Konya'nın bu 5 ilçesinde tehlike büyük! Tarım bitebilir

Konya Ovası’nda su sorunu her geçen gün büyüyor. Su sorununun havzalar arası su transferiyle çözülebileceğini ifade eden Başkan Kavuneker, "Hızlı bir şekilde havzalar arası su transferi yapılması gerekiyor. Eğer bu transfer yapılmazsa özellikle Çumra, Karatay, Altınekin, Kadınhanı ve Karapınar’da tarım sıkıntıya girebilir. ” dedi.

Konya Ovası’nda her geçen gün yeraltı suları biraz daha çekiliyor. Tarlada ürünleri yeterli yağış almayan çiftçiler ise yeraltı sularını kullanmaya başlıyor. Bu sorunun ancak havzalar arası su transferiyle çözülebileceğini ifade eden Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, konu hakkında detaylı bilgi vererek gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

Rıfat Kavuneker

‘ÜRÜNLERDE BİR SIKINTI YOK’

Konya’daki tarım ürünlerinde herhangi bir sıkıntı olmadığını ifade eden Kavuneker, “Küresel ısınma ve mevsimden dolayı lokal yağışlar oluyor. Bazı bölgeler güzel yağışlar alırken bazı bölgeler hiç yağış almayabiliyor. Son dönemde yağış ve kar alan bölgelerimizdeki tarım ürünlerinde herhangi bir sıkıntı yok. Yağış almayan bölgelerimizdeki ürünlerde de şu ana kadar herhangi bir soruna rastlamadık. Sadece bazı tarlalarımızda fare zararı var.” ifadelerine yer verdi.

‘ERKEN EKİLEN ÜRÜNLERDE YAŞLANMA SORUNU’

Mevsim normallerinin dışında bir kış yaşanmasından dolayı erken ekilen ürünlerde yaşlanma sorunu ortaya çıktığını belirten Kavuneker, “Kimse böyle bir kışı tahmin etmedi. Bu yüzden erken ekilen ürünlerde yaşlanma sorunları görülüyor. Bu çok cüzi bir verim kaybı yaşatabilir. Ekim ayında ekinleri ektiler, suladılar. Kışın normalde toprak uyumaya geçer. Ama bu kış toprak sürekli çalıştı. Çalıştığı için de ekinler çok hızlı bir şekilde gelişmeye başladı. Bu istenilen bir şey değil. O dönemde çiftçilerimizi uyarmıştık ama alışkanlıklardan bazen vazgeçilemiyor. Ama bu da çok büyük zararlara yol açmaz. Bazı çiftçilerimiz tarlada koyunları yayarak, alttan tazesi gelmesini sağladılar.” diye aktardı.

‘NİSAN VE MAYIS YAĞIŞLARINI BEKLİYORUZ’

Çiftçilerin nisan ve mayıs aylarında yağış beklediğini dile getiren Kavuneker, “Şu anda çiftlilerimizin çoğunluğu buğday ve arpayı sulamaya başladı. Yeşillik mahsullerinin de hazırlıkları başladı. Normal seyrinde devam ediyor. İnşallah nisan ve mayıs ayları da yağışlı olursa herhangi bir sıkıntı olmayacak. Ama yağışlı gitmezse tekrar bir kamuoyu bilgilendirmesi yapacağız.” şeklinde konuştu.

‘SU TRANSFERİ ŞART’

Havzalar arası su transferinin acilen yapılması gerektiğini söyleyen Kavuneker, “Her geçen yıl yeraltı suları çekilip, gidiyor. Yağmur endişesinin yanında sulama endişesi de var. Aslında her zaman yeterli suyumuz olsa bazı sıkıntılar hiç yaşanmayacak. Bu yüzden tarıma bir altyapı istiyoruz. Hızlı bir şekilde havzalar arası su transferi yapılması gerekiyor. Eğer bu transfer yapılmazsa özellikle Çumra, Karatay, Altınekin, Kadınhanı ve Karapınar’da tarım sıkıntıya girebilir. Çünkü biz tamamen sulu tarım yapıyoruz. Kıraça dönüldüğü zaman uzun yıllar verim alınmaz ve çiftçi bu işi yapmak istemez. Havzalar arası denizlere boşa giden, kullanılmayan suların bir an önce bu kapalı havzaya döndürülmesi gerekiyor. Eğer geç kalırsak ithal eden bir ülke haline gelmiş olacağız. ” dedi.

‘DÖRT GÖZLE BEKLENİYOR’

Yağışların çiftçiler tarafından merakla beklendiğini dile getiren Kavuneker, “Tarımın en önemli gerekliliklerinden biri su. Bu konuda bakanlığımız çalışıyor. Doğru bir üretim planlaması yapıldı. Ama sadece planlamayla olacak bir şey değil. Bu aylarda da yağışlar lokal olarak gerçekleştiği için çiftçilerimiz kuyulardan sulama yapak zorunda kaldı. Sulayan en az 5 saat suluyor. Bu da ekstra yeraltı sularını tüketmek, elektik ve su maliyeti olarak geri dönüyor. Hiçbir şey rahmet gibi olmaz. Bu yüzden çiftçilerimiz yağışları dört gözle bekliyor.” açıklamalarında bulundu.

‘SÜREKLİ KONTROL EDİLMELİ’

Tarlaların sürekli kontrol edilmesi gerektiğini belirten Kavuneker, “Çiftçilerimizin arazilerini sürekli kontrol etmelerini tavsiye ediyoruz. Hem sulama hem de hastalık açısından bakmak gerekiyor. Herhangi bir sıkıntı gördüklerinde de Ziraat Odaları’na, Tarım İl Müdürlükleri’ne müracaat ederler. Bu şekilde anında müdahele yapılmış olur. Örneğin bizim oda olarak bir WhatsApp hattımız var. Çitçilerimiz tarlada herhangi bir sorun gördüğünde ve fotoğraf attığında yardımcı oluyoruz. Tarım danışmanlarımız ya da Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden de hocalarımız gerekeni yapıyor.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Konya Haberleri