramları istismar eden grup ya da grupların ihanetine şahit olmuştur. Toplanan paralar hain emeller uğruna çarçur edilmiş, fakir ve yetimler adına toplanan sadakaların ve öğrenciler için verilen bursların çoğu yerine ulaşmamıştır. Kurban hizmetleri, Din İşleri Yüksek Kurulunun mütalaa, karar ve fetvaları, Diyanet İşleri Başkanlığının planlama ve koordinesi, Türkiye Diyanet Vakfının icrası, ekseninde yürütülecektir. Kurban hizmetlerinde özverili bir şekilde gayret gösteren müftülerimiz, vaizlerimiz, imam-hatip ve müezzin-kayyımlarımız, Kur'an kursu öğreticilerimiz başta olmak üzere Başkanlığımızın her bir personeline şükranlarımızı sunarız. Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı'nın birlikte yürüttüğü Vekaletle Kurban Kesim Organizasyonu 1993 yılından bu yana aralıksız şekilde büyük bir hassasiyetle düzenlenmekte, bağışların teslim alınmasından kurbanların kesimine ve dağıtımına kadar organizasyonun her aşaması titizlikle takip edilmektedir.” sözlerine yer verdi.

‘DERİN BİR KULLUK BİLİNCİ VARDIR’

Kurban ibadetinde önemli bir kulluk bilinci olduğunu dile getiren Öge, “Kurban, Allah'ın emrine teslim olmak, Resulullah'ın uygulamasına tabi olmaktır. Kurban, daha fazla ihtiyaç sahibine ulaşarak bayram sevinci ve mutluluğunu daha fazla kardeşimizle paylaşmak; mazlum, mağdur ve muhtaçlarla kardeşlik bağımızı Allah'ın rızası doğrultusunda kuvvetlendirmektir. Kurban ibadetinde derin bir kulluk bilinci vardır. Kesilen hayvanın ne eti ne de kanı Allah'a ulaşmazken, kurbanla müminin olgunlaşması, Rabbine yaklaşması, muttakilerden olması amaçlanmaktadır. Kurban ibadeti toplum içerisinde birlik ve beraberliğin kardeşliğin, oluşumuna katkı sağlar, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutar. Kurban ibadetiyle fakir, yoksul ve yardıma muhtaç kardeşlerimizin yüzünün gülmesine, onların bayram sevinci yaşamalarına vesile olunur.” şeklinde konuştu.

‘FİYATLARI BU DURUMLAR BELİRLİYOR’

Fiyatların nasıl belirlendiğine değinen Öge, Yurt dışında, beraber çalışılan kuruluşlardan fiyatlar toplanır. Toplanan fiyatlar Genel Merkezde program ekibi tarafından değerlendirilerek karara bağlanır. Kesim ve dağıtım yapılacak yerlerin belirlenmesi Yurt içinde; Yurt içinde Et ve Süt Kurumu başta olmak üzere TÜİK, canlı hayvan borsası, müftülüklerimiz kanalıyla yerel hayvan pazarlarından ve toplu kesim yapan firmalardan veriler alınır. Yurt dışında; Deprem bölgesi başta olmak üzere tüm afetzedelerin bulunduğu bölgelere, Müftülüklerimizin kesim kapasiteleri, illerimizin nüfus oranları ve ekonomik durumuna, ülkelerin ekonomik ve sosyal durumuna, nüfus ve demografik yapısına, afet, kıtlık, kuraklık, iç savaş gibi olumsuz şartların olup olmamasına bakarak belirliyoruz.” İfadelerine yer verdi.

‘DEPREM BÖLGESİ ÖN PLANDA’

Yardımlarda deprem bölgesindeki vatandaşların ihtiyaçlarının öncelikli olduğunu dile getiren Öge, “Yurtdışında hangi ülkeye ne kadar kurban bağışlanacağı tahmin edilemediğinden ve belli ülkelerin öne çıkıp belli ülkelerin kurban yardımından mahrum kalabileceği riskinden dolayı bağışçılarımıza ülke tercihi sunulamamaktadır. Bu seneki dağıtım planlamamızda ülkemizde yaşanan asrın felaketi deprem sonrasında mağdur olan vatandaşlarımızın ihtiyaçları öncelemiştir. Kurban etleri kesimden sonra paket halinde bayram süresince, bir kısmı da kavurma şeklinde hazırlanarak yıl içerisinde bölgede dağıtılması planlanmaktadır.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Konya Haberleri