Pandomim Aile&Psikolojik Danışma Merkezi Diyetisyeni Hatice Altunsoy, beslenmeyi psikolojik açıdan değerlendirdi. İnsan bedeninin her şeyden çok çabuk etkilendiğini söyleyen Altunsoy, şu ifadelerle konuşmasına başladı; “İnsan bedeni her şeyden etkilense de özellikle duygularımızı ve düşüncelerimizi etkileyen spesifik şeyler var; hava durumu, mevsim değişiklikleri, çevre değişimi ve özellikle beslenme tarzınızı değiştirmek gibi.”
‘DEĞİŞİMLERİ ÇOK ÇABUK ALGILAR’
Vücudun değişimleri çok çabuk fark edip, ona göre tepki verdiğini dile getiren Altunsoy, “İnsan vücudu, günlük alışkanlık değişimlerini çok çabuk algılar ve buna göre tepki vermeye başlar. Örneğin her gün sabah kahvaltı yaparken, oruç döneminde kahvaltı yapamadığımızda vücudumuz o saatte acıkmaya ve o eksikliği fark etmeye başlar. Çünkü günlük rutinlerin bozulması vücut için bir anormallik işaretidir ve kendisini bu anormal duruma adapte etmeye çalışarak normal sistemini bozabilir.” dedi.
‘MUTLULUK HORMONU AZALIR’
Beslenme bozukluklarının mutluluk hormonunu azalttığını vurgulayan Altunsoy, “Günlük alışkanlıklar arasında beslenme düzeni de vücut için önemli alışkanlıklardan biridir. Günlük beslenme alışkanlıklarınızda bozulmalar başladığında, vücut bunu anormal olarak algılayıp beyne bu şekilde ileti yollar ve bağırsaklardan salınan seratonin dediğimiz mutluluk hormonu salınımı azalır ve kortizol dediğimiz stres hormonu normalden fazla salınmaya başlar. Dengesiz beslenme ile beraber vücuttaki dengesizlikler de beyne stres olarak yansır ve sonuç; Ruhsal Yorgunluk.” ifadelerine yer verdi.
‘ENERJİK VE İYİ HİSSETMEYİ SAĞLAR’
Hafif yemeklerin enerjik hissettirdiğini belirten Altunsoy, “Bağırsaklar ikinci beyin olduğu için, bağırsaklara giden her besin aslında beyin çalışmanızı etkiler. O gün fast food ağırlıklı ve fazla dışarıdan beslendiyseniz kendinizi ağır ve uykulu hissedersiniz ve bu gün boyunca devam eder. Eğer o gün daha hafif ve bildiğiniz yemeklerden tükettiyseniz kendinizi daha enerjik ve iyi hissedersiniz çünkü bağırsaklarınız yediğiniz besinleri ayırt eder ve buna göre beyne sinyaller gönderir.” diye aktardı.
‘BEYNİ MUTLU ETMELİSİNİZ’
Vücudun dirençli olmasında beslenmenin büyük önemi olduğunu söyleyen Altunsoy, “Ruhsal olarak depresif ya da yorgun hissettiğimiz takdirde dinlenmeye ihtiyaç duyarız. Fakat bu süreç işe yaramaz ise ne olduğunu anlamaya çalışırız. Burada buna neden olan sebebi ararken beslenmenizi de gözden geçirmekte fayda var. İş yoğunluğundan beslenmenizi aksatmış ya da hep dışarıdan ağırlıklı beslenmiş ya da yorgunluktan iştahsızlık yaşıyor olabilirsiniz. Burada vücudunuzu dinlendirirken öncelikle beslenmenizi düzenlemeli, düzenli öğünler yapıp bağırsakları dolaylı olarak beyni mutlu etmelisiniz. Özellikle evde yapabileceğiniz sevdiğiniz yemeklere yönelmeli ve bağırsaklara iyi gelen; yoğurt, turşu, tarhana çorbası, yeşil sebzeler ve meyvelerden birkaçını günlük tüketmelisiniz. Çünkü unutmayın ki, vücudun iyi hissetmesi ağzımızdan bağırsaklara ulaşan besinlerle mümkün.” şeklinde konuştu.