Türkiye’nin dört bir yanında gençleri evlendirmek için kolları sıvadıklarını söyleyen Mehir Vakfı Konya İl Temsilcisi Abdullah Şafak, “Mehir Vakfı olarak Konya merkezde kurulduk ama sadece buradaki faaliyetlerimizle yetinmiyoruz. Elhamdülillah Türkiye’de 63 ile ulaştık. Hatta dünya ölçeğinde de 28 ülkede düğün faaliyetine katkıda bulunduk. Malum bir yıl önce yaşanan depremden dolayı bu bizi çok daha farklı bir sorumluluğa itti. Bu anlamda Hatay’ı önceledik. Konya’nın da Hatay üzerinde çalışması olduğu için deprem bölgelerindeki ilk çalışmamızı Hatay’da yaptık. 2023 yılının Eylül ayında Hatay’da depremzede 100 çiftimizin izdivacına vesile olmak için onlara çeyiz yardımında bulunduk. Güzel bir program oldu. Hatay Valiliği ve Reyhanlı Belediyesi’nin ayarlamasıyla organizasyonu gerçekleştirdik. Stadyumda, açık havada etkinliğimizi yaptık. Başta Konyalı olan tüm hayırseverlerimizin desteğiyle bu organizasyonlarımızı yapıyoruz.” dedi.
‘A’DAN Z’YE TÜM İHTİYAÇLARINI KARŞILIYORUZ’
Evlenecek çiftlerin eşya noktasında tüm ihtiyaçlarını karşıladıklarını dile getiren Abdullah Şafak, “Mehir Vakfı olarak evlendirdiğimiz çiftlere yaklaşık 105 kalemde eşya yardımı yapıyoruz. Beyaz eşyayla beraber, perde, mobilya, züccaciye, gelinlik, damatlık, nişan yüzüğü, ayakkabı gibi bir evde olması gereken her eşyanın yardımını yapıyoruz. Hediye ettiğimiz bütün ürünler sıfır. Normalde Konya’da yapılan düğünlerde çiftler depomuzdan ürünlerini temin eder. Konya düğünlerindeki alışveriş gibi ailecek gelirler depomuzdan ürünlerini seçerler ve istediklerini alırlar. Hiçbir ürünümüzde Mehir Vakfı yazısı olmaz. Bu konuda da hassasız. Kendi ayarladıkları nakliye aracına depodaki görevlilerimizin yardımıyla yüklenir ve gidip evlerine indirirler. Komşuları görse bile bunun çarşıdan alışveriş yapılıp geldiğini düşünürler. Hiçbir şekilde incitici durum söz konusu olmaz. Depremzedelere yaptığımız yardımlarda ise belirlenen liste doğrultusunda buradan ürünlerimizi gönderiyoruz.” diye konuştu.
HATAY’DAN SONRA MARAŞ’TA DA YUVALARI KURACAKLAR
Hatay’da yaptıkları düğün organizasyonunun ardından şimdi de Kahramanmaraş’a gideceklerini vurgulayan Abdullah Şafak, “Konya’da başvuru kriterlerimiz var. Gerçek ihtiyaç sahiplerini tespit ediyoruz. Fakat bu toplu düğünlerde özellikle de deprem bölgesinde o şehirlerin müftülük, belediye ve valilikler başvuruları alıyor. Mağduriyetin esas olma şartı var. Daha önce Hatay’da gerçekleştirdiğimiz gibi şimdi de Maraş’a gideceğiz. Orada da aynı düğünü yapacağız. 24 Mayıs’ta büyük bir düğün organizasyonu gerçekleştireceğiz. 100 çiftin izdivacına inşallah vesile olacağız. Şu anda henüz liste gelmedi ama 320 tane başvuru gelmiş. Maraş Müftülüğü ve Maraş Büyükşehir Belediyesi bir komisyon oluşturmuşlar. Hala da talep geliyormuş. 100 çifti şu anda geçemiyoruz ama inşallah ikincisini yapmamız için de hayırseverlerimizden destek gelir.” dedi.
‘PROTOKOL KAPSAMINDA TÜM TÜRKİYE’YE YARDIM GÖNDERİYORUZ’
Türkiye’nin her şehrinde evlenecek çiftlere destek olduklarını belirten Abdullah Şafak, “Mehir Vakfı olarak pandemiden önceki süreçte Diyanet İşleri teşkilatımızla protokol imzalamıştık. 81 ilde 100’er çiftin düğününü yapacağımızı belirtmiştik. Daha sonra pandemi çıktı. Ardından da deprem oldu. Aslında bu düşünceyi çok önceden yapmıştık. Deprem olunca o bölgeleri önceledik. Dolayısıyla depremzedelerle ilgili çalışma yapıyoruz. Konya ölçeğinde yaptığımız yardımlarda da Konya İl Müftülüğü ile protokolümüz var. Son üç yıldır bu şekilde müftülüğümüz değerlendiriyor. Finansörlüğünü biz yapıyoruz, çiftleri müftülükler değerlendiriyor. Bu diğer illerimiz için de geçerli. Örnek vermek gerekirse Tekirdağ’da maddi durumu olmayan bir çift vakfımızın ismini duyduysa ve başvuracaksa şehrinin müftülüğüne giderek talepte bulunabilir. Bu protokol kapsamında Konya Mehir Vafı’nın çeyiz yardımından istifade etmek istiyorum derse Tekirdağ İl Müftlüğü de protokol kapsamında bize bildirir ve buradan eşyasını gönderebiliriz. Ya da çiftler gelip buradan eşyasını alabilir. Maraş’ta da il müftülüğü paydaşımız olacak.” şeklinde konuştu.
‘GÖRKEMLİ BİR DÜĞÜN ORGANİZASYONU OLACAK’
Kahramanmaraş’ta yapacakları düğün organizasyonunun şölen havasında geçeceğini söyleyen Abdullah Şafak, “Maraş’taki programımıza inşallah Diyanet İşleri Başkanımız Prof. Dr. Ali Erbaş hocamız da katılacak. Konvoyla gideceğimiz düğün yerinde; açılışta Kur’an-ı Kerim tilaveti, İstiklal Marşı ve protokol konuşmalarımız olacak. Arından da toplu nikah törenine geçeceğiz. Burada çiftlerimize bilezik, saat gibi hediyeler de tek tek takdim edeceğiz. Daha sonra Maraş yöresine ait halk dansları olacak. Duanın ardından programımız tamamlanacak. Maraş’ta ayakta kalan bir tek açık spor kompleksi şeklinde tesis var. Orada gerçekleştireceğiz. 24 Mayıs Cuma günü saat 17.00’de başlayacak, 23.00’te sona erecek. Maraş şu anda bu heyecanı yaşıyor.” dedi.
SIRADA MALATYA VE ADIYAMAN VAR
Deprem bölgelerinde bir bir düğün organizasyonu gerçekleştirdiklerini belirten Abdullah Şafak, “Yaptığımız yardımlarda, ihtiyaç sahipleri belli ürünler için de talepte bulunabiliyor. İlla paket vermiyoruz. Bazı kalemlerde ihtiyaçları varsa onları karşılıyoruz. Ama depremzedelerde tamamen çeyiz şeklinde veriyoruz. Orada büyük bir kısmının evi yok. Konteynerde kalıyorlar. Verdiğimiz eşyaları şu an için eve çıkacak duruma gelene kadar orada kullanacaklar. Maraş düğünümüzün ardından Malatya ve Adıyaman’da da bu organizasyonu gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Düzenli olarak hayırseverlerimizin desteğiyle devam edecek.” ifadelerini kullandı.
‘15 BİNE YAKIN ÇİFTİN İZDİVACINI GERÇEKLEŞTİRDİK’
Mehir Vakfı olarak 26 yılda 15 bine yakın çiftin izdivacına vesile olduklarını kaydeden Abdullah Şafak, “Yardımseverlerimizden aldığımız destekleri ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. Burada çeyiz yardımı yaptığımız için gönüllü kayınpederlik diye bir tabir kullanıyoruz. Tamamıyla yardımseverlerimizin desteğiyle oluyor. Konyalılar da bu anlamda çok destek oluyorlar. 26 yılda bu güne kadar 15 bine yakın çiftin izdivacına vesile olduk. Konya ağırlıklı yardımlarla yürüdük ama son yıllarda çevre illerden ve yurt dışından bunu duyan vatandaşlarımız da destek oldu. Sitemizde tüm detayları paylaşıyoruz. Orada bulunan hesap numaralarımıza nakdi desteklerini yapıyorlar. Öte yandan eşya alımlarımızda da örnek olarak; 100 çiftlik mobilya alacağız diyoruz. Bunu ihaleye açıyoruz ve en uygun fiyata verecek Konyalı mobilyacı esnaflarından talepleri alıyoruz. Onlar da hem hayra vesile olmuş oluyorlar hem de kazanıyorlar.” diyerek sözlerini tamamladı.