Kurban Bayramı

Fatmanur Bektaş

Kurban, Arapça "yakınlaşmak, yaklaşmak, yanaşmak" anlamında ''kariba (قرب)'' kökünden gelen, “yakın olma, yakınlık, akrabalık” ifade eden bir kelimedir.

Kurban ibadeti de maddi ve manevi olarak “kendisiyle Allah’a yaklaşılan şeyi” ifade eder.

Allah rızasını kazanmak amacıyla, dinen belirli şartları yerine getirebilen hayvanların dini kurallara uygun olarak kurban edilip ihtiyaç sahipleri arasında pay edilmesi anlamını taşır

Hicretin ikinci senesinde emredilmiştir. Ebu Hanife’ye göre Kurban günlerinde (96 gr) altın veya 200 dirhem (640 gr) gümüşe sahip olan kimselerin kurban kesmeleri, vaciptir. Âlimlerin ekseriyetine göre ise, kurban kesmek, müekked sünnettir; yani peygamber efendimizin devamlı şekilde işlediği, terk etmediği yahut nadiren terk ettiği davranışlarındandır.

Kurban Bayramı'nın çıkışı Hz. İbrahim peygamber ve oğlu Hz. İsmail peygamber dönemine dayanır.

Hz. İbrahim’e rüyasında bir ses: “Ey İbrahim! Allah, oğlunu kurban etmeni emrediyor.” diye seslenmiştir.

Hz. İbrahim, oğluna: “Ben seni rüyamda Allah için kurban ediyordum.” diyerek rüyasını açıklamıştır.

Hz. İsmail bu duruma: “Babacığım sana emrolunanı yap.” diyerek yanıt vermiştir.

Hz. İbrahim oğlunu kurban edecekken Allah tarafından: “Ey İbrahim! Rüyana sadakat gösterdin, işte sana oğlunun yerine boğazlayacağın kurbanlık, onu boğazla!” diye emredilmiştir.

Bu hadise bize Kur'an-ı Kerim' de Saffat Suresinde bildirilmiştir.

Ayşe (r.a.)’dan rivayet edildiğine göre, Rasulullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:

“Ademoğlu kurban kesme gününde Allah katında kan akıtmaktan daha sevimli bir amel işlememiştir. O kurban, kıyamet günü boynuzları, kılları ve tırnaklarıyla gelecektir. Kurbanın kanı yere düşmeden önce Allah katında hemen kabul olunur. Bu sebeple kestiğiniz kurbanlardan dolayı sıkıntı değil gönlünüz hoş olsun.” (İbn Mâce)

Hac Süresi 36. Ayette:

"Unutmayın ki, o kurbanların ne etleri ne de kanları Allah'a ulaşır. Sizden Allah'a ulaşacak olan tek şey takvanızdır. Allah böylece o hayvanları hizmetinize verdi ki, sizi doğru yola ilettiği için tekbir getirerek Allah'ın büyüklüğünü ilan edesiniz! Resulüm! Artık o iyilik eden ve işini güzel yapanları müjdele!"

Kurban Allah'a yaklaşmak ve onun rızasını kazanmak için kesilir. Kurban sayesinde toplumsal birlik, beraberlik ve dayanışma artar; paylaşma duyguları güçlenir. Böylesine faziletli günlerde, Allah’a yaklaşma gayreti içinde olmamız gerekir. Manevi anlamda çok kıymetli olan bu günleri hakkı ile icra edebilmek ümidi ile..

Kurban Bayramı'nda Arefe günü sabah namazıyla başlayan, bayramın 4'üncü günü ikindi namazı da dâhil olmak üzere sona eren teşrik tekbirlerini unutmayalım..

İyi bayramlar...