Eflatunpınar Hitit Su Anıtı, Konya’nın, Beyşehir İlçesi, Sadıkhacı Mahallesi sınırları içerisinde yer alıyor. Hititler, dünya uygarlık tarihinde yaklaşık bin yıllık egemenlik döneminde devlet yapısını, sosyal, ekonomik ve dini hayatı yansıtan çeşitli somut kültür varlıkları bulunuyor. Beyşehir’e 22 kilometre uzaklıkta olan bu pınar Hititler Dönemi'nde yapılmış kutsal su anıtıdır. Anıt, göğü taşıyan ve yerle gök arasında ilişki kuran tanrıları tasvir ettiği söylenmektedir.
ÖNEMLİ ANITLARDAN BİRİDİR
Pınar hafif dalgalı bir yerde kalkerden, yassı bir tepenin eteğindeki yaklaşık yüz metrekarelik bölümden kaynar. Abide, Ereğli'deki meşhur İvriz Kabartması'nı da andırır. Kuzeyde yüzünü pınara doğru çevirmiş bir abide bulunuyor. 7 metre eninde ve 4 metre yüksekliğindeki abide, 14 muazzam taştan yapılmıştır. Hitit dönemine ait olup, oldukça önemlidir. Anıt biçimine bakılarak IV. Tudhaliya dönemine tarihlenmektedir. Eflatunpınar, bütün Anadolu'ya yayılmış bulunan eski Anadolu stilindeki, yani 'Hitit sanatı taklidi' tarzdaki anıtlardan biridir.
KAYNAK SUYU FIŞKIRIYOR
Kuzeye dönük yapılan eserin batı tarafında, yerden bir kaynak suyu fışkırıyor ve önün kesilen su küçük gölü meydana getiriyor. Gölün üzerinde 14 lahit boyundan oluşan bir cephe yükseliyor. Enflatunpınar'da işlenen temada, bereket sembolü sayılan toprak, su ve güneşin ön plana çıktığı görülür. Anıt, kült yeri özelliği taşımaktadır. Bir süre burada yaşadığına inanılan ünlü Eflatun'dan dolayı bu adı aldığı sanılmaktadır. Adı verilirken renginden esinlenmiş olması ihtimali daha güçlüdür.
DOĞA YÜRÜYÜŞLERİ VE TARİH TURLARIYLA KEŞFEDİLİYOR
Eflatun Pınarı, adını antik Yunan filozofu Eflatun'dan alsa da ondan 1000 yıl önce yapıldı. 2014'te UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne eklenen anıt, uluslararası kayıtlarda Hitit Kutsal Su Tapınağı olarak anılıyor. Taş kabartmalarıyla arkeoloji ve kültür meraklıları için ilgi çekici olan Eflatun Pınarı'nı, doğa yürüyüşleri veya tarih turlarıyla keşfediliyor.