Konya esnaflarından Muharrem Altay, “Eskiden elyaf, sünger yokken pamuk ve yün vardı. Talep bunlardan yöneydi, 1990’lı yıllarda elyaf çıkmaya başladı. Bu yaygınlaştı ve yün neredeyse hiç kullanılmamaya başlandı. Şimdiki hanımlar rahatına düşkün olduğu için sünger yatakları daha kolay temizlenmesi ve toplanması açısından daha çok tercih ediyorlar. Pamuktan veya yünden yapılan yatağın ağırlığı 18 kilodan aşağıda olmaz ve yıkanması çok sıkıntılı olur “ ifadelerini kullandı.
Sırtınızda ağrıyla uyanmayın!
Altay, “Eskiden misafirler için yüklükler olurdu, herkesin yüklüğünde illaki yün yatak olurdu. Herkesin evinde en az iki üç tane olurdu. Şuanda ise neredeyse kimsenin evinde bulunmuyor “diye dikkat çekti. Altay, “Hâlbuki yünden yapılan yatak, yorgan ve yastıklar daha sağlıklı. Şimdiki yataklar kesinlikle sırt, boyun ve bel ağrısı yapıyor. Yün yataklarda bu sorun olmuyordu. Biz müşterilerimize pamuk ve yünü tercih etmelerini söyledik ama onlar tercihlerini sünger ve elyaftan yana yaptı “dedi.
Konya halkına yün eşyaları öneriyorum
Altay, “Doğal ürünlerin her zaman sağlıklı olduğunu söylüyoruz. Yün ve süngeri karşılaştırırsak üretim aşamasında sünger kesinlikle kimyasal katkılarıyla üretiliyor. Bunu halk genel olarak bilmediği için kolayına ne geliyorsa ona tüketiyor “diyerek doğal ürün kullanımına dikkat çekti.
Altay, “Köy kırsalında yün ve pamuk kullanılmaya devam ediyor fakat çok az. Pamuk ve yün idealdir ama en iyisi yün diyebilirim. Yün insanın vücudundaki ağrıları çekip alıyor. İnsanlar kendini dinç hissediyor. Yün şuanda çok pahalı kilosu 1.000TL, yünün değeri bilinmiyor. Koyun üreticileri yün kirli diyerek çöpe atıyorlar. Vücut ağrısı çekmek istemeyen halka yün eşyalar kullanmalarını öneriyorum “ifadelerini kullandı.