Konya bir büyük organizasyonu daha geride bıraktı. Konya Tarım Fuarı yurt içinden ve dışından gelen ziyaretçilerle büyük ilgi gördü. Her ne kadar son günlerde yaşanan toplumsal olayların insanları ister ister istemez etkilemesine rağmen korkulan olmadı. Konya Tarım Fuarı yine doldu taştı. Sadece Cumartesi günü 100 binin üzerinde ziyaretçi fuarı ziyaret etti.
Fuarlar şehirler için gerçekten çok önemli. Hem şehrin tanıtımında hem de ekonomik kalkınmada bu tür fuarlar büyük önem arz ediyor. Bu konunun önemini ya tam anlayamadık ya da yeni yeni anlamaya başlıyor. Konya, Türkiye’nin tarım başkenti ve tarım fuarlarının da merkezinde bulunuyor. Her ne kadar diğer illerde de tarım fuarları organize edilse de Konya gibi olmuyor.
Tarım Fuarı boyunca düşüncelerini aldığımız firma yetkililerinin hepsinin ağzında Almanya’nın Hannover şehrinde düzenlenen tarım fuarı var. Avrupa’da tarım fuarı tek bir merkezde sadece Hannover’de düzenleniyormuş. Bizde ise Konya, Kayseri, Bursa ve İstanbul gibi illerde ayrı ayrı tarım fuarları düzenleniyor. Bu da doğal olarak mevcut ilginin bölünmesine neden oluyor. Her fırsatta Konya’ya tarım başkenti diyorsak eğer Tarım Fuarı da tüm Türkiye’yi kapsayacak şekilde ülkemizde sadece Konya’da düzenlenmeli.
Eğer Konya gerçekten Türkiye’nin tarım başkentiyse…
Konya tarım makineleri konusunda Türkiye’nin en önemli üreticisi ve ihracatçısı konumunda bulunuyor. Bu konunun üstünde daha fazla durulması gerekiyor. Çünkü bu noktada Konya’da muazzam bir potansiyel bulunuyor.
Bazı Konya firmalarımız Çin’e tarım makineleri ihraç etmek bir yana bu ülkeyi lojistik bir merkez olarak kullanmayı planlıyorlarmış. Bunlar gerçekten çok önemli ve üzerinde durulması gereken konular.
Konya Tarım fuarı malumuz 5 gün sürdü ve binlerce insan fuarı ziyaret etti. Fuarda yer alan firmalar ise özellikle bir konuda oldukça dertliler. Fuar vesilesiyle bayileri ile görüşme fırsatı yakalayan firmalar, ziyaretçilerin yoğun ilgisinden dert yandılar. Bu konuda da yine Hannover ve İstanbul fuarlarında olduğu gibi ilk bir iki günde girişlerin ücretli olmasını bu sayede de müşterileri ve bayileri ile görüşme fırsatı bulabilmeyi istiyorlar. Gayet mantıklı ve makul bir istek.
Konya Tarım Fuarının her sene üstüne koyarak daha iyiye gittiği gözle görülür bir gerçek ancak çözülmesi gereken bazı sorunlar da yok değil. Geçen seneye nazaran biraz daha iyi olsa da otopark halen bir problem olmaya devam ediyor. Fuar alanının yetersiz olması bir başka problem. Firma yetkilileri bazı ürünleri kapalı alanlar yetmediği için dışarıda teşhir ettiklerinden yakınıyorlar.
Sevindirici bir gelişme ise bu seneki fuarda stantlarda görev alan bayanların giyim kuşamlarına daha dikkat edilir olmasıydı. Çünkü daha önceki yıllarda tarım fuarına mı geliyorduk yoksa defileye mi belli olmuyordu.
Ufak tefek eksiklikler ve aksaklıklar olsa da 2016 Konya Tarım Fuarı son derece verimli geçti. 5 gün boyunca tarım sektörünün kalbi Konya’da attı.
Önümüzdeki yıllarda bazı eksikliklerin de giderilmesiyle Konya’nın Türkiye’den sonra Avrupa’nın da tarım merkezi olduğu, Hannover Tarım Fuarını geride bıraktığı günleri görebilmek ümidiyle…