Özel eğitim meslek okullarının tarım alanında yürüttüğü çalışmalar, üretime katkı sağlıyor. Özel eğitim ihtiyacı bulunan öğrenciler; bahçe tarla ve süs bitkileriyle peyzaj alanlarındaki potansiyellerini üretime aktarıyor.
Türkiye genelinde eğitim faaliyetlerini yürüten 191 özel eğitim meslek okulunun 55'inde tarım alanı yer alırken 29'unda döner sermaye işletmesi bulunuyor. Tarım alanı bulunan özel eğitim meslek okullarının 41'inde geri dönüşüme katkı sağlayan kompost makinesi, 32'sinde uygulama serası, 18'inde damlama sulama sistemleri, 2'sinde sislenme sulama sistemleri ve 1'inde de yağmurlama sulama sistemi eşliğinde eğitimler sürdürülüyor.
TARLADAN SOFRALARA UZANAN GENİŞ YELPAZEDE EĞİTİM FAALİYETLERİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR
Özel eğitim meslek okullarının tarım alanındaki potansiyellerine bakıldığında, üretim bandında "hayvansal üretim", "meyve", "sebze", "sofra yeşillikleri", "süs bitkileri" ve "tıbbi aromatik bitkiler" kategorileri kendini gösteriyor. Bu kapsamda hayvansal üretim kategorisinde, 9 bin 600 litre kompost toprağı ve 600 litre solucan gübresi üretildi. Hayvansal ürünler kategorisinde sadece Konya Meram Melike Hatun Özel Eğitim Meslek Okulunda bu yıl itibarıyla 720 adet organik yumurta, 10 adet tavuk ve 10 adet tavşan üretim yapıldı. Kompost toprağının tarımsal üretimde kullanılması sayesinde bu toprağın satışı da yapılarak döner sermaye işletmelerine gelir kaydedildi. Tıbbi aromatik bitkiler kategorisinde ürünler ise Yalova merkez ilçesi Esvet Sabri Aytaşman Özel Eğitim Meslek Okulu ve Konya Meram Melike Hatun Özel Eğitim Meslek Okulu olmak üzere iki okulda üretiliyor. Bu kategoride üretimi yapılan ürünler lavanta, altın çiçek, kuşburnu, gül, ıtır, altın otu, lavanta, köklü nane çeliği, biberiye, çalandula, kekik, ekinezya fidesi ve altın otu olarak dikkat çekiyor.
Söz konusu kategoride 5 bin 349 adet fide ve 20 bin adet çelik üretimi yapıldı. Öte yandan, tarım alanındaki kompost makinelerine ham madde oluşturmak için Kütahya Bahattin Çini Özel Eğitim Meslek Okulu ile Kütahya Belediyesinin anlaşmasıyla pazar yerinde oluşan organik atıklar kompost toprağına dönüştürülerek değerlendirirken Konya Meram Melike Hatun Özel Eğitim Meslek Okulu da evlerde oluşan organik atıklarla seramik çiçek saksılarını değiştirerek çevre ve iklim değişikliğine dikkat çekiyor.
•SERVET R. ÇOLAK / YENİ HABER GAZETESİ