KONYA’NIN İKİ KIRMIZI PLAKASI DAHA OLDU

Murat Can

Siyasetin son kırmızı plakaları da dağıtıldı.

Heyecan 1 Kasım’la başladı.

Seçimlere damgasını vuran Ak Parti her iki seçmenden birinin oyunu alarak ulaşılmazı zor bir rekorla iktidar oldu.

Ancak kırılan rekor özellikle illerde bakanlık beklentilerini artırdı.

Batı’da bu işler nasıl yürür bilmem. Ancak Türk Siyasetinde şehirlerin yüksek temsili ayrı bir önem taşır. Her şehir kendi milletvekili bakan olsun ister.

Bu çerçevede Konya’nın da bakanlık beklentisi normaldir. Tabi Sayın Başbakan’ın Konya milletvekili olması bu beklentiyi doğal olarak azaltır. Yine de kamuoyu kırılan rekor nedeniyle, ikinci bir bakanlık için "acaba olur mu?" sorusunu soruyordu.

Konuyla ilgili yazdığım birkaç yazıda “Konya listesinin Ak Parti’nin en iyi listelerinden biri olduğun” söylemiştim. Bu yüzden milletvekillerimizin her birinin bakan olabilecek kalibrede olduğuna defaten değinmiştim. Ancak özellikle Ziya Altunyaldız’ın bu anlamda öne çıkabileceğine işaret etmiştim.

Recep Konuk ve Karaman sanırım Konya’nın ayrılmaz iki unsuru. Hal böyle olunca Recep Konuk’ta bu potadaydı.

Kısaca toparlamak gerekirse, Konya’ya bakanlık verilecek olursa Ziya Altunyaldız ve Recep Konuk iki muhtemel bakan olarak anılıyordu.   

Bu satırları ne zaman kaleme alsam, özellikle medyadaki arkadaşlar tarafından konu hep tartışıldı.

Yazdıklarım acaba yönlendirme miydi, gerçek mi?

Nitekim TBMM Komisyon Başkanlıkları seçimi, yaptığım analizlerin doğruluğunu kanıtlar nitelikte.

Konya Milletvekilimiz Ziya Altunyaldız Sanayi Komisyonu Başkanı, Recep Konuk ise Tarım Komisyonu Başkanı oldu.

“Komisyonlar neden bu kadar önemli?” diye soracak olanlar elbette vardır.

Öncelikle şunu söyleyeyim, komisyon demek, hani amiyane tabirle “suyun başı” demek.

Bakanlıktan sonra en önemli makam demek…

Hele hele bu komisyon Sanayi Komisyonu ile Tarım Komisyonu ise daha başka önemler arz ediyor demek…

Nasıl önem, açıklayalım…

Konya Sanayisi her daim öz kaynaklarıyla büyüyen  KOBİ’ler şeklinde yapılanmış ve genelde merkezi idareden hak ettiği avantajları maalesef pek fazla alamamıştır.

Hepimizin bildiği bir gerçek var. Çatalca Kocaeli ve Kıyı Ege bölümlerini değerlendirme dışı bıraktığınızda Türkiye’nin en büyük sanayi şehri Konya’dır. Zaman zaman farklı platformlarda bunu tartışırken Kayseri ve Gaziantep sanayileri örnek verilerek Konya’nın bu  şehirlerden geri olduğu iddialarıyla karşı karşıya kalırız.

Fakat bilinen bir gerçek var.

Konya büyük bir sanayiye sahipken, yapılanmanın KOBİ şeklinde olması, markalaşma bilincinin yetersiz olması nedeniyle büyük sanayi şehri görüntüsü verememektedir.

Kısacası bu şehrin sanayi alanında rehberliğe, yeni yasal düzenlemelerle desteklenmeye ihtiyacı olduğu son derece açıktır.

İşte burada devreye TBMM Sanayi Komisyonu yani Ziya Altunyaldız önem kazanmaktadır.

Yapılacak yasal düzenlemeler ve rehberlik için atılacak adımlar, Konya sanayisini bir tık öteye taşımak anlamına gelecektir.

Aynı durum tarım içinde geçerlidir.

Konya özellikle Sami Güçlü’nün Tarım Bakanlığı’ndan alınmasından sonra bu platformda temsil açısından geri kalmıştır.

Zaman zaman yine Milletvekilimiz Uğur Kaleli ile sohbet ederken, tarım alanında atılması gereken ama bir türlü atılmayan adımlardan çok dem vurduk.

Recep Konuk’un Tarım Komisyonu Başkanı olması bu makus talihi de değiştirecek düşüncesindeyim ben.

Üstelik Uğur Kaleli’nin de Mecliste olması, tarım alanında Konya’da yeni bir dönem başlıyor anlamı taşımaktadır benim için. Uğur Kaleli’nin saha deneyimi ve Recep Konuk’un mecliste varlığı Konya’nın tarım alanında hak ettiği yere çıkartılacağı anlamına geliyor düşüncesindeyim.

Ez cümle, kırmızı plaka olarak algılanan ancak aslında muhtevasında çok daha fazlasını barındıran komisyon başkanlıklarının Konya için hayırlı olmasını temenni ediyorum…