Konya Bosna Hersek Mahallesi esnaflarından olan 20 yıllık Gaziantepli künefe ustası Mehmet Atıcı, künefenin her zaman seveni olduğunu ve daha hala o lezzete yabancı olanların da olduğunu vurguladı.
Atıcı, “Güzel bir künefenin tarifinden bahseder olursak, ilk önce tereyağı tabağa koyuyoruz. Sonra içine Antep fıstığı ekliyoruz. Daha sonra künefe hamuru dediğimiz kadayıf hamurunun döküm aşamasını gerçekleştiriyoruz. Ondan sonra da künefeye özel üretilen peyniri ekliyoruz. Sonra tekrar kadayıf hamurunu üstüne serpiyoruz. Son olarak da kısık ateşle 12-13 dakika kadar pişiriyoruz. Pişirilmesi bittikten sonra da yanına meyve tabağı koyarak müşterilerimize sunuyoruz.” ifadelerini kullandı.
‘ASLINDA KÜNEFE, HATAY’DAN ÇIKMIŞ GAZİANTEP’TE ÇEŞİTLENMİŞTİR’
Çoğu künefenin Gaziantep’e özel olduğunu söyleyen Atıcı, “Aslında künefe, Hatay’dan çıkmıştır. Antep ise çeşitlendirmiştir.” diyerek künefenin Billuriye, Fıstık zade, Yeşil Sultan, Damat Bohçası gibi çeşitleriyle en çok Güneydoğu Anadolu bölgesinde tanındığını belirtti. Künefe ustası Atıcı, Urfa, Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay ve Osmaniye gibi illerde yaygın olan künefe, en çok o taraflarda tüketildiğini ve bilindiğini söyledi.
‘YANINDA SADECE SÜT GİDER’
“Künefenin yanında ne çay gider ne de başka bir şey. Yanında sadece süt gider.” diyen Usta Atıcı, künefenin kendisi sıcak olduğundan dolayı içilen süt, hem sindirimde yardımcı olur hem de tatlının şerbetini hafiflettiğini vurgulayarak herkesin ölmeden önce bir kere de olsa vazgeçilmez lezzet olan künefeyi denemelerini tavsiye etti.