Konya’nın şehirleşmesine katkıda bulunan pek çok isim günümüzde hayırla yad ediliyor. Özellikle 1990’lı yıllardan itibaren şehirleşmenin hızlandığı Konya’da 2000’lerden sonra ise bambaşka bir yapı ortaya çıktı. Son yıllarda yapılan yatırımlarla Türkiye’nin en düzenli ve şehirleşmiş illerinin başında gelen Konya’ya, geçmişte görev yapan bazı isimler de önemli katkı sunmuştu.
Şefik Refik Soyer
KONYA’YA İLK ASFALT O ZAMAN DÖKÜLDÜ
Konya’ya ilk asfalt, Eski Konya Valisi Şefik Refik Soyer döneminde döküldü. 1948 ve 1950 yılları arasında Konya Valiliği yapan Şefik Refik Soyer aslen Niğde doğumludur. Harp okulundan mezun olduktan sonra Ordu kademelerinde çalışmıştır. Orduda hizmet görürken ayağından sakatlandığı için ordudan malulen emekliye ayrılıp sivil idareye geçti. İzmir Valisi iken 24-2-1948 tarihinde Konya Valiliğine tayin olundu. Soyer’in zamanında ilk defa Meram Yolu asfaltlandı. Konya'ya asfalt ilk kez Refik Şefik Soyer zamanında girdi. Soyer, sivil idareden de emekliye ayrılarak 14-6-1950 tarihinde Konya'dan ilişiğini kesip memleketi olan Niğde'ye yerleşti. 1957 seçimlerinde Niğde milletvekili oldu. 1961 yılında Ankara’da ölen Vali Soyer, Ordudan ayrıldıktan sonra azim ve kararlı tutumu ile Hukuk Fakültesi mezunu olup hayatı boyunca aktif yaşamayı yeğlemiş ünlü bir idareci olarak hatıralarda yaşamaktadır.
Kemal Hadimli
KONYALILAR GREYDERLE O ZAMAN TANIŞTI
Konya’da şehirleşmeye katkı sunan bir diğer isim ise 1951 ve 1954 yılları arasında Konya Valiliği yapan Kemal Hadimli döneminde olmuştur. Karaman’da dünyaya gelen Kemal Hadimli’nin aslı Hadim ilçesine dayanıyordu. Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu olup içişleri Bakanlığında devlet hizmetine giren Kemal Hadimli, 7-5-1951’de Konya Valiliğine tayin olundu. Zamanında Konya'da Demokrat Parti’nin büyük atılımları yapıldı. Konya halkı greyderlerle, dozerlerle bu dönemde tanıştı. Köy içme suları ve köy yollarında büyük ilerlemeler yapıldı. Hükümet konakları, sağlık ocakları, sulama şebekeleri tesis edildi. Demokrat Parti döneminin en coşkulu yılları Kemal Hadimli’nin Konya Valiliği dönemine rastlamaktadır. Ne var ki Kemal Hadimli icraatında tarafsız değil, kendisinden hizmet isteyen köy, kasaba, bucak halkına çekmecesindeki Demokrat Parti’ye verilen oylar derecesinde hizmet edeceğini açıktan söyler, böylece de bir partizanlığı sergiler dururdu. Zamanın hükümetlerince sevilen bir idareci olduğundan 31-5-1954 tarihinde terfihan İzmir Valiliği’ne tayin olundu. Bilahare İstanbul Valiliği’ne de getirilen Kemal Hadimli, 1960 darbesinden sonra görevden alındı.