Konya’nın Selçuklu ilçesine bağlı, 5 bin yıllık tarihi hazine olan Şeytan Köprüsü, Gavur Köprüsü ismiyle de anılıyor. Sille'de iki sarp kayası arasına inşa edilen bu köprü, yerli ve yabancı turistler tarafından çok fazla bilinmiyor. Köprüden geçmeye cesaret edemeyen birçok vatandaşın yanında zaman zaman düşen çocukların olduğu da biliniyor.
CİLALI TAŞ DEVRİNDE İNŞA EDİLDİ
Yapılan araştırmalarda köprüde Anadolu Selçuklu, Karamanoğulları, Osmanlı, Roma ve Frig dönemine ait özelliklerine rastlandı. Cilalı Taş Devrinde inşa edildiği tahmin ediliyor. Taş mimarisi, devasa kanyon duvarları ve ismiyle gizemini sürdürüyor. Benzersiz yapısıyla gezginler ve fotoğrafçılar için vazgeçilmez olmaya devam ediyor.
ŞEYTANLA ANLAŞMA YAPILDIĞINA İNANILIYOR
Tarihi Şeytan Köprüsü’nün adına dair birçok efsaneleşmiş hikaye bulunuyor. Vadi içerisinde dar ve yüksek oluşu sebebiyle günümüzde kullanım amaçlı tercih edilmiyor. Adının ürkütücü yapısından aldığı tahmin ediliyor. Efsaneleşmiş hikayesinden biri ise, köprüleri yapan mimarların yapıyı bitirebilmesi için şeytanla anlaşma yaparak ya kendi canını ya da köprüden geçen ilk kişinin canını almasının karşılığında köprüyü yapmaya yardım ettiği düşünülüyordu.
ŞEYTAN KÖPRÜSÜ NEREDE? NASIL GİDİLİR?
Şeytan Köprüsü, Konya merkeze 11 kilometre uzaklıkta Sille’de yer alıyor. Sille Seyir Tepesi’nin 290 metre uzaklığında yer alıyor. Şehir merkezinden araçla yaklaşık olarak 22 dakika süren yolculuk, 64 numaralı otobüsle 40 dakika sürüyor.