Konya'nın değişen mevsimi arıları da etkiledi!

Konya’da bu yıl mevsim normallerinin dışında yaşanan hava olayları, arıcıları da etkiledi. Zamansız yaşanan yağmur, aşırı sıcak ve aşırı soğukların arıların gelişmemesine yol açtığını söyleyen Başkan Adem Genç, bal hasadında iyi bir rakama ulaşılmadığını belirtti.

Konya’da mevsim normallerinin dışında yaşanan hava olayları, birçok sektörü etkilediği gibi arıcıları da etkiledi. Bu yıl zamansız yağan yağmur, aşırı sıcak ve aşırı soğuklar arıların gelişmemesine neden oldu. Bal hasasından iyi bir rakama ulaşılamadığını vurgulayan Konya Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Adem Genç, konu hakkında açıklamalarda bulundu.

Adem Genç

‘MEVSİM DEĞİŞİKLİĞİ KÖTÜ ETKİLEDİ’

Bu yıl bal hasadının iyi bir rakama ulaşmadığını söyleyen Genç, “Bu yıl yağmurlar dengesiz düştü. mayıs ayında temmuz sıcağını, haziran ayında mart soğuğunu yaşadık. Bu sebeplerden dolayı arılarımız geç gelişti. Hatta birçok bölgede gelişmedi. Arıların doğadan bal alması çok zorlaştı. Yüksek yaylalar hariç kırlarda ve yaylalarda bal çok nadir var. Arıcının masrafını giderecek kadar bal oldu. Bu yıl bal hasasında çok afaki bir rakam yakalayamadık. Geçtiğimiz yıl kötüydü, bu yıl geçtiğimiz yılı da arattı.“ ifadelerine yer verdi.

‘AYÇİÇEK BALI REVAÇTA’

Konya’da bu yıl ayçiçek balının revaçta olduğunu vurgulayan Genç, “Ovaya giden arıcıların birçoğu ekonomiye katkı sağladı. Şu anda Konya’da en revaçta olan bal, ayçiçek balı oldu. Arıcılar açısından bu yıl en iyi getirisi olan baldır. Bunun yanında şu anda sahil kesiminde çam balı var. Arıcılarımızın birçoğu çam balına gitti. Birçoğu sağım yapıyor, birçoğu ise mevsim normallerinin dışında bir hava yaşandığı için gidip gitmemekte kararsızlık yaşıyor. Yağmurdan arısını getiremeyen arıcılarımız da var.” diye aktardı.

‘GENÇ ÜRETİCİMİZ YOK’

Arıcılık maliyetlerinin bağlı olarak birçok arıcının bu işi yapmak istemediğini dile getiren Genç, “Arıcılığın masrafları çoğaldı. Bin lira olan şeker, bin 500 liraya kadar yükseldi. Yüzde 50 zam yaşandı. Diğer arı ürünlerindeki masraflar da bu şekilde. Geçen yıl 40 lira olan mazot, bu yıl 45 lira oldu. Bunların hepsi birleştiği zaman külfetli bir maliyet çıkıyor. Birçok arıcı elini bu işten çekmeye başladı. Zaten genç arıcımız yok. Yaş ortalamamız 50 ve üzeri. Genellikle emekli vatandaşlarımız bu işi tercih ediyor. İnşallah önümüzdeki sezon daha iyi olur ve kimse arıcılıktan vazgeçmez.” şeklinde konuştu.

‘TAMAMEN DOĞAYA BAĞLIYIZ’

Arıcıların tamamen doğaya bağlı bir şekilde hareket ettiğini söyleyen Genç, “Biz tamamen doğaya bağlıyız. Doğa ne verirse biz de ona göre hareket ediyoruz. Örneğin sonbahar ve ilkbaharda arıyı geliştirmek için beslememiz olur. Onun dışında arıyı besleyemeyiz. Zaten 4 mevsim bitti, 2 mevsime döndük. Arıcılar olarak bu 2 mevsime nasıl ayak uyduracağımızı bulmamız gerekiyor.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Konya Haberleri