Süt fiyatlarından zararına satış yapan üreticiler, hayvanlarını kesime gönderiyor. Konya’daki süt üreticisi sayısının her geçen gün azaldığını belirten süt üreticisi Ömer Çataltepe, üreticinin artık umudunun kalmadığını söyledi.
‘KESİME GÖNDERECEKLER’
Sütten kazanç sağlayamayan birçok üreticinin hayvanlarını kesime göndereceğini belirten Çataltepe, “Konya’da sanayiciler süt alımını durdurdular. 18 ile 20 lira arasında olması gereken süt fiyatını sanayiciler 11 liraya kadar düşürdüler. 15 lirayken karsız bir üretim yapıyorduk. 11 lira oldu ve bu da zararına üretim demektir. Şu anda üreticiler hayvanlarını kesime göndermeyi düşünüyor. Ama et fiyatları da düştü. Et fiyatlarında artış olduğu anda birçok süt üretici hayvanlarını kestirecekler. Çünkü üreticiler olarak artık bu işi yapmak istemiyoruz.” ifadelerine yer verdi.
‘ÜRETİCİNİN UMUDU KALMADI’
Üreticinin büyük sıkıntıda olduğunun altını çizen Çataltepe, “Son bir buçuk yıl içerisinde yurt dışından aşırı şekilde gebe düve geldi. Bu da arzda fazlalık oluşturdu. Bu hareket planlı ve programlı yapılmış olsaydı hem üretici para kazanır hem de vatandaşlar bu kadar pahalıya süt almazdı. Ama ülkede ne kadar hayvan var ne kadar arz var kontrol edilmedi. Karambole iş yapıldı. Artık üreticinin umudu kalmadı. Bu şu anda mevcut kadro ile çözülecek bir durum değil. Her geçen gün kötüye gidiyor. Üretici çok büyük sıkıntıda.” diye aktardı.
‘MEVCUT ÜRETİCİYE SAHİP ÇIKILMALI’
Mevcut süt üreticisine sahip çıkılması gerektiğini söyleyen Çataltepe, “Sevdiğimiz için bu işe devam ediyoruz. Yaş ortalamamız 58. Çalışan problemimiz var. Yabancı uyruklu vatandaşlar çalışıyor sadece. Herkesin parayla yapabileceği bir iş değil. Herkese teşvik verilirse bu işin içerisine anlayan da anlamayan girer. Şu anda mevcut üreticiye sahip çıkılmalı. Onları ayakta tutmalıyız, onlara para kazandırmalıyız. Bu iş ithalatla çözülmez. Üreticinin üretmiş olduğu mamul, para etmeli. Plansız üretimle bir yere gidilemez.” şeklinde konuştu.
‘KÖYLERDE PERAKENDE SÜT SATILIYOR’
Köylerde de süt üretimin neredeyse bittiğini söyleyen Çataltepe, “Örneğin bundan 10 yıl öncesinde Hayıroğlu’ndaki insanların yüzde 85’inin evinde hayvanları vardı. Ama şu anda bu rakam yüzde 10’lara kadar düştü. Hatta artık köylerde perakende süt satılıyor. Köylerde bile üreten neredeyse bitmiş durumda. İlerleyen zamanlarda maalesef hiç kalmayacak. Bu düzenin tamamen değişmesi gerekiyor.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.