KOP Konya İçin Tarihi Ulaşım Mastır Planı Vizyonunu Sunuyor…

Hamdi Bağcı

Üç haftadır Cumartesileri yazıyorum, 4 hafta önce Cumartesi Konya Yazarlar Birliği ile Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın (KOP)’un “Yazılacak Çok Şeyimiz Var” gezileri çerçevesinde Seydişehir’in Yaylacık Köyü ile Bozkır ve Mavi Boğaz’ı kapsayan Doğa ve Foto Safari Gezisine katıldık.

Bu yazı sonrası yazdığım yazıda geziyi üç yazıda değerlendireceğimi yazmıştım, ilk iki yazıyı geçen iki hafta da yazdım. Bu hafta Cumartesi günü ise son yazıyı yazıyorum. Yazımızın konusu, bu gezide KOP İdaresi Başkanı Prof Dr Mehmet Babaoğlu ile yapmış olduğumuz özel sohbette Mehmet Hocamızın bize aktardığı Konya’nın ulaşımı, kalkınmasıyla ilgili önerileri...

Aslında bu hafta yazmamızda isabetli oldu, zira geçtiğimiz Salı günü de KOP İdaresi’nde “Ulaştırma Çalıştayı” yapıldı.

Konya Valiliği tarafından düzenlenen, “Ulaştırma Çalıştayı”na, Konya, Kayseri, Antalya, Aksaray ve Nevşehir illerinden yöneticiler katıldı.

Antalya- Konya- Aksaray- Nevşehir- Kayseri arasında yapılması planlanan Yüksek Hızlı Tren hattının karma hatta çevrilmesi, 2023 planlamasına alınması için istişareler yapıldı ve konu ile ilgili genel fikir birliğine varıldı.

Çalıştay sonrası bir de “Geçmişten Günümüze Ulaşım Fotoğraf Sergisi” açıldı…

Sizin anlayacağınız bu yazı bu toplantılar sonrası tam zamanında yazılmış bir yazı oluyor.

Öncelikle şunu belirteyim, KOP Başkanı Prof Dr Mehmet Babaoğlu, bu konuyla ilgili bir avam proje bile hazırlatmış. Adeta Konya’nın ulaşım mastır planını oluşturmuş.

Tabi bu Konya şehir içi ulaşım değil, Konya’yı dünyaya açan dev bir proje…

Bu projenin üç temel ayağı var, birincisi Konya Lojistik Merkezinin yeri, ikincisi Konya Antalya- Alanya tren yolu, üçüncüsü ise Konya Aksaray-Niğde- Kayseri demir yolu…

Ben Prof Dr Mehmet Babaoğlu’nun hazırlattığı ulaşım ile ilgili dosyanın tamamını gördüm. Mehmet Hocam, yukarıda adı geçen kurultaydan önce bu planları, projeleri, sunumları pek kamuoyu ile paylaşmak istemediklerini söyledi, öncelikle Sayın Valimiz başta olmak üzere yetkili ve etkili kişilere konu ile ilgili sunum yaptıktan sonra bizim bu projeleri yazabileceğimizi, yayınlayabileceğimizi ifade etti.

Şimdi zannediyorum önümüzdeki hafta bu konuda bir de özel haber yaparız. Bu yazı ve haberle ulaşım projesi ile ilgili ayrıntıları sizinle paylaşmış olacağız.

Mehmet Hocam Konya Lojistik Köy’ün yerini bugünkü planlanan yerden değiştirilmesi gerektiğini belirtiyor. Bugün ayarlanan alanın yok edilmemesi içinde bir geçiş süreci öngörmüş.

Lojistik Köy’ün yerini Organize Sanayi Bölgesinin hemen arkasındaki geniş bir alana taşımak istiyor. Buraya uzatılacak bir demir yolu hattı ile çok rahat Konya’dan gidecek ürünler hem Afyon üzerinden, hem de Ankara üzerinden gidecekleri yerlere taşınabilir.

Asıl burada yapılacak lojistik merkezle Mersine gidecek yük için yeni bir yol öngörülüyor ve böylece yük trenlerinin şehrin içine girmeden, Konya’nın çevresini dolaşarak Mersine doğru gidebileceği öngörülüyor.

Yeni oluşturulacak iki hatla demir yoluyla Konya’nın, bir taraftan Antalya ve Alanya’ya, bir taraftan ise Aksaray, Nevşehir, Kayseri üzerinden Azerbaycan’a, İran’a, Hindistan’a, Pakistan’a, Rusya’ya, Kafkaslara ulaşımı sağlanacak.  

Hatların kesinlikle hızlı tren değil karma hat olarak yapılması öngörülüyor.  

Hem Antalya- Alanya- Konya hattını, hem de Konya- Aksaray- Nevşehir- Kayseri hattını karma hat olarak öngörüyor…

Bu hattın hem turizme hem de ticarete, ihracata öncülük yapması isteniyor.

Bir taraftan Alanya ve Antalya’dan Konya’ya gelen turistlerin Konya’da daha uzun süreli kalmaları ve ondan sonra Kapadokya bölgesine geçmesinin temini sağlanırken diğer taraftan Konya’da üretilen ürünlerin navlun sorununun ortadan kalkmasını bu proje temin etmiş oluyor.

Lojistik Köy’ün Organize Sanayi Bölgesinin arka tarafına taşıdığınızda ise bir tarafta yeni yapılacak Çevre Yolu ile bu Lojistik merkez entegre olurken, diğer taraftan Mersin, Kayseri, Ankara, İstanbul gibi bölgelere gönderilmesi planlanan yüklere demir yolu alternatifi tam anlamıyla uygulanmış oluyor.

Burada Mehmet Hocamın üzerinde durduğu en önemli nokta Konya- Aksaray- Kayseri tren yolunun 2033 yılı için planlanmış olması.

Hocam Konya’nın tek ses olarak, yapılacak büyük bir kampanya ile bu projenin yapım yılının 2023 yılına alınabileceğini ifade ediyor.

Önemli olan ortak ses olabilmek…

Eğer ortak ses olursak 2023 yılında Konya hem bir taraftan daha hızlı ve çift hat olarak Mersin Limanına bağlanır, hem Antalya- Alanya hattına bağlanır hem de Kayseri hattına bağlanır.

Bu arada 2023 yılına Konya Antalya- Alanya hattı tamamlanırsa Marmaray’la cazip hale gelen tren yoluyla İstanbul’a gelen Avrupalı Turistler Konya üzerinden demir yoluyla Güney’e iner.

Biz hızlı olabilirsek İstanbul’dan gelen Turistler Konya üzerinden Güney’e inecekler ama hızlı olamazsak, Bakan Veysel Eroğlu müthiş bir şekilde kulis yapıyor, Afyon bu pastayı alacak.

Bakanımız Ahmet Davutoğlu çok yoğun onun için bu konuları çok fazla inceleyip üzerinde duramıyor.

Biz burada birlik olup Ankara’yı harekete geçirebilirsek, Konya Afyon’a bu yolu kaptırmaz ve 2023 yılında hem Antalya’ya hem Kayseri’ye bağlandığı gibi hem Antalya’dan Kapadokya’ya gidecek turistler için, hem de İstanbul üzerinden Güneye gidecek turistler için Konya bir geçiş yolu olur.

Eh ondan sonra iyi bir planlama ile bu turistlerde Konya’da tutulabilir.

Bir taraftan sanayimiz ihracatta yaşadığı ulaşım sorununu çözmüş olur, hem de Konya kalkınması için olmazsa olmaz gördüğümüz turizm çok önemli bir ivme kazanır.

Doğru bir planlama ile Konya’ya bir yıl içinde çok rahat 20 milyon turist gelebilir.

Hepsi kalmasa, sadece iki milyonu kalsa bile Konya için nasıl bir ivme olur düşünebiliyor musunuz?

 İşte KOP Başkanı Prof Dr Mehmet Babaoğlu Hocamız planlamış, bu vizyonu Konya’ya sunuyor, Allah Razı olsun…

Biz de yazıyoruz…

Eğer Konya bu vizyonu anlayabilirse kalkınma kendiliğinden gelir, anlayamazsa daha çok tren kaçar, biz de kendi küçük dünyalarımızın büyük kahramanları olarak yalan dünyanın oyuncağı oluruz…

Bizden söylemesi…