Konya’yı iki hafta boyunca kitaba doyuracak olan Konya Kitap Günleri yoğun bir katılımla açıldı. 27 Mart-9 Nisan tarihleri arasında 90 yayınevi, 120 yazarın katılacağı, konferans ve imza günü gibi 196 farklı etkinliğin düzenleneceği Konya Kitap Günleri’nde şehir tam anlamıyla kitaba ve kültürel aktivitelere doyacak. Açılış gününe Konya protokolünün de yoğun ilgi göstermesi kitap günlerine Konya protokolünün büyük önem verdiğinin bir kanıtı oldu.
İlk günden Konya Kitap Günlerine bu kadar ilgi ve alakanın olacağını kimse tahmin etmiyordu. Açılış gününde 15 bin kişinin fuarı ziyaret ettiği tahmin ediliyor. İki hafta boyunca da fuarı tamı tamına 200 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Bu gerçekten çok ciddi bir rakam ancak ilk günkü ilgi göz önünde bulundurulduğunda bu rakamında üstüne çıkılabilecek gibi görünüyor.
Konya Kitap Günlerine Konyalılar kitapların yanında iki hafta boyunca yerel ve ulusal olmak üzere İmza günleri ve konferanslarla birçok tanınmış isim ile bir araya gelme fırsatı yakalayacaklar. Kültürel etkinlik anlamında sıkıntılar yaşayan Konya’ya bu etkinlikler ilaç gibi gelecektir.
Konya Kitap Günleri öncesinde sosyal sorumluluk projeleri de gerçekleştirildi. Konya İl Milli eğitim Müdürlüğü’nün katkılarıyla öğrencilerin tasarruf bilincini arttırmaya yönelik olarak 200 bin adet kumbara dağıtımı gerçekleştirildi. Bu da çok değerli bir proje…
Konya Kitap Günleri’nin organizasyonu üstlenen Eğitimevi Organizasyon Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ali Orta Deveci’nin Konyalılara bir de sürprizi olacak. Diriliş Ertuğrul dizisi oyuncuları Konya Kitap Günleri’nin ikinci haftasında Konya’ya gelecekler. Yani Konya Kitap Günleri bize birçok sürprizi vadediyor.
Doğruyu söylemek gerekirse Konya’da Kitap Günlerini görmeyi özlemişiz. Geçen sene bir takım nedenlerle düzenlenemeyen Kitap Günleri bu sene Konyalı kitapseverlere kapılarını açtı. Temennimiz Konya Kitap Günleri’nin belli bir tarihe oturtularak geleneksel hale gelmesidir. Mevlana Kültür Merkezi de bu iş için adeta biçilmiş haftan. Konya için her yıl nasıl Mart ayı denince Tarım fuarı akla geliyorsa, Kitap Günleri de belli bir tarih içinde gelenek haline getirilmelidir.
Şu bir gerçek ki toplum olarak kitap okumayı sevmiyoruz. Hepimizin ya vakti yok ya da yapması gereken daha önemli işleri var. İlk emri ‘oku’ olan bir dine mensubuz ve dinimizin ilk emrini yerine getirmekten kaçınıyoruz.
Bu fuarlar çocuklar için ayrı bir önem taşıyor. Ağaç yaşken eğilir düsturuyla çocuklarımıza kitap sevgisi ve kitap okuma alışkanlığı kazandırmalıyız. Aileler çocuklarını da yanlarına alarak Mevlana Kültür Merkezi’ni ziyaret etmeleri bu anlamda büyük önem taşıyor.
Bu tip kitap günleri büyüklerin kitapla barışmalarına vesile, küçüklerin ise kitapla büyümelerine katkı sağlayacaktır. Küçüklerin bu fuarda aldıkları kitapları okumasalar bile kitaplarla hemhal olmaları büyük önem taşıyor. Her anlamda çağ atlayarak büyük ve güçlü bir ülke olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Türkiye’nin okuma alışkanlığı kazanmış bireylere ihtiyacı var.
Bu anlamda başta Konya Büyükşehir Belediyesi olmak üzere Konya Kitap Günleri’nin düzenlenmesinde emeği bulunan herkes büyük bir teşekkürü hak ediyor.