Hafta sonu Konya’da “Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongresi”nin ikincisi düzenlendi. Programlara katılan yazarlar Konya’yı çok beğendiklerini ifade etmişler. Nasıl beğenmesinler ki Konya şehircilikte bir gelenek olduğu gibi, okuma ve yazmada da bir gelenek şehirdir.
Malumunuz bu yıl eğitim çok farklı başladı. Yeni eğitim sistemi 4+4+4’ün yansımaları da henüz ortaya çıkıyor. Çoğunlukla olumlu karşılanan bu sistemde özellikle seçmeli derslerde ki düzenleme Türkiye’de eğitime önemli katkı sağlayacağı kesin.
Sistem hızla hayata geçince, özellikle bu alanda ders kitaplarıyla ilgili bir boşluk doğdu. Ancak Milli Eğitim’in imdadına Konya bir bakıma yetişmiş oldu. Okulların açılmasıyla birlikte din ve değerler eğitimi ile kitaplar yoktu. Zaten Ortaokul ve lise birinci sınıflarda daha önce böyle bir ders yoktu.
Bu boşluğu çok kısa zamanda kapatmakta tabiî ki entelektüel birikimi yüksek, Kuran-ı Kerim ve Hadis okuma geleneği olan bir şehir başarabilirdi. Öyle de oldu. Konya Necmettin Erbakan İlahiyat Fakültesinden bir ekip bu işi 15 günde tamamladı.
Tamamlanan iş öyle hafife alınacak bir çalışma değil, Türkiye’de yeni dönemde din ve değerler derslerinin içeriğini belirleyecek çok kapsamlı daha öncede örneği olmayan derinlikli 7 kitap yazımı.
Ortaokul ve İmam Hatip ortaokulu 5. sınıfları için, Kuran-ı Kerim, Hz. Muhammed’in hayatı kitaplarıyla her iki okulun yine 5. sınıfları için ayrı ayrı Temel dini bilgiler kitapları. Ortaöğretim 9. sınıflar için yine aynı şekilde bu üç kategoride ki toplam yedi kitap.
Gerçekten çok hoş çalışmalar olmuş. Bunu laf olsun diye de söylemiyorum, merak edenler Talim Terbiye Kurulu’nun internet sitesinde tüm bu kitapları inceleme imkanı var.Oldukça anlaşılır, güncel mantıkla yazılmış bu eserlerde formasyon odaklı bir iş çıkartılmış.
Hem bu hızda hem de bu çapta bu işi kimlerin yaptığına gelince; Konya Necmettin Erbakan üniversitesi orijinli 11 akademisyenin imzası var bu kitaplarda.
Uzun yıllar Konya İlahiyatta görev yaptıktan sonra, bu yıl Konya’dan ayrılan Talim terbiye Kurulu üyesi de olan Balıkesir Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Bayyiğit editörlüğünde yazılan öğretim materyallerinin yazar kadrosu şöyle: Doç. Dr. Muhiddin Okumuşlar, Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, Doç. Dr. Fikret Karapınar Yrd. Doç. Dr. Muhammed Vehbi Dereli, Yrd. Doç. Dr. Ali Öge,
Murat Göçer, Musa Mert, Muhammed Emin Yaşlı, Ahmet Aksoy, Faruk Salman, Nazif Yılmaz.
Gerçekten başarılması zor işi alınlarının akıyla tamamlayan bu isimlerin,15 gün gibi müthiş bir sürede bu işe imza atmaları Konya’nın, dini değerler konusunda nasıl bir birikime sahip olduğunun göstergesi olduğu gibi, Konya NEÜ İlahiyat Fakültesinin de bilinmeyen daha nice değeri içinde barındırdığın da işaretidir.
Çocuklarımızı emanet edeceğimiz kitaplar işte bu isimlerin eseri. Hemen hepsi tanıdığımız bildiğimiz dahası güvendiğimiz hocalar. Dinlemekten zevk aldığımız isimler şimdide okumaktan mutlu olacağımız eserleri sunuyorlar. Din ve değerler eğitimi kitaplarının yazımında kısa zamanda büyük iş çıkaran bu ekibe Konya adına tebrik ve teşekkür etmek gerek. Benimki buradan oldu, siz de ihmal etmeyin.