Birinci sınıf öğrencileri için 4 Eylül, diğer öğrenciler için ise 11 Eylül’de okul zilleri çalacak. Okula gidecek öğrenciler, kırtasiye ihtiyaçlarını almaya başladı. Yoğunlukları başlayan Konyalı esnaflar ise vatandaşlara önemli uyarılarda bulundular.
Model Kırtasiye sahibi Abdülcelil Demirci, fiyat yükselişlerinden en az etkilenen sektörün kırtasiye olduğunu söyleyerek, şu ifadelere yer verdi; “Pazartesi gününden itibaren okullar açılmaya başlayacak. Yoğunluğumuz var ama rutin gidiyoruz. Asıl yoğunluğu okul açıldıktan sonra bekliyoruz. Piyasadan kırtasiye ürünleri de etkilendi. Ama en az etkilenen alanlardan biri kırtasiyedir. Biz de elimizde vicdanımıza koyarak satışlarımızı devam ettiriyoruz. Çünkü bunlar eğitimin temel ihtiyaçlarından. Geçen yıldan bu yılda yüzde 150 civarında fiyat artışı yaşandı.”
‘FİYATLAR ÜRÜNE GÖRE DEĞİŞİYOR’
Ürün fiyatlarından bahseden Demirci, “Ürünlerin fiyatları kalitesine göre değişiyor. Uçlu kalemler 10 liradan başlıyor, 900 liraya kadar çeşitleri var. Kurşun kalemlerin 12’li setleri 65 liradan, büyük boy defterlerin fiyatı ise 40 liradan başlıyor. Kaliteli ve normal kalitede olan ürünler yer alıyor. Ortalama bir öğrencinin kaliteli malzemelerle yaptığı alışveriş bin lira, normal ürünlerde ise 750-800 lira arasında tutuyor. Vatandaşlarımız öncelikli olarak Türk malı olan ürünleri tercih ediyorlar. Bunun yanında ithal ürünlere de talep var. Alışveriş için son yoğunluğa kalmamasını öneriyorum. Kara geçmek istiyorlarsa hemen alışverişe çıksınlar.” şeklinde konuştu.
‘KALİTELİ MALZEME ESNAFLARDA’
Kırtasiye alışverişi için kırtasiyelerin tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Demirci, “Kaliteli malzeme arayan vatandaşlar mutlaka biz esnafları buluyorlar. İdare edilebilecek kadar marketlerde kırtasiye ürünleri satılıyor fakat kalite farkı çok büyük. Kaliteli ürün ve karşısında muhatap arayan vatandaşlar esnafları tercih ediyor. Kırtasiye alışverişi için kesinlikle kırtasiyeleri öneriyorum. Biz bu işi bir ay değil, 12 ay yapıyoruz. Hizmet sunuyoruz. Bizim işimiz tamamen kırtasiye. Vatandaşlarımıza önerim de çocuklarının sağlıklarını kalitesiz ürünlerle tehlikeye atmamalarıdır.” dedi.
‘YÜZDE 60 DAHA UCUZA ALIRLAR’
Vatandaşların kırtasiye alışverişi için geç kalmamalarını öneren Akademi Kırtasiye sahibi Osman Kaplan, “Müşteri yoğunluğumuz okullar açılmadan 1 hafta önce başlıyor. Öğretmenlerin tavsiyelerini bekleyenler ise daha sonra alıyorlar. Fiyatlar geçen yıldan yüzde yüz katlamış durumda. Tabi ki ürüne göre değişiklik gösteriyor. Vatandaşlarımızın şimdiden kırtasiye alışverişlerini yapmalarını öneriyorum. Okulun açılmasını beklemeye gerek yok. Çünkü çocukların alacağı ürünler bellidir. Bunlar değişken maddeler değildir. Değişen tek şey kaynak kitap önerisidir. Kalemde, defterde önerecek bir durum yoktur. Ayrıca şu an alışveriş yaparlarsa yüzde 50-60 daha ucuza alırlar. Dokuzuncu ayı beklerlerse bütün zamlardan etkilenirler. Bu durum yıllarca aynıdır.” ifadelerine yer verdi.
‘KALİTESİZ ÜRÜNLER ÜÇ HARFLİLERDE’
Zincir marketlerde kaliteli kırtasiye ürünlerinin bulunmadığını vurgulayan Kaplan, “Kırtasiyelerimizde kalitesiz ürün bulundurmuyoruz. Kalitesiz kırtasiye ürünleri ancak üç harfli marketlerde olur. O marketlerde ucuz ürün bulunur ama kaliteli ürün bulamazlar. Alınan ürünler birkaç gün sonra deforme oluyor veya bozuluyor. Yeniden ürün almak zorunda kalıyorlar. Ama bize geldikleri zaman kaliteyi ucuza almış oluyorlar. Markaları ürünlerde fiyatlarımız markettekilerden daha ucuz. Bu kesin. Ama maalesef bazı vatandaşlarımız bu mantığı yıkamıyor. Vatandaşlarımızı kırtasiye alışverişi için kırtasiyeleri öneriyoruz.”
‘KESİNLİKLE KIRTASİYELER TERCİH EDİLMELİ’
Kırtasiye alışverişinde kırtasiyelerin tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Kaplan, şu sözlerle konuşmasını sonlandırdı; “Biz burada birebir insanlarla muhatap oluyoruz. Bir eczacının reçetedeki ilaçları hazırladığı gibi biz ürünleri hazırlıyoruz. Markette ise böyle bir durum söz konusu değil. Ürünleri muadilleri olduğu gibi yan etkileri de vardır. Bizim alınan ürünü değiştirme, kırılan ürünü yapma gibi hizmetlerimiz de var. Ama marketler tamamen soğuk hizmettir. Sıcak temas veya herhangi bir bilgilendirme yoktur. Vatandaş biliyor ise alır, bilmiyorsa kalır. Biz hizmet, marketler ise tüketim sektöründedir. Hizmet ediyoruz, hizmetimizin de karşılığını alıyoruz.”