Konya’ya “Tarım Makineleri İhtisas OSB” kurulur mu?

İsmail Ünver

Neden kurulmasın ki…

Hatta bu konuyla ilgili araştırdığım kadarı ile bu alanda Türkiye’de bir ilk olur. Ülkemizde aynı sektörden farklı illerde birçok ihtisas OSB mevcutken, Konya’nın tarım makineleri sektörü ile ilgili ihtisas OSB konusunda hem Konya için hem de Ülkemiz için ilk olması da güzel olacaktır.

Şu an Konya’da 9 adet OSB mevcut. Konya merkezde 1. Organize ve KOS olmak üzere 2 adet; ilçelerde ise Ereğli, Beyşehir, Akşehir, Seydişehir, Kulu, Çumra ve Karapaınar OSB olmak üzere 7 adettir.

OSB Kanunu’na baktığımızda ise İhtisas OSB’yi “Aynı sektör grubunda ve bu sektör grubuna dâhil alt sektörlerde faaliyet gösteren tesislerin yer aldığı OSB ile lojistik amacıyla kurulan OSB” olarak tanımlıyor.

Özellikle otomotiv yan sanayi, döküm, ayakkabıcılık, plastik-ambalaj, tarım makineleri gibi sektörlerde başı çeken ilimizde, ihtisas OSB bulunmamaktadır. Ülke geneline baktığımızda 20’den fazla İhtisas OSB bulunduğunu görüyoruz. İscehisar’da mermer, Gerede’de deri, Menemen plastik, Çayırova’da otomotiv yan sanayi, Yalova’da bilişim, Ankara’da dökümcüler, Çubuk’ta hayvancılık, Bursa’da deri ve diğerleri…

Konya, güçlü bir tarım ve sanayi şehridir. Tarım sektörünün yanı sıra tarıma dayalı sanayi ve tarım makineleri sektörünün de oldukça gelişmiş olduğu ilimiz, birçok alanda Türkiye’de önemli bir konumdadır. Verilerine bakıldığında Konya, toplam tarım alanı, ekilen tarla alanı ve toplam işlenen tarım alanı başlıklarının yanı sıra, toplam tahıl miktarı, buğday, şekerpancarı, arpa, havuç, kuru fasulye üretiminde de ilk sıradadır. Toplam tarımsal değeri ve toplam kuru baklagiller üretiminde ise Konya Türkiye’de 3. sırada yer almaktadır. Bitkisel üretim değeri ile de 6. Sırada iken nohut, mantar, ayçiçeği ise diğer önemli ürünler arasında yer almaktadır.

Tarımda böylesine güçlü olan ilimiz, tarım alet ve makineleri ile ilgili sektörel istatistiklere bakıldığında, bu alanda da önemli bir konumda olduğunu göstermektedir. Biçerdöver, gübre dağıtma makinesi, ekim makinesi ve seyyar süt sağım makinesinde Türkiye 1.’si olan Konya, traktör, pulluk ve su pompası sayılarında da Türkiye’de 2. sıra yer almaktadır. Konya tarım alet ve makineleri sanayi sektöründe Türkiye üretim kapasitesinin %65 ile bu pazarda lider olan Konya, bu alandaki ihracatın da %45’ini gerçekleştirmektedir. 150’den fazla firma bu sektörde faaliyet göstermektedir. 40’dan fazla ülkeye de ihracat gerçekleştirilmektedir. Öte yandan, Türkiye’nin en büyüğü diyebileceğimiz “tarım fuarının” da Konya’da gerçekleştirildiğini hatırlatmak isterim.

Türkiye’nin en önemli traktör fabrikalarından biri olan TÜMOSAN da Konya’dadır. Sektörde önemli bir sivil toplum kuruluşu olan TARMAKBİR’in yönetim kurulunda da Konyalı firmalar yer almakta ve Konya tarım makineleri sektörü, Ankara’da ve diğer platformlarda da temsil edilmektedir. Buradan sektör içinde ki bir gelişmeyi de duyurmak isterim. Ekim ayı içerisinde “Konya Tarım Makineleri İmalatçıları Kümelenme Derneği” kuruldu. İnşaallah önümüzdeki dönemlerde önemli projelere imza atacaklar. Sivil toplum faaliyetlerinin yaygın olduğu ilimizde, sektörel anlamda da bu ve benzeri derneklerin kurulması önem arz etmektedir.

Bu sektörel derneğin de varlığının yanı sıra güçlü bir otomotiv yan sanayi ve döküm sektörünü, lojistik avantajını, ihracattaki önemli yüzdesini de ilave ettiğimizde Konya, tarım makineleri sektöründe ihtisas OSB için en uygun aday olarak karşımıza çıkıyor.

Not: Yazıda TÜİK, OSBÜK, Sanayi Bakanlığı, KSO verilerinden istifade edilmiştir.