Konya'nın acı kaybı! Zeki Oğuz vefat etti

Meslek hayatının önemli bir kısmını göçebe Yörüklerinin hayatına adayan Konya Bozkırlarının Gezgini şair, öykü yazarı ve fotoğraf sanatçısı Zeki Oğuz 72 yaşında vefat etti.

Konya sanat ve edebiyat dünyasının önemli isimlerinden şair, öykü yazarı ve fotoğrafçı Zeki Oğuz, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Meslek hayatının büyük bir kısmını Yörük kültürünün tanıtılması ve yaşatılmasına adayan Gazeteci-Yazar Zeki Oğuz bugüne kadar onlarca kitap yazdı ve fotoğraf sergisi açtı.

Zeki Oğuz, Sille yolu üzerinde çalıştığı kiremit fabrikasında küreği fabrikanın çatısına attı ve eline kalemi aldı. Meslek hayatının önemli bir kısmını göçebe Yörüklerinin hayatına adadı. Konya Bozkırlarının Gezgini Zeki Oğuz, vefat etti.

Konya Aydınlar Ocağı’nın Haftalık Salı Sohbetlerine de katılan fotoğraf sanatçısı gezgin şair Zeki Oğuz “Yaylalarımız-Kadınlarımız” konulu fotoğraf gösterimi yaparak yaşayan Yörük kültürü hakkında bilgiler veriyordu.

ZEKİ OĞUZ KİMDİR?

Şair, öykü yazarı ve fotoğrafçı. 1 Ocak 1951, Tatköy / Selçuklu / Konya doğumlu. Erkek Sanat Enstitüsü (1966) mezunu. Konya’da bir süre gazetecilik (1969-70) yaptıktan sonra çeşitli işlerde çalıştı. 1976’dan itibaren başladığı memuriyet görevi bir ara, 1402 Sayılı Sıkıyönetim Yasasına muhalefetten kesintiye uğradı. Konya’da kitabevi işletti ve Çalı dergisini çıkardı. Karma sergilere katıldı ve kişisel fotoğraf sergileri açtı.

İlk şiir, öykü ve röportajları 1968’de Yeni Konya gazetesinde yer almıştı. Ürünleri sonraki yıllarda Yeni Konya, Yeni Meram, Somut, Varlık, Tan (Yugoslavya), Yaba, İnsancıl, Eşik, Aykırısanat, Gerçek Sanat, Çağrı, Minerva, Tavır gazete ve dergilerinde yayımlandı. Çalı dergisini Nisan 2003’ten itibaren yeniden çıkarmaya başladı. Yeni Konya gazetesinde edebiyat ağırlıklı günlük köşe yazıları yazdı (1996). Türkiye Yazarlar Sendikası, Edebiyatçılar Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği üyesidir.

“Zeki Oğuz, ‘Yoksul bir evde onca kitap olmasına akıl erdiremeyen’ insanların nasıl hoyratça en küçük güzellikleri ve mutluluk kırıntılarını bile çok gördüklerini de yazıyor. Anadolu bozkırında, o ufuktaki dağların yamaçlarında yeşeren ‘allıgelin’ çiçeklerini ve ‘eren’ erikleri, kayısıları da. Bütün değerlerin hızla yok edildiği bu küreselleşme illeti içinde eli kolu bağlı insanlar için Oğuz’un öyküleri, serin bir kaynaktan içilen birkaç yudum su gibi.” (Gürhan Uçkan)

ESERLERİ:

ŞİİR: Kavgadayız Her Saat (1970), Gezgin Yürek (1999).

ÖYKÜ: Bebek (1981), Hayrat (1992), Adem’in Kaburga Kemiği (1994), Yüreğimi Getirdim Armağan (1995), Ürkek Bir Keklik (1996), Dolav’lı Yılmaz Güney (2002), Seçme Öyküler (2004).

ARAŞTIRMA: Gelenek ve Görenekleriyle Konya Dağ Köyleri (1997), Bir Bozkır Türküsü – Beldeleri Yaylalarıyla Konya (2003).

KAYNAK: Gürhan Uçkan / Bu Öykücüyü Tanımanız Gerek (Cumhuriyet Kitap, 8.2.1995) - Dolaylı Yılmaz Güney veya Bir Anadolu Çiçeği (Damar, Mayıs 2002), Güngör Gençay / Yılmaz Güney’e Dolaydan Bakmak (Çalı, Nisan 2003), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).

UMAHAN ÖZ

Konya Haberleri