Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), 1959 yılı öncesine dair şampiyonlukların araştırılması için komisyon kurma kararı aldı.
TFF’nin aldığı bu karar, Türk futbolunda yeni bir tartışmanın kapısını araladı.
Fenerbahçe'nin TFF'nin kararına dair açıklamasında memnuniyetleri belirtildi.
Galatasaray Kulübü ise TFF'nin kararına karşı çıkarak sert bir açıklama yayınladı.
Kararın 'Türk futbol camiasını bulandırma ve kaosa sürükleme niyeti taşıdığı' savunulan açıklamada, "Amatör dönemdeki futbol turnuvalarında elde edilen birincilikler hakkında bir komisyon kurma kararı, Türk futbol camiasını bulandırmak ve kaosa sürüklemek için yeni bir hesap yapıldığını açıkça göstermektedir" dendi.
Beşiktaş sessizliğini korurken, Trabzonspor’dan da dikkat çeken bir açıklama geldi.
Yıldız savaşlarına Trabzonspor da katıldı. Kulüp başkanı Ertuğrul Doğan, 1959 öncesi şampiyonlukların değerlendirilmesi için TFF’nin oluşturduğu komisyona kanıtlar ve örneklerle başvuracaklarını bildirdi.
Doğan şunları söyledi: “Türkiye’nin bütününü temsil etmeyen ve sadece 3 il takımı arasında oynanan mahalli liglerin esas alınması doğru değil. Trabzonspor kurucu kulüplerinden 1959 öncesi İdmanocağı’nın 12, İdmangücü’nün ise 8 şampiyonluğu ile devam ettiği süreci birleşmenin ardından Trabzonspor adı ile TFF’nin kabulüne göre 7, aslen 8 şampiyonluk daha ekleyerek taçlandırdık. 1959 öncesinin değerlendirilmeye alınması halinde, kurucu kulüplerimizin şampiyonluklarının tescillenmesi de zorunlu hale gelecektir.”
Trabzonspor’un bu başvurusunun ardından ben de 2021 yılında kaleme aldığım bir yazımı yeniden gündeme getirmek istedim.
Çünkü Konyaspor’un da tıpkı Trabzonspor gibi kurucu takımları aracılığıyla elde ettiği 11 şampiyonluğu bulunuyor.
Konyaspor da tıpkı Trabzonspor gibi Türkiye Futbol Federasyonu’na başvuru yapmalı!
Bugünkü ismiyle Konyaspor olan Konya Gençlerbirliği'nin ilki 1936’da olmak üzere, 1959 öncesi bölge liglerinde 11 şampiyonluğu var.
Fenerbahçe kulübüne geçmiş şampiyonlukların verilmesi halinde; ilk şampiyonluğu 1936 yılında olmak üzere ve 1938-1948 yılları arasında 10 sene üst üste şampiyon olan Konya Gençlerbirliği’nin şampiyonluklarının da Konya Gençlerbirliği ve Konya İdman Yurdu’nun birleşmesi olan Konyaspor'a verilmesi gerekir.
Kaldı ki; Trabzonspor’un armasında kuruluş tarihi 1967 yazarken, Konyaspor formasında 1922 olarak güncellenmiştir.
Konya Gençlerbirliği ve Konya İdman Yurdu’nun birleşim tarihi olan 1981 yılı, birleşimden dolayı Konyaspor'un kuruluş yılı olarak kararlaştırılsa da 2016 yılı Eylül ayında yapılan Genel Kurul toplantısı kararı ile Konyaspor'un kuruluş yılı 1922 olarak değiştirilmiş ve kulüp armasına da işlenmiştir.
Bu armayı ve değişikliği TFF de kabul etmiştir.
Olaya bu açıdan bakınca da eğer Fenerbahçe’nin başvurusuna olumlu bakılıyorsa; Trabzonspor’un haklı başvurusunun bir başka örneğini de Konyaspor oluşturuyor.
Hukuki açıdan kuruluş yılı TFF tarafından 1922 olarak kabul edildiği için Konyaspor’un yapacağı bir başvuru Trabzonspor’unkinden de geçerli bir hal alıyor.
O halde Konyaspor yönetiminin de ivedi bir şekilde Türkiye Futbol Federasyonu tarafından oluşturulan bu komisyona başvuru yapması gerekiyor.
Fenerbahçe’nin başvurusuna olumlu cevap verilecekse Konyaspor’a da verilmelidir. Konyaspor’un formasında da 2 yıldızla mücadele etmesinin önü açılmalıdır.
Şayet başvuru kabul edilmese bile, Konyaspor’un yeni sezonda formasına 2 yıldız ekleyerek mücadele etmesi gerekir.
Nasılsa Türkiye Futbol Federasyonu, Tahkim Kurulu veya Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’nun, Fenerbahçe’nin Türkiye Kupası Finali’nde giydiği 5 yıldızlı formaya ceza vermediğini görmüş olduk.
Hukuki bir yaptırımı yoksa, Konyaspor da bu ayrıcalıktan faydalanmalıdır diye düşünüyorum.