Konyalıların vazgeçilmez lezzeti! Her yerde kullanıyorlar

Konya’da yapılan meşhur tahinli ekmek, vazgeçilmez Konya lezzetlerinin arasında yer alıyor. Bu lezzetin iyi üretilmesi için dikkat edilmesi gereken püf noktalar var. Tahinin iyisi sadece susamdan üretilince, hiçbir katkı maddesi katılmadığında oluyor.

Kavrulan susam öğütülerek Konyalıların severek tükettiği tahin haline geliyor. Bağışıklığı güçlendiren süper ikili tahin ve pekmez kış aylarında çokça tüketiliyor. Kahvaltılarda sıklıkla tüketilen tahinin iyisi nasıl olur ve nasıl üretiliyor? Konya esnafı Berat Yanar, tahinin iyisini ve yapılış aşamasını anlattı.

RAHATSIZLIKLARLA İYİ GELİYOR

Berat Yanar, “Konya’da bereket baharat bünyesinde tahin çekiyoruz. Çifte kavrulmuş ve beyaz tahin diye iki çeşit tahin üretiyor ve satıyoruz. Kepeksiz susam kavrulmuş şekilde bize geliyor. Susam taş değirmenli makinede iki kademeden geçerek tahin çekiliyor. Birinci kademede susam biraz kalın çekiliyor ikinci kademede ince çekeriz. Beyaz tahin özellikle ülser, gastrit gibi mide rahatsızlıklarına iyi geliyor. Hazımsızlığa, şişkinliğe çok iyi gelir ve tok tutucu özelliği var. Çifte kavrulmuş susamdan yapılan tahin ise daha lezzetli ve hoş kokulu olur. Diğer tahinden ayıran özelliği sadece biraz daha fazla kavrulmuş olması onun dışında aynı işlemleri görüyor. “dedi.

Konyalılar tahini her yerde kullanıyor

Yanar, “Tahinde hiçbir katkı maddesi yok sadece susamı taş değirmenin öğütmesiyle oluşuyor. Çekilecek susamın yağlı olması gerekir, susamın öğütüldükçe yağı çıkıyor ve tahin, kıvamını bu yağdan alıyor. Çiğ susamdan tahin çekilmeye çalışılırsa çamur gibi olur ama hafif kavrulduğunda susam yağını salar ve güzel bir kıvam elde edilir. Konyalılar genelde çifte kavrulmuş tahin seviyor. Kimisi de beyaz tahin tercih ediyor. Müşterinin isteği doğrultusunda karışık da satabiliyoruz. “ifadelerini kullandı.

Yanar, “Konya’da tahinden pide, poğaça, kek yapılıyor. Özellikle kışın pekmezle karıştırıldığında vazgeçilmez bir tat oluyor. Genelde kışın tercih edilen tahinin yazı kılı yok her ayda tüketilebilir. Aziziye cami tarafı çok turistlik olduğu için yerli ve yabancı turistlere de çok satış yapıyoruz. İstanbul, Ankara, İzmir, Konya Akşehir gibi illerden çok gelen oluyor. Bizden tekrar istediklerinde kargoyla gönderebiliyoruz. “diyerek tahinin kullanım alanlarının geniş olduğunu belirtti.

Tahine bakın neler neler katıyorlar

Yanar, “Doğal tahinde çekildikten en az iki üç ay sonra katılaşma olur, tahin dibe çöker ve yağı yüzeye çıkar. Eğer karıştırmazsanız tahin daha da sert olur ve tüketilemez bir hale gelir. Karıştırıldığında tekrar tüketilebilir, yani taze tahin hemen tabana çökmez bayat veya taze olduğunu bu şekilde ayırt edebiliriz. Sahte olan tahinin tadı bozuk, kokusu da farklı olur. Bazı firmalar içine eski susam, nişasta, un, nohut, fıstık katıyor. Bunlara dikkat edilmesi gerekiyor. Bizim ürettiğimiz tahin müşterinin gözü önünde sadece susamdan çekiliyor. Sadece susamdan üretilen tahin günlük ve taze olarak çekiliyor. Konyalılara en güzel ve kaliteli ürün satmak için uğraşıyoruz. Konyalılar parasının ucuzluğuna kanıp kötü ürün satın almasınlar, ucuz olan her zaman kaliteli olmayabiliyor. En güvenilir tahini bizden alarak taze taze tüketebilirler. “ diye ekledi ve bir kilogram tahinin iki çeşidini de 180 TL‘den sattıklarını söyledi.

Konya Haberleri