Kurban

Erol Çimen
         Kurban: Allah rızasını kazanmak amacı ve ibadet niyetiyle belirli vakitte, belirli nitelikleri taşıyan hayvanı usulünce kesmek demektir. Yüce Dinimiz insanı yaratıcına yaklaştırmak, O’na ulaşmak veya Allah ile kulun  arasındaki bağı sağlamlaştırmak ve benzeri maksatlarla çeşitli ibadetleri meşru kılmıştır. Kurban ibadeti de bunlardan biridir.
 
              Kurban ibadetinin tarihi oldukça eskidir. İnsanlık tarihi ile birlikte var olmuştur. Hak olsun, batıl olsun bütün kavimlerde kurban hadisesini görmekteyiz. Tanrılara, tapınaklara, Ay’a, Güneş’e, ateşe ve kutsal saydıkları bir çok değerlere ,geçmişteki insanlar kurban adayıp, kesmişlerdir. Bugünkü şekliyle dinimizdeki kurban ibadeti Hz. İbrahim (a.s)’dan bir hatıradır.
 
              Yüce Allah kurban ibadetini şu ayetle açıkça beyan etmektedir. ”Kurbanlık deve sığırları da, sizin için. Allah’ın(dininin) nişanelerinden (kurban) kıldık. Sizin için onlarda hayır vardır. O halde onları saf saf sıralanmış dururken (kurban edeceğinizde) üzerlerine Allah’ın adını anın. Yanları yere yaslandığı vakit (yani canları çıktığında) onların etlerinden yiyin, kanaat edip istemeyene de isteyene de yedirin. Böylece onları sizin emrinize verdik ki şükredesiniz.”(Hacc.22/36)
 
             Kurban Müslüman olan, hür olan, misafir olmayıp sadaka-ı  fıtır verebilecek kadar zenginliğe sahip, ihtiyaçlarının haricinde belli bir miktar parası veya malı bulunan kimselere vaciptir. Kurbanın Bayramın ilk üç gününde kesilmesi lazımdır. İlk gün kesmek daha faziletlidir. Gece Kurban kesmek ise mekruhtur. Kurban kesilirken mümkünse başı ucunda bulunmak gerekir. Tekbir getirilerek dua edilir ve Bismillahi  Allahüekber  diyerek kesilir.
 
              Kurban edilecek hayvana acı çektirmemeli ve eziyet edilmemelidir. Hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli ve kesim işleri süratli bir şekilde yapılmalıdır. Ayrıca çevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalıdır.
 
               ALLAH hepimizin kestiği kurbanlarını kabul etsin. Amin. Selam ve Dua ile.