KTO Karatay Üniversitesi kampüsünde coşkunun ayak sesleri şimdiden duyulmakta. Akademik kadrosu ve sunduğu rehberlik hizmeti ile Türkiye genelinde tercih döneminde anne bebe ve gençlerin uğraması gereken ilk adres. Sınav sonuçları doğrultusunda her genç için tek tek tercih rehberliği hizmeti verilmekte ve fuaye alanında her bölümün akademisyeni, meslek duayenleri ile görüşme imkânı sağlanmakta. Önce sınav sonuçlarının öğrenciye sunduğu alternatifler, PDR alanı uzmanları tarafından listeleniyor. Aday bu listeyi eline alıp tüm sorularını sormak üzere sosyal tesislerden içeri adım atıyor. Tüm ihtimaller konusunda soru sorabileceği, güler yüzlü bir ordu içeride onu bekliyor. Her birini kendi evladından ayrı tutmayarak hem adayın hem Türkiye’nin geleceği şekillendiriyor. Yeri geldiğinde mesela aday iç mimarlık ve hukuk arasında bir tercih yapamadığında her iki bölümün akademisyenleri ile aynı masa etrafında sohbet edebiliyor.
Adeta bir panayır. Bazen başarının sevinci paylaşılıyor, bazen hayal kırıklığı geride bırakılarak adayı tatmin edecek çözümler sunuluyor. Tesisten mutsuz veya çaresiz çıkan yok. Aday o kapıdan özgüvenin tazeleyerek ve karar vermek üzere ayrılıyor. Gençlerin o tertemiz zihinleriyle buluşmayı ve onlara minicik veya hayatı boyu unutmayacakları bir katkı sunmayı çok özlemiştik. Biz üniversite olarak hem destek birimlerimizle hem de akademik personelimizle hazırız. Gelin, konuşalım. Bir kahvenin kırk yıl hatırı olsun.
Ebeveynlik Sınavı: Tercihler
Tercih dönemi anne bbalar için bir sınav, bir dönüm noktası. Çocuğunuzun geleceği ile birlikte, çocuğunuzun gözündeki yerinizi de belirliyorsunuz aslında. Sözü fazla uzatmadan bu dönemde makul ebeveyn olmaktan bahsedicem. Aşağıdaki liste makul ebeveynin tercih dönemindeki davranışlarını içerir. Tehlikeli değildir. Lütfen dışarıda deniyormuş gibi konuşmayınız sadece ve sadece evde deneyiniz.
Makul ebeveyn;
- İKTİSAT BİLİR. Hayatta her şeyin bir faydası ve bir bedeli vardır. Bir faydayı elde etmek, bir bedel ödemeyi gerektirir. Makul olan fayda ile bedelin orantılı olması. Zira ederinden az bedel, faydayı elde edememek sonucunu doğurur. Ederinden fazla bedel ise başka faydaları elde edemememize sebep olur. Sınava hazırlıkta olduğu gibi üniversite tercihinde de bu kural gözetilmelidir. Tercihlerinizi belirlerken her tercih için ayrı ayrı fayda ve bedel tablosu oluşturun. Bu fayda ve bedellerin dengeli olmasına, faydayı gerçekten istediğinize ve bedelin ödeyebileceğinize emin olduğunuz tercihleri listenize ekleyin.
- YETERİNCE KONUŞUR. Yüzünü eskitmez. Kalabalık cümleler ile çocuğunun zihin dünyasında bir kaos yaratmaz. Ondan beklentilerini, imkanlarını, görüşünü, doğruyu, yanlışı en yalın haliyle ortaya koyar. Çocuğuna “challenge”lar veya “oyun”lar kurgulamaz. Her şey dümdüz olmalıdır anne-baba ile çocuk arasında. Her çocuk bilmelidir ki anne babasının ağzından çıkan, kalbinden geçen ile aynıdır. Eğip bükmeden, imalardan ve tuzaklardan uzak anlatın çocuğunuza derdinizi ve beklentinizi. Uzun uzun değil, açık açık olsun her şey.
- DANIŞIR. Üçüncü kişiler ile siz çokça konuşun ve çocuğunuzun çokça konuşmasını bilgi almasını sağlayın. Sizin değil çocuğunuzun geleceği şekilleniyor. Başarı onun başarısı. Yalnızca sizinle aynı fikirdeki insanlar ile görüştürmekten vazgeçin. Her fikri siz duyun çocuğunuza duyurun. Zaten konuşulan kişi sayısı arttıkça doğru ve yanlışı ayırt etmek onun için daha kolay olacaktır.
- DUYARLIDIR. Çocuğunun tercihlerinde “üçüncü şahıs” olduğunuzu aklından çıkarmayın. “8 aylık olduk, diş çıkarıyoruz, biraz ateşimiz var…” dediğimiz günler geride kaldı. Kolumuz veya bacağımızdan değil, farklı bir bedenden ve ruhtan bahsediyoruz. Kendi cümleleri, kendi “acaba”ları var. Bırakınız sorsunlar. Soru sormak konusunda özgür hissettiği an ilk size soracak zaten. Çocuğunuzun beklentilerine duyarlı olun. Ona sevgi ve güven verin. Tek ihtiyacı bu aslında. Diğer ihtiyaçları ile ilgili size danışmasının da tek yolu da sizi sevmesi ve size güvenmesi.
- VARLIK SEBEBİNİ UNUTMAZ. Kur’an’ı “koçluk” meselesinde merkeze koyduğum için oradan anlamaya çalışıyorum ebeveynliği. Buna ilişkin ayetlere bakıldığında En’am suresi “Rabbe itaat” ve “ana babaya iyi davranmak”tan aynı ayette bahsediyor. Allahüalem bunun iki işlevi olmalı. Birincisi Allah ana babaya iyi davranmayı, kendisine itaatten hemen sonra emrederek önemine dikkat çeker. İkincisi itaatin yalnız Allah’a olduğunu vurgulayarak, anne babayı itaat bekletişine girmemesi konusunda uyarır. Ebeveyn çocuğunu sadece ve sadece iyiye yönlendirmek, doğruyu anlatmak ve kötülüklerden menetmek konusunda bir rehber olabilir. Vehhab olan ve Esirgeyen şüphesiz Allah’tır.