Korkutan veriler... Konya listede kaçıncı sırada?

Kural ihlalinden kaynaklı trafik kazası sayısı her geçen gün artıyor. Sürücülerin araba kullanırken aceleci davrandıklarını söyleyen Konya Sürücü Kursları Derneği Başkanı Rafet Gülşen, “Trafik kurallarına uymazsak kazalar kaçınılmaz olur. Trafikte kural şart” diyerek araç sahiplerine uyarıda bulundu.

Sürücülerin araba kullanırken aceleci davrandıklarını söyleyen Konya Sürücü Kursları Derneği Başkanı Rafet Gülşen, “Trafikte sürücülerin hız yapmasından ve aceleci davranmalarından dolayı kazalar meydana geliyor. Sürücülerin trafik kurallarını tanımazlığı, ani dönüşleri ve trafik işaretlerini bilmemesinden dolayı da kazalar kaçınılmaz oluyor” dedi.

Emniyet Genel Müdürlüğü geçtiğimiz günlerde 2023 yılının trafik kaza sayısı istatistiklerini açıkladı. Açıklanan verilere göre; Türkiye genelinde toplamda 555 bin 668 trafik kazası meydana geldi. Yaşanan trafik kazalarında Konya beşinci sırada yer aldı. Geçtiğimiz yılda Konya’da toplam 7 bin 840 kaza meydana geldi. Bu kazalarda 111 kişi öldü, 12 bin 512 kişi ise yaralandı.

Trafik kazaları ile ilgili açıklamalarda bulunan Konya Sürücü Kursları Derneği Başkanı Rafet Gülşen, kazaların meydana gelmesindeki en büyük sebebin insanların araç kullanırken sabırsız olması ve trafik kurallarına uymamaları olduğunu söyledi.

‘KAZALARIN EN BÜYÜK SEBEBİ DİKKATSİZLİK, HIZ VE KURALLARA UYULMAMASIDIR’

Kazaların ani manevralar, trafik işaretlerin bilinmemesi ve aşırı hızdan kaynaklandığını belirten Başkan Rafet Gülşen, trafik kurallarının sadece kitaplarda yazılı kaldığına; pratikte uygulanmadığına vurgu yaptı. Gülşen, trafikte ne denli dikkatli ve düzenli olunursa o kadar rahat ve farkındalık oluşturulacağını ifade ederek sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Şehir ve ülke hepimizin. Ne kadar dikkatli ve düzenli olursak trafikte o kadar farkındalık yaratırız ve o kadarda rahat oluruz. Buna hep birlikte farkındalık oluşturmamız lazım. Örneğin, araçtasınız sizin yanınızda ki sürücü hız sınırlarını ihlal ediyor. Sizin vatandaş olarak sürücüyü uyarmanız gerekiyor. Hepimiz uyarıcı yöntemlerde birbirimizi kırmadan, dökmeden trafikte oluşan kusurları ve hataları söyleyebiliriz. Yasa koyucu burada hız sınırını belirlemiş. O hıza uyarsanız daha emniyetli ve daha konforlu gidersiniz.”

‘ŞEHİRLERDE TRAFİK VE ARAÇ SAYISI YOĞUNLAŞTI’

Şehirlerde trafiğin ve araç sayısının yoğunlaştığına işaret eden Gülşen, “Türkiye’de aşağı yukarı 22 milyonu geçmiş emniyet müdürlüğüne kayıtlı araç var. Buna bir de iş makinesi ve motorsuz taşıtları da eklediğimiz zaman bu sayı çok yükseğe çıkıyor. Batıya gittiğinizde bin kişide 570 kişiye bir araç; bizde ise bin kişide 160 kişiye araç düşüyor. Onlar bizim neredeyse araç olarak dört katımız. Kaza oranlarına bakarsak bizim onda biri bile değil” ifadelerini kullandı.

‘YAYA VE SÜRÜCÜLER BİLİNÇLİ OLMALI’

Trafik kazalarında sürücü kadar yayalarında bilinçli olmaları gerektiğini vurgulayan Gülşen, “Yayaların kırmızı ışık yanarken karşıdan karşıya geçmeleri kabul edilebilir bir şey değildir. Kırmızı ışık yanıyorsa ve araç gelmiyorsa geç diye bir şey kanunda yok. Bu yüzden de sürücünün nasıl trafik işaretlerine dikkat etmesi gerekiyorsa yayanında dikkat etmesi gerekir. Hem yayaların hem de sürücülerin oto kontrollü bir şekilde hareket etmesi gerekiyor ” dedi.

‘TRAFİKTE; DİKKAT, SABIR VE HOŞGÖRÜ UNSURLARI ÖNEMLİDİR’

Trafikte; dikkat, sabır ve hoşgörüye dikkat çeken Gülşen, planlı yaşamanın ve kurallara uymanın kaza olma olasılığını azaltacağını dile getirdi. Trafik kurallarına uymanın kültür haline getirilmesi gerektiğini savunan Gülşen, “Vatandaş dikkatten uzaksa ve aceleciyse kaza olmaması için hiçbir sebep yoktur. Zamanla yarışmayın, zaman sizinle yarışsın. Planlı yaşayarak kurallara da uygun gidince kaza olma olasılığı azdır. Hızlı giden varır ama nasıl varır bilemeyiz. Yavaş ve dikkatli giden ise mutlaka varır. Mesela trafik polisinin olduğu yerde insanlar yavaş olur ama polisi geçer geçmez sürücüler hırçınlaşıyor. Bu yüzdende bizlerin trafik kurallarına uymayı kültür haline getirmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

Konya Haberleri