Tarla satışlarında rekor kırılıyor. Konya yanı sıra, çevre illerden de vatandaşlar tarla almak için geliyorlar. Konya’nın her bölgesinde tarlalara ilginin arttığını söyleyen Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, konu hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Arsa ve tarla satışlarından bahseden Altınay, “Arsa satışlarından ziyade, tarla satışlarında hareketlilik var. Zirai olarak tarımda kullanılan tarlalarla birlikte, üretilen ürünler de maddi anlamda değerlenince tarlalara olan rehavet çoğaldı.” diye aktardı.
‘KONYA’YA AKIN ETTİLER’
Farklı şehirlerden Konya’ya tarla alarak üretim yapmak isteyen insanların sayısının oldukça fazla olduğunu vurgulayan Altınay, “Başka şehirlerden tarım amaçlı tarla almak isteyen oldukça fazla insan var. Birçok insanın bu amaçla Konya’ya akın etmesiyle beraber, tarla fiyatlarında da yukarıya doğru bir tırmanış söz konusu oldu. Özellikle sulu tarım yapılan yerler daha çok tercih ediliyor. Ama kurak olan bölgeleri de değerlendiriyorlar. Kıraç olan tarlaların metresi 8 ile 25 lira arasında değişiklik gösteriyor. Fiyatlar bölgesine göre değişkenlik gösteriyor. Sulak olanların metresi 50 liradan başlıyor, 100 liraya kadar çıkabiliyor.” ifadelerine yer verdi.
‘KONYA’DAKİ TÜM ALANLAR REVAÇTA’
Konya’daki her bölgede bulunan tarlalara ilginin arttığını vurgulayan Altınay, “Şu an tarla satışları için Konya’daki tüm alanlar revaçta. Her bölgeden tarla satışları gerçekleşiyor. İnsanlar bölgeye çok fazla bakmıyor. Satılacak tarla olduğu anda herkes bütçesine göre, yapacağı tarım üretimine göre tercihlerini yapıyorlar. Zira üretimde ürün bedelleri yükseldi. Hem tahıl, hem de sebze grubunda fiyatlar yükseldiğinden dolayı herkese tarla almak cazip gelmeye başladı. Bundan dolayı ilgi hat safhada.” açıklamalarında bulundu.
‘ARAZİLERİN İMARA AÇILMASI GEREKİYOR’
Konya’da bulunan arazilerin imara açılması gerektiğini ifade eden Altınay, “Konya’mız düz bir arazi. İmara açılabilecek bir sürü alan var. Şu anda arsa fiyatları çok yüksek olduğu ve inşaat yapımı olmadığı için tercih edilmiyor. Eğer belediyelerimiz bu konuya duyarlılık gösterirlerse tarla vasfında olup, konut öneri alanı içerisinde olan arazileri imara açarlarsa, hem arsa fiyatları düşmüş olur hem de konu maliyetleri aşağı doğru çekilmiş olur. Konya’da imarlı arsa neredeyse yok denecek kadar azaldı. Belediyelerimizin mutlaka arsa üretmeleri gerekiyor. Vatandaşın elinde olan arsalar da azaldığından dolayı, fiyatlar oldukça yükseldi. Arsa fiyatları şu anda da düşmez. Ancak belediyelerimizin üretimiyle olabilir. Mevcut sayıda kalırsa hep yukarıya doğru gider.” şeklinde konuştu.
‘KOP İYİ DEĞERLENDİRİLMELİ’
Tarıma katkı sağlamak adına için Konya Ovası Projesi’nin değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Altınay, “Tarlalar için Konya Ovası Projesi’nin iyi bir şekilde faaliyete geçirilmesi ve sulamanın yapılabilmesiyle tarlaların değeri daha da artacak. Konya Ovası büyük bir alan. Tarıma da oldukça elverişli. Eğer KOP iyi bir şekilde değerlendirilir, sulama işlemleri gerçekleştirilirse tarlalarda daha fazla hareketlilik olacağı kanaatindeyim.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.