Konya’ya İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulmalı

Konya Tarım Makineleri Kümeleşme Merkezi (KONTARKÜM)Başkanı Mehmet Çalmaz, Başkan Yardımcısı Tevfik Gümüş, KONTARKÜM üyesi Ali Osman Çalmaz, gazetemizi ziyaret etti. Başkan Çalmaz, Konya’ya İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması gerektiğini söyledi.

Konya Tarım Makineleri Kümeleşme Merkezi (KONTARKÜM)Başkanı Mehmet Çalmaz, Başkan Yardımcısı Tevfik Gümüş, KONTARKÜM üyesi Ali Osman Çalmaz, gazetemizi ziyaret etti. Başkan Çalmaz, Konya’ya İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması gerektiğini söyledi.

Konya Tarım Makineleri Kümeleşme Merkezi (KONTARKÜM)Başkanı Mehmet Çalmaz, Başkan Yardımcısı Tevfik Gümüş, KONTARKÜM üyesi Ali Osman Çalmaz, gazetemizi ziyaret etti. KONTARKÜM Başkanı Mehmet Çalmaz, çalışmaları hakkında Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Lokman Koyuncuoğlu’na bilgi verdi. Mehmet Çalmaz, Konya’ya İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması gerektiğini söyledi. Rekabette üstünlük sağlayabilmek ve ithal ağırlıklı nihai ürünün ülke ekonomisi üzerindeki baskıyı kaldırmak adına, hem uluslararası hem de ulusal pazarda önemli bir ağırlığa sahip olduğunu belirten Başkan Mehmet Çalmaz, “Bölgesel veriler Konya’nın Türkiye için önemini ortaya koyarken, özellikle tarım ve zirai makine imalatında Konya’daki üretimin Türkiye’de tarım makine üretiminin yüzde 60’ını karşılıyor olması ve üretiminin yüzde 40 civarında Konya’dan ihraç ediliyor olması Tarım Makine Üreticilerinin bölgede olduğu kadar ülke sanayi için de ne denli önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Bu alanda başarılı olmak için fiziki alt yapının iyileştirilmesi ve üretimin yanı sıra ürün sunumu, Ar Ge, Eğitim gibi ihtiyaçlara yeterli alan ayrılması gerekmektedir. Özellikle makine ve parçalarının büyük olması, ortak çalışmalarda ve işbirlikleri ihtiyacının ortaya çıkması, doğal olarak daha verimli ve kullanılabilir açık-kapalı alanların önemini hissettirmektedir. Bu amaçla İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması planlanmakta olup, bu bölge içerisinde; Ar-ge merkezi , Test merkezi, Daimi teşhir salonu, Tarım makinaları müzesi, Eğitim merkezi, Ortak üretim tesisi, Tarım ormanı bulunan Yer verilmesi istenmektedir. Ancak bunun için gerekli iyileştirmeler yapılarak, özellikle arsa, altyapı , iyileştirme konusunda destek sağlanmalı, üreticinin sermayesinin Ar-ge ve rekabetçilik için üretim iyileştirmelerine ayrılması sağlanmalı, teşvik edilmelidir” diye konuştu.

GİRİŞİMCİLERE DESTEK VERİLMELİ

“Teşvikte ve destekte esas olanın sürdürülebilirlik olması yani sürdürülebilir işletmeler sağlamak için iyileştirme imkanları sağlanması temel politika olmalıdır” diyen Başkan Çalmaz, “Bu bağlamda genç girişimciye 30 bin TL hibe 70 bin TL geri ödemeli destek verilmektedir. Bu girişimcilerin 5 yıl sonra kaç adedi sürdürülebilir olanı çok az sayıdadır. KONTARKÜM olarak üyelerimizin en genci 10 yıllık kendini ispat etmiş ikinci ve üçüncü kuşağın yönetimde olduğu firmalardır. Sürdürülebilir olma konusundaki çabamız ve gayretimiz dikkate alındığında teşvik için uygun bir birlikteliği, ithali azaltmak, ar ge yapmak ve rekabetçi bir üretim teknolojisine sahip olmak için gerekli desteğin sağlanmasını talep ediyoruz. Üretimden ihracata giden yolda kendilerine destek isteyen Başkan Çalmaz, MEVKA Yatırım destek ofisi ile 1 yıl önce Meram Belediyesine talepte bulunduk. Uygun yer olduğunu tahsis edileceğini ve DFD ve fizibilite çalışmaları tamamlandı. Müteşebbis heyeti oluşturamadık. Altyapı yatırımlarında destek olunursa hızlı mesafe alacağımızı ümit ediyoruz” diye konuştu.

Yeni Haber'den Haberleri