Konya'nın kalbi burada atacak! Şehrin simgesi haline gelecek

Meram Belediyesi’nin Suriçi Çarşısı’nda çalışmaları sürüyor. Bölgenin, Konya’nın kalbi niteliğinde olduğunu söyleyen Başkan Kavuş, çalışmaların sonunda sosyal hayata büyük katkı sağlanacağını belirtti.

Meram Belediyesi’nin dev dönüşüm projesi olan Sahibata Mahallesi Şükran Kentsel Dönüşüm Projesi’nde çalışmalar sürüyor. Proje kapsamında yapılan Suriçi Çarşısı’nda da sona geliniyor. Çalışma hakkında detaylı bilgi veren Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, bölgenin Konya’nın kalbi niteliğinde olduğunu söyledi.

‘AÇILIŞA HAZIR HALDE’

Suriçi’nde süren çalışmalardan bahseden Kavuş, “Farklı tarihi şehirlerde sur içi bölgesi vardır. Bizim de Konya’da sur içi diye tabir edebileceğimiz, belirgin özellikleri olan yer burası. Suriçi Çarşısı dediğimiz yer; Alaaddin Tepesi’nin etrafında ikinci çepel olarak dış durun içidir. İçsur ise Alaaddin Tepesi’ni içine alan bölgedir. Birinci etap başlamıştı, yarım kaldı ve tekrar ihaleye çıktı bu yüzden ikinci etap, birinci etaptan daha önce tamamlandı. Açılışa hazır hale geldi. Otoparkla ilgili düzenlemeler yapıldıktan sonra hak sahiplerine bu hafta sonu anahtarlarını verip, belediyemize kalan iş yeri ve ofislerinin de kasım ayının ilk haftası itibariyle her encümenimizle her hafta vatandaşımıza satışa sunacağız. Birinci etapta yaklaşık 191 tane ofis ve dükkan vatandaşın hizmetine açılmış olacak.” şeklinde konuştu.

‘SOSYAL HAYATA KATKI SAĞLAYACAK’

Suriçi Çarşısı’nın sosyal hayata katkı sağlayacağını söyleyen Kavuş, “Suriçi Çarşısı’nın devamı niteliğinde olan ve Hasankeyf’ten sonra Türkiye’nin ikinci büyük tescilli bina taşınma iznini aldığımız yer Tescilli Ada projesidir. İçerisinde 9 tane tescilli bina var. Hepsini bir araya topladık. Geçmişte yaptığı fonksiyonu yükleyerek, oraya renk katacak, sosyal hayatı da ortadaki avlusuyla beraber canlanmasına katkı sağlayacak. Biliyoruz ki akşam namazından sonra Bedesten Çarşısı’nda hayat biter. Geleneği öyledir. Yeni oluşturduğumuz Suriçi bölgesinde hayat akşam da devam etsin istiyoruz. İş yeri konumlandırmasında da buna özen gösteriyoruz. Tescilli Ada Etabı da 15 Kasım’da açılmış olacak.” diye aktardı.

‘KONYA’NIN SİMGESİNDEN BİRİ OLACAK’

Tarihi hamam üzerine yapılacak olan cam kubbenin Konya’nın simgesi haline geleceğini vurgulayan Kavuş, “İnanıyorum ki birinci etapta bulunan yapı Konya’nın ilk üç simgesinden biri olacak. Tarihi bir Selçuklu hamamının üzerinde camdan kubbe şeklinde güzel bir eser var. Hem kalıntıyı korumuş hem de görsel bir simge yapılmış olacak. Vatandaşlar içerisine girip altında kalan hamam kalıntısını gezebilecekler. Önünde de fotoğraf çekinecekler. Çünkü bu şehirlerde çok önemli. Sembollerimize ilave yapmış olacağız. Açılışı bahar aylarını bulmuş olacak. Roma yolları, Bizans binaları, Osmanlı ve Selçuklu’dan kalan hamamlar gibi yapılarla ilgili 16 bin metrekarelik bir alanda inşaat yapacakken yapamayacak bir hale geldik. Burayı arkeolojik park alanı ilan ettik. Arsayı Konya Büyükşehir Belediyesi’nde devrettik, çalışmayı yine yürütüyoruz. Burada çok ciddi kalıntılar çıktı. Şehrin tam da ortasında açık bir müze, ören yeri olmuşmuş olacak. Hemen yanında Tescilli Ada binalarının çoğu otel binası. Yurt dışından da birçok insanın geleceğini umuyoruz.” sözlerine yer verdi.

‘KONYA’NIN KALBİ’

Şükran Mahallesi’nin Konya’nın kalbi olduğunun altını çizen Kavuş, “Şükran Mahallesi, Konya’nın kalbi. Maliyeti 4 milyara yaklaştı. Bu süreç 10 yılı geçti. Çünkü burası üçüncü derece arkeolojik sit alanı. Mecburen çapa, iğne, boya fırçası gibi küçük fırçalarla kalıntıya zarar vermemek adına yavaş ilerleyen bir çalışma süreciydi. Geçmişe iz tutmayla ilgili yapıyı şehre ve kültüre kazandırmış olduk. Birçok yeni mekan açılacak. Ticaret canlanacak. Herhangi bir güvenlik sorunu da kalmadı.” diye aktardı.

‘KONYA ÇOK DAHA GÜZEL OLACAK’

Konya’nın her geçen gün daha fazla geliştiğini ve güzelleştiğini dile getiren Kavuş, “Meram’ın yeşilliği ile ilgili birçok şey yapıyoruz. Yeşilliği arttırarak devam ediyoruz. Bulduğumuz her yere istinasız ağaç diyoruz. Ağaç evlat yetiştirmek gibidir. Geleceğimizi kurtaracak ağaçlar için de Meram’a ciddi sayıda çalışma yapıyoruz. Konya’ya ziyarete gelecek insanlar için konu başlıkları artıyor. Konya çok daha güzel olacak. Her geçen gün zaten üzerine koyarak gidiyoruz. Konya Belediyeciliği şu anda Türkiye’de herkes tarafından örnek gösteriliyor. Eskiden beri böyleydi. Biz de artan ivme ile tuğla koyarak çalışmaya devam ediyoruz.” dedi.

LYSTRA GÖZDE OLACAK

Lystra’dan bahseden Kavuş, şu sözlerle konuşmasını sonlandırdı; “Lystra, bizlerin yeni bildiği ama aslında tarihte, İncillerde bile adı geçen Hristiyanlar için çok önemli bir bölge. Konya Büyükşehir Belediyesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Meram Belediyesi olarak üçlü bir ekiple kazı yapıyoruz. Geçmişe ait kalıntılar çıkmaya başladı. Burada bir mesafe aldığımız, buluntuları ortaya çıkardığımız zaman herhangi bir tanıtıma ihtiyaç duymayacağız. Şu anda dünyanın en ünlü müzelerinde, en ünlü ressamların Lystra ile ilgili resimleri var. Hiç görmedikleri Lystra’nın görsellerini yapıyorlar. Batı medeniyeti bundan haberdar. Şehre gelmek için birçok sebep ortaya çıkmış olacak.

Konya Haberleri