Konyalı çiftçiler dikkat! Tarımda doğru ilaçlamanın püf noktaları!

Tarımda sürdürülebilirlik ve verimli, kaliteli hasat Konyalıların merak ettiği konular arasında yer alıyor. Tarımda sulama ve ilaçlamayla verim arttırmak artık kolay. Uzman yardımıyla doğru tarım yapmak ve verimli hasat yapabilmek için Konyalı tarım ilacı satıcısı önemli önerilerde bulundu.

Niyazi Özdemir, “Tarımda doğru ilaçlama ve bitki tedavisinde önemli olan husus doğru teşhis, doğru ilaç, miktar kullanımıdır. Bunlar uygulandığında etkisini gösterir ve doğru tedavi uygulanmış olur. Sonbaharda ağaçlara bordo bulamacı tavsiye ediyoruz. Bu uygulama sonbaharda yaprakların yüzde 80 dökülmesiyle, ilkbaharda da tekrar gözler uyanmadan yapılması gerekir.” ifadelerini kullandı ve bitkilerin doğru tedavi edilmesine dikkat çekti.

Tarım yapmanın bitkileri tanıma, bilinçli üretim ve hasattan geçtiğini belirten Özdemir, “İlaçlama konusunda bilinçsiz davranılırsa geri dönüşümü olmayan zararlar ortaya çıkabilir. Doğru kullanımla Konya tarımına ve Türkiye tarımına destek olabiliriz. Tarım Türkiye’nin kalbi, Çoğu kişinin geçim kaynağı olarak önemli yere sahip.”dedi.

Böceklerden doğal yöntemle kurtulmak mümkün

Özdemir, “Ağaçların çiçek açıp, dökmesi itibariyle kurt ilacı, yaprak biti ilacı, külleme gibi ilaçları tavsiye ediyoruz, çiftçilerimize kullandırıyoruz. Seralarda da kış aylarında ilaçlama önemli etkenler arasında. Turfanda yetiştiricilik dediğimiz sistem yapılıyor bu sistemde normal hasattan bir ay önce hasat yapılıyor. Evde kendi sebze meyvesini yetiştirenlerin de karşılaştığı bitlenme, toprağın sineklenmesi, pas hastalığı gibi sorunlar var. Konya halkı ilaç kullanmak istemezse eğer doğal yollarla da bu sorunlarla başa çıkabilirler. Doğal çözümler olarak kükürt, meşe külü, sirke, ısırgan otu kullanılabilir. Timol içeren yağlar kullanılırsa böcekleri kaçırır. Ucuz ve önerilmeyen ilaç kullanımından kaçınmalıyız. Zararlı etmenleri önlemek için atılan ilaçlar arıları ve faydalı böcekleri de öldürebilir bu yüzden doğru zaman ve doğru doz çok önemli. İlaçlama konusunda kesinlikle bir uzmandan yardım alınmalı. Bitkiler hastalanmadan ilaçlamasını düzenli ve doğru şekilde yapmalıyız.” diyerek önerilerde bulundu.

Özdemir, “Tarımda doğru sulama ve israftan kaçınma da ilaçlama gibi önemli etkenler arasında. Toprağın su tutma kapasitesi bilinmesi lazım ki toprağa doğru miktarda su verilsin. Damlama sulamaya geçilmesi lazım. Salma, vahşi sulamadan kaçınılması lazım. Su toprağa kontrolsüz ve bilinçsiz verildiğinde toprağın yapısını bozduğu için erezyona sebep oluyor. Toprağın üst katmanının verimli alanın aşınmasına sebep olmakta ve toprağın kalitesini düşürmektedir.” dedi.

“Yapılan uyarılara rağmen çiftçiler vahşi sulamadan vazgeçmiyor. Konya’da tarım şu an normal, teknolojinin gelişmesiyle üretim artıyor. Sulama belirli ölçüde artarsa ürün de artar. Bu yüzden doğru ve dengeli sulama her zaman önemli.” diyen Özdemir, sulamanın tarımda önemli bir etken olduğunu ve Konyalıların da bu Konuda bilinçli olmaları gerektiğine dikkat çekti.

Konya Haberleri